Programul incarcat sau lipsa de experienta in ceea ce priveste gatitul ii determina pe tot mai multi romani sa isi comande mancarea pentru pranz sau cina, iar acest lucru nu este valabil doar in timpul saptamanii. Potrivit foodpanda, unul dintre principalii jucatori pe segmentul de livrare de mancare, mai mult de doua treimi din comenzile realizate in Romania prin intermediul platformei sunt plasate in week-end, iar felurile comandate variaza de la mancare traditionala romaneasca la pizza sau mancare thailandeza.

“Incepand de vineri la pranz, pana duminica seara, numarul de comenzi plasate prin intermediul site-ului si al aplicatiei noastre este aproape dublu fata de restul saptamanii”, a spus Dan Macarie, country manager foodpanda.ro, platforma lansata luna trecuta in Romania de Rocket Internet, incubator de afaceri online.

Reprezentantul companiei a subliniat ca aproximativ 65% dintre comenzile realizate prin foodpanda sunt plasate in week-end, in timp ce doar 35% dintre acestea sunt efectuate de luni pana vineri.

In ceea ce priveste intervalul orar din timpul saptamanii in care romanii efectueaza cele mai multe comenzi de mancare, acesta nu este in jurul pranzului, ci intre orele 16:00 – 20:00, cand sunt inregistrate 45% dintre acestea.

„Un motiv pentru cresterea numarului de comenzi intre aceste ore poate fi faptul ca oamenii care lucreaza nu au timp sa ia pranzul la restaurant, astfel ca aleg sa comande in timpul dupa-amiezii si sa manance la birou”, a adaugat Dan Macarie.
Aceasta situatie poate fi intalnita si in alte tari din regiune, cum ar fi Cehia sau Ungaria, in timp ce in Polonia cele mai multe comenzi (48%) sunt plasate intre orele 12:00 – 16:00.

In ceea ce priveste restul zilei, in intervalul orar 12:00 – 16:00 sunt plasate 35% dintre comenzile zilnice de pe foodpanda.ro, in timp ce intre orele 20:00 – 22:00 sunt plasate 13% dintre comenzi, un procent similar fiind intalnit si in Ungaria si Polonia. Singura tara din Europa Centrala si de Est care se diferentiaza in ceea ce priveste numarul de comenzi plasate dimineata este Cehia, unde aproximativ 20% dintre comenzi sunt realizate inainte de ora pranzului, intre orele 10:00 si 12:00.

Faptul ca multi romani au tendinta de a sari peste micul dejun sau de a-si prepara singuri mancarea de dimineata se reflecta si in numarul comenzilor realizate in primele ore ale zilei, doar 7% dintre acestea fiind inregistrate in intervalul orar 10:00 – 12:00.
Potrivit datelor oferite de foodpanda, mai mult de jumatate dintre comenzile realizate in timpul saptamanii provin de la companii. Astfel, judecand dupa adresa de livrare, care corespunde unor cladiri de birouri sau sedii de firme, 60% dintre comenzi sunt plasate de angajatii companiilor.

„Romanii au tendinta de a lucra foarte mult, iar in special cei din generatiile mai tinere nu au de obicei timp sa gateasca atunci cand ajung seara acasa, astfel ca economisesc energie daca aleg sa isi comande pranzul la birou”, a explicat Dan Macarie.

Ce se comanda pe parcursul zilei

Felurile de mancare difera si ele in functie de momentul din zi in care este efectuata comanda, astfel ca intre orele 10:00 – 12:00 sunt preferate felurile care sunt livrate intr-un timp mai scurt, cum ar fi pizza, clatitele sau mamaliga cu branza si smantana, in timp ce in intervalul orar 12:00 – 16:00 sunt preferate meniurile de pranz oferite de restaurante, preparatele la gratar, ciorbele, dar si mancarea chinezeasca. Mancarurile comandate dupa-amiaza sunt, in general, mai consistente, fie ca este vorba de snitel cu garnitura de orez, cascaval pané sau pulpe de pui.

Cina tarzie, pentru care comanda de mancare este inregistrata in intervalul orar 20:00 – 22:00, consta de obicei in pizza sau mancare thailandeza, intrucat acestea sunt usor de preparat si, prin urmare, sunt livrate rapid, iar pentru desert romanii prefera traditionalii papanasi.

„Acest lucru demonstreaza ca romanilor cu siguranta le place mancarea gustoasa, fie ca aleg sa o prepare singuri sau sa le fie livrata”, a concluzionat Dan Macarie.

foodpanda.ro colaboreaza, in prezent, cu peste 50 de restaurante din Bucuresti si estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, va deveni lider de piata pe acest sector.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri