Google a ajuns la un acord amiabil cu UE pentru incheierea unei anchete antitrust care dateaza de trei ani, dupa ce proprietarul celui mai utilizat motor de cautare online s-a angajat sa afiseze in rezultatele cautarilor alaturi de propriile servicii specializate si pe cele ale rivalilork, potrivit Mediafax.

Compania va scapa astfel de amenzi sau consecintele unei eventuale concluzii ca a defavorizat site-uri rivale. Intelegerea cu UE vine la un an dupa un acord amiabil intr-o investigatie similara a Comisiei Federale pentru Comert a SUA.

Angajamentul, cu o durata de cinci ani, permite Google sa adauge noi servicii sau sa modifice pagina de cautare, atata timp cat asigura concurentilor trei link-uri alaturi de propriile servicii specializate, precum Google Shopping,Google News sau Google Finance, a informat Comisia Europeana.

Concurentii vor plati cel putin 3 eurocenti pentru a licita pentru una dintre cele trei pozitii in topul cautarilor Google. "Google a acceptat sa garanteze ca atunci cand promoveaza propriile servicii specializate pe pagina sa, serviciile rivalilor vor fi afisate intr-un mod similar. Atunci cand Google isi va promova un serviciu specializat in rezultatele cautarilor online vor fi si trei servicii rivale afisate proeminent, astfel incat sa fie in mod clar vizibile utilizatorilor", se arata intr-un comunicat al Comsiei Europene.

Acordul pune capat uneia dintre cele mai importante anchete antitrust a Comisiei Europeane. Comisarul UE responsabil pentru concurenta, Joaquin Almunia, vrea sa incheie, inainte de a parasi postul in octombrie, acorduri similare in investigatii care vizeaza companii precum Gazprom, Samsung sau Visa.

Citeste si:
Google ar putea primi o amenda record in Europa: 3 MILIARDE de euro
Google ar putea primi o...

Investigatia privind Google a fost declansata in urma unor sesizari transmise de rivali, nemultumiti de modul in care compania isi favorizeaza propriile servicii. Acordul amiabil nu pune, insa, capat tuturor problemelor Google in UE, noteaza Bloomberg.

Divizia Motorola Mobility, pe care Google o vinde catre compania chineza Lenovo, a primit o notificare de practici antitrust pentru modul in care a folosit in procese deschise impotriva Apple patente esentiale pentru repectarea standardelor la nivelul industriei.

De asemenea, intelegerea privind cautarile online nu va influenta o ancheta separata, aflata in faza incipienta, asupra modului in care Google se foloseste de sistemul de operare Android, destinat smartphone-urilor si tabletelor.

Citeste si:
Ce trebuie sa stii despre controalele Consiliului Concurentei
Investigatiile Consiliului...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »Citește și
Comisia Europeană ”urechează” România: cere procedura de deficit excesiv
Setari Cookie-uri