Antreprenorul roman Mircea Goia, mutat din 2005 in SUA, a lansat RomanianStartups.com, un site informativ despre startup-urile romanesti, propunandu-si sa aduca laolalta sute de antreprenori si proiectele lor, facandu-le cunoscute pe plan mondial.
In prezent, pe site sunt inscrise 106 de firme, un incubator, 19 evenimente si 221 de fondatori. Site-ul s-a lansat in urma cu patru luni, dupa o investitie de circa 7-8.000 de euro.

Nu exista o taxa de inscriere pentru startup-uri, filtrul principal fiind ca acestea sa fie din tehnologie si Internet si sa nu fie vechi – peste 3-5 ani.

“In viitor am in plan sa introduc si o sectiune dedicata firmelor de IT romanesti dar care au deja vechime in domeniu - Bitdefender, Siveco, Oracle Romania, Microsoft Romania”, spune Mircea Goia.

Exista de asemenea o pagina destinata statisticilor avand la baza datele colectate.

“Pe site acum sunt prezente majoritatea firmelor start-up tech romanesti. In urmatoarele 6 luni este posibil sa mai adaug inca vreo 10-20. Iar altele sper sa afle de Romanian Startups din parteneriatele pe care Romanian Startups incepe sa le dezvolte cu conferintele de tehnologie din tara si strainatate (vezi pagina Partners). Incerc sa mai adaug si vreo 3-4 evenimente tech si sper sa pot adauga si un accelerator/incubator romanesc care sa fie functional (Blueseed e inca in stadiu de proiect)”, mai spune el.

De ce RomanianStartups.com


In 2008, Mircea Goia incepuse sa scrie pe TheNextWeb.com. La acel moment ei erau la inceput si nu prea cunoscuti. “La ora actuala e cea mai cunoscuta publicatie online din tehnologie din Europa (avand si o conferinta tech cu acelasi nume). Scriind aici si scriind si despre startup-uri tech romanesti m-am lovit de faptul ca nu le gaseam, decat din auzite. Apoi incercam sa le caut cu Google unde pierdeam destul de mult timp”.

Nu se aseamana cu Kickstarter pentru ca pe Romanian Startups firmele afisate nu cer bani pentru investitii de la vizitatori si in general cele care sunt afisate sunt cel putin in faza de beta, cele mai multe sunt deja lansate (sunt si cateva in faza de proiect).

“In viitor e posibil sa adaug sectiune pentru investitori (din Romania sau din strainatate care investesc in startup-uri romanesti). Dar ei vor fi investitori verificati”.

In prezent, proiectul nu este monetizat, antreprenorul urmarind sa il creasca.

Poate in viitor platforma Romanian Startups poate fi folosita si pentru alte tari, licentiata (am fost contactat deja de cineva din Germania care mi-a propus asta). Sau se poate construi o retea de site-uri asemanatoare pentru diferite tari, dar operate dintr-un loc central (fara sa fie licentiat softul catre alte parti) iar in timp se pot percepe taxe de publicitate”.

Pe langa vizibilitate, site-ul poate ajuta pe cei interesati de mediul de tech start-up din Romania si pe investitorii care ar putea fi interesati sa investeasca in ele.

“Chiar mi s-a spus de catre un startup ca imediat dupa ce s-a inscris pe Romanian Startups au fost abordati de un investitor si au discutat (nu stiu daca va si investi)”.

In prezent, site-ul atrage cateva mii de vizitatori lunar, majoritatea venind din motoarele de cautare si Reddit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri