Agentia de cercetare online Gemius a publicat raportul gemius AdMonitor care ofera date referitoare la formatele de publicitate online de top si la principalele sectoare promovate online pe pietele din Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Serbia si Slovacia in a doua jumatate a anului 2012.
Conform raportului, sectoarele telecomunicatii, finante si comert au cea mai mare pondere din totalul reclamelor online. In 11 din cele 12 tari in care s-a efectuat monitorizarea, companiile care opereaza in aceste sectoare au avut cele mai multe reclame online.

In Romania, Lituania, Ucraina si Letonia ponderea cea mai mare a campaniilor publicitare online a fost inregistrata in sectorul comert, mai exact 19% pe pietele din Romania si Lituania si 17% pe piata din Letonia. In Lituania, un procentaj mare de reclame online a fost generat de companiile care promoveaza produse si servicii din categoria “timp liber” (19%). In Bulgaria, companiile care promoveaza produse pentru menaj, mobila sau produse decorative au inregistrat 14% din totalul campaniilor publicitare online.

Reclamele la servicii de telecom au inregistrat ponderea cea mai mare din totalul campaniilor publicitare din Slovacia, Ungaria (28% in fiecare tara) si Polonia (25%). In schimb, reclamele referitoare la servicii financiare, asigurari si brokeraj au fost majoritare in Slovenia (35%), Republica Ceha (36%) si Croatia (24%).

Fig 1. Ponderea afisarilor pe sectoare in Romania. Sursa :gemiusAdMonitor




Conform raportului, reiese faptul ca un numar mare de afisari nu inseamna intotdeauna si o rata de click mare.

Internautii din Croatia, Cehia si Bulgaria interactioneaza cel mai des cu reclamele la haine si accesorii, cei din Romania cu ofertele din categoria de ingrijire personala si igiena iar din Lituania cu reclamele la calatorii, hoteluri si restaurant.

Utilizatorii de internet din Ungaria si Polonia, dau click cel mai des pe reclamele din categoria “timp liber”, cei din Letonia si Slovacia pe reclamele din sectorul telecom. Cele mai multe bannere online din Polonia apartin industriei de telecom, desi utilizatorii de internet polonezi interactioneaza cel mai des cu reclamele referitoare la activitatile din timpul liber.

Conform studiului, cea mai mare valoare medie a ratei de click (media ratelor de click a campaniilor monitorizate) s-a inregistrat in Ucraina unde indicatorul a inregistrat valoarea de 1.15%. Aceasta inseamna ca la 1000 de afisari ale unui banner, s-au inregistrat in medie 11,5 click-uri. Rezultate mari ale ratei de click medii s-au inregistrat si in Polonia (0.62%) si Slovacia (0,58%). Romania inregistreaza o rata de click medie de 0,29%, in timp ce Bulgaria inregistreaza 0,39%, Croatia 0,45, Republica Ceha 0,38% si Ungaria 0.28%.

Fig 2 : Rata de click medie si rata de click per tara. Sursa : gemius AdMonitor



Tamas Acs, expert la Gemius in digital advertising, sublineaza faptul ca una dintre cele mai interesante concluzii ale studiului o reprezinta diferenta ce se poate observa intre rata medie de click inregistrata in Ucraina si cea din restul tarilor din regiune. “Potrivit studiului nostru, acest lucru se datoreaza in principal interesului extrem de mare al utilizatorilor de internet din Ucraina in formatele creative rich media” declara Acs.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri