China permite din nou accesul pe retelele Facebook si Twitter si pe site-ul The New York Times, dar numai pentru o zona de 27 de kilometri in jurul orasului Shanghai, considerat zona de liber schimb, informeaza site-ul tabloidului britanic Daily Mail, citat de Mediafax.

Un numar restrans de chinezi vor putea in sfarsit sa acceseze Facebook, Twitter si alte site-uri considerate "sensibile din punct de vedere politic", dupa ce guvernul comunist blocase reteaua Facebook in 2009, ca urmare a revoltelor din provincia Xinjiang.
Accesul la aceste site-uri va fi permis doar chinezilor care lucreaza si traiesc in noua zona porto-franco din Shanghai, care are o suprafata de 27 de kilometri.
Platformele Facebook si Twitter au fost blocate de guvernul de la Beijing in urma revoltelor sangeroase din provincia Xinjiang, din vestul Chinei, despre care autoritatile afirma ca au fost instigate prin site-urile de socializare.
Pe de alta parte, site-ul The New York Times a fost blocat in China dupa ce publicatia americana a relatat, anul trecut, ca familia premierului chinez de atunci, Wen Jiabao, a strans o avere imensa.
Citand surse guvernamentale, ziarul South China Morning Post din Hong Kong a afirmat, de asemenea, ca autoritatile sustin licitatii ale firmelor de telefonie straine pentru furnizarea serviciilor de internet in zona.
Partidul Comunist din China cenzureaza agresiv internetul, stergand sistematic postarile online si blocand accesul la site-uri pe care le considera nepotrivite sau periculoase din punct de vedere politic.
Zona porto-franco din Shanghai, aprobata la inceputul lunii iulie, urmeaza sa fie "o regiune de testare" a convertibilitatii yuanului si a liberalizarii ratelor dobanzilor, pe langa investitiile straine directe si sistemul de impozitare, a afirmat Consiliul de Stat.
Potrivit acelorasi surse guvernamentale, scopul deblocarii site-urilor din zona porto-franco este acela de a face cetatenii straini "sa se simta ca acasa". "Daca nu se pot conecta la Facebook sau citi The New York Times, ei s-ar putea intreba pe buna dreptate cat de speciala este zona porto-franco, in comparatie cu restul Chinei", au mai afirmat aceleasi surse.
Pe de alta parte, Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, a afirmat ca posibilitatea accesarii acestei retele in China este conforma cu scopul companiei de a conecta lumea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri