Arhitectului francez Eugène Viollet-le-Duc, renumit mai ales pentru restaurarea edificiilor medievale, este sarbatorit de Google printr-un Doodle de omagiere la 200 de ani de la nasterea sa, scrie Mediafax.

Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc, nascut la data de 27 ianuarie 1814, in Paris, Franta, si decedat la data de 17 septembrie 1879, in Lausanne, Elvetia, a fost unul dintre cei care au pus bazele arhitecturii moderne. Lucrarea sa "Entretiens sur l'architecture" (1863) i-a influentat direct pe multi dintre arhitectii curentului "Art nouveau".

Eugène Viollet-le-Duc a fost elevul celebrului arhitect Achille Leclère, dar a fost inspirat in cariera sa de arhitectul Henri Labrouste. In 1836 a calatorit in Italia, unde a petrecut 16 luni studiind arhitectura. Intors in Franta a fost atras, in mod irevocabil, de arhitectura gotica, J.-B. Lassus fiind cel care l-a initiat pe Viollet-le-Duc in arhitectura medievala, odata cu lucrarea de restaurare a bisericii Saint-Germain-l'Auxerrois, in 1838.

La inceputul anilor 1840, Eugène Viollet-le-Duc a lucrat impreuna cu Lassus la restaurarea capelei Saint-Chapelle din Paris si, in 1844, cei doi arhitecti au fost alesi pentru restaurarea catedralei Notre-Dame din Paris, precum si pentru construirea unei noi sacristii in stil gotic. De asemenea, o realizare importanta a fost restaurarea, in 1846, a bisericii Saint-Denis. Dupa 1848, Eugène Viollet-le-Duc s-a asociat cu Service des Édifices Diocésains, supraveghind restaurarea a numeroase cladiri medievale, cele mai importante fiind Amiens Cathedral (1849), fortificatiile din Carcassonne (1852) si biserica Saint-Sernin din Toulouse (1862).

Despre Eugène Viollet-le-Duc se poate spune ca a dominat teoriile de restaurare arhitecturala ale secolului al XIX-lea. Scopul sau initial a fost de a restaura in stilul original, dar la ultimele sale lucrari a adaugat, adesea, elemente de design propriu. Arhitectii si restauratorii secolului al XX-lea au criticat sever aceste reconstructii fanteziste.

Eugène Viollet-le-Duc a scris doua enciclopedii care contin informatii structurale exacte si analize extinse de design: "Dictionnaire raisonné de l'architecture française du XIe au XVIe siècle" (1854 -1868) si "Dictionnaire raisonné du mobilier français de l'époque carlovingienne à la Rénaissance" (1858-1875). Alte lucrari importante ale lui Viollet-le-Duc sunt "L'Art russe" (1877) si "De la décoration appliquée aux édifices" (1879).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri