Companiile care folosesc pagini Facebook gasesc din ce in ce mai dificila atingerea audientei fara promovare platita. Chiar si cei cu mii de fani observa ca doar o mica pondere din postari sunt vazute efectiv in newsfeed.

Multe companii au inceput deci sa suspecteze ca Facebook, in incercarea de a-si creste veniturile prin posturi sponsorizate, incearca sa convinga firmele sa investeasca sume uneori mari de bani doar pentru ca postarile lor sa ajunga la cat mai multi fani, scrie SearchEngineWatch.com.

Intr-o scrisoare trimisa partenerilor luna trecuta si obtinuta de Ad Age, Facebook a subliniat clar:

“Ne asteptam ca distributia organica a post-urilor sa scada constant pe masura ce lucram continuu pentru a ne asigura ca utilizatorii au o experienta signifianta pe site”.

Atunci cand business-urile s-au plans pentru prima oara anul trecut pe marginea acestei probleme, Facebook a contracarat spunand ca incearca sa elimine mesajele spam sau cele care nu atrag cititorii dar ca reach-ul total al postarilor business-urilor nu s-a redus deloc. Mai mult, Facebook pretindea ca aceste actiuni cresc succesul newsfeed-urilor intrucat oamenii vedeau continut de care erau interesati.

Realitatea s-a dovedit a fi insa alta – audienta companiilor scade constant intrucat Facebook prefera sa fie platita pentru ca postarile firmelor sa fie vazute de cat mai multi utilizatori.

Pozitia celei mai mari retele sociale din lume nu ar trebui sa surprinda brand-urile, cu atat mai mult cu cat unele deja si-au dat seama de acest lucru de-a lungul timpului. Facebook trebuie sa isi mentina actionarii fericiti – si principalul lucru care ii satisface este cresterea veniturilor si a profitabilitatii.

Cu alte cuvinte, business-urile care se bazeaza pe Facebook pentru promovare trebuie sa plateasca daca vor sa depaseasca o rata de engagement de 1-2%/postare.

Devine de asemenea din ce in ce mai clar ca a convinge oamenii sa dea “like” paginii tale nu inseamna ca firma va avea sanse mari sa si interactioneze cu ei in viitor, chiar si cu postari excelente. Chiar Facebook recunoaste ca din ce in ce mai putine postari de pe paginile carora utilizatorii le dau like vor ajunge in newsfeed-ul lor.

Aceste schimbari, simtite puternic in 2013, nu multumesc deloc companiile care de-a lungul timpului au investit mult efort, timp si bani in cresterea prezentei pe Facebook. Acum, acei fani sunt expusi din ce in ce mai putin la continutul brandului.

Viitorul business-urilor pe Facebook arata intunecat pentru cei care nu vor sa plateasca pentru a intra in hora. Costul promovarii pe Facebook va creste foarte mult in viitor si felul in care iti vei gandi business-ul pe Facebook trebuie sa se schimbe si el.

Din fericire, exista si alternative – unele traditionale, precum advertising-ul in publishing, dar si alte retele sociale care sprijina afacerile – Pinterest, Google+ sau Twitter.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri