Retelele sociale libere si nepartinitoare au devenit instrumente de propaganda eficiente pentru protestatarii proiectului Rosia Montana, reactiile lor neingradite semanand cu cele ce au aprins spiritele in Egipt sau Turcia – pastrand proportiile violentelor.

Protestatarii ce au iesit in strada dar si cei ce protesteaza impotriva proiectului de la Rosia Montana au format grupuri bine organizate pe Facebook si trimit constant mesaje pe Twitter, atat de la proteste, de pe terminale mobile, cat si din confortul caselor.

Dupa cum era de asteptat, mesajele pro Rosia Montana “au fost inghitite” in avalansa de mesaje anti politicieni, anti guvern, anti decizii luate pripite.

Razvan Exarhu, blogger cunoscut in .ro, subliniaza pe Twitter ceea ce a remarcat si Wall-Street.ro in editorialul "Tu ce ai face daca ai gasi aur in curtea casei?", si anume presa partinitoare si impartita – “Pentru televiziunile din Romania, blocarea Bd. Elisabeta nu e #breakingnews. Cam ca pe vremea lui Nastase…”.

(sursa foto)



Larisa Ghitulescu retrimite tot pe Twitter un articol CNN care a facut inconjurul social media romaneasca, fiind pe larg aplaudat de romani. “CNN zice: «Cantitate enorma de cianura – o substanta extrem de toxica, potrivit definitiei Oxford»…

Ionut Iancu vine cu o stire de ultima ora – "Galeria Stelei a anuntat ca maine va fi prezenta la protestele #rosiamontana incepand cu orele 14 si apoi dupa meciul cu Ungaria”.

Andreea Pietrosel scrie reactia unui jandarm privind protestele din strada – “«Incepe scoala si s-a terminat cu Vama Veche de pe Magheru”», spunea un jandarm ieri catre colega mea aflata la protest #RosiaMontana”.

(YouTube abunda de clipuri de la proteste, incarcate de pe terminale mobile)



Multi utilizatori au dat link-uri catre o transmisiune LIVE de la proteste, realizata fara sprijinul televiziunilor, prin broadcasting pe Internet. Acest lucru subliniaza inca o data forta Internetului si cum acesta, fara mari probleme, poate submina anumite televiziuni care au starnit furia protestatarilor nealocand decat cateva minute (sau deloc) cauzei Rosiei Montane.

Cristi Neagoe, unul dintre protestatarii activi, indeamna oamenii sa iasa in strada pentru a sustine cauza “daca le pasa”, totodata spunand ca va dormi in strada pe B-dul Regina Elisabeta, pentru Rosia Montana.

Cu mai mult umor, Auras Mihai Geambasu scrie pe Twitter ca aceste proteste din Capitala nu s-ar fi intamplat deloc…”daca le dadeam ungurilor Ardealul…”. De partea cealalta, utilizatorul Printesa Urbana semnaleaza pe Twitter un blog strain unde scrie ca in Romania “are loc un carnagiu”.

(Inscriptie de pe o duba a jandarmilor - sursa)

Fotografiile au facut inconjurul Internetului, tehnologia actuala permitand incarcarea lor la secunde distanta atat pe Facebook cat si pe Twitter, clipuri de scurta durata fiind uploadate si pe YouTube. Mai jos, cateva dintre cele mai comentate poze de pe retele sociale.

Protestatarii scot in evidenta articole din presa internationala care au legatura, chiar si indirect, cu ceea ce se poate intampla daca proiectul Rosia Montana primeste girul Parlamentului. Unii protestatari au promovat, atat pe Twitter cat si pe Facebook un articol din The Telegraph care arata cum un oras din Alpi a zis nu sumei de 1,2 miliarde de dolari generabili din exploatarea zacamintelor de minereuri, pentru a evita distrugerea mediului.

Per total, vehementa cu care protestatarii si, in minoritate, sustinatorii proiectului de la Rosia Montana si-au spus punctul de vedere a dus hashtag-ul #RosiaMontana in top trei cele mai folosite in perioada aceasta, pe Twitter, in Romania, nota utilizatorul Titus Capilnean.

Protestatarii se folosesc de asemenea si de alte instrumente pentru a protesta - unul dintre ele este lansare de petitii. Una dintre cele mai promovate, care a atras in doar cateva zile peste 23.000 de semnaturi, este aceasta.

Pe Facebook s-a pus accent in special pe fotografii, unele direct de pe strada, altele transmitand mesaje (mai mult sau mai putin decente) catre guvernanti. In galeria foto puteti vizualiza o serie dintre cele mai comentate fotografii/creatii, cu link-urile aferente. Parte dintre acestea pot fi vizualizate pe hashtag-ul #rosiamontana, pe Facebook.

Considerati ca retelele sociale reprezinta o sursa principala prin care protestatarii se pot auzi sau aceasta va fi ignorata de guvernanti? wall-street.ro va incurajeaza sa comentati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri