O mica editura germana a lansat un apel pentru donatii cu scopul de a edita o versiune tiparita a enciclopediei participative online Wikipedia, informeaza lefigaro.fr.

Peste 1.000 de volume, 1.200 de pagini in fiecare volum, 4 milioane de definitii in fiecare cuvant, pentru un pachet final cu dimensiunile de 10 metri x 2,5 metri - acesta este proiectul urias al unei edituri germane care a avut o idee ce poate sa para usor nebuneasca: sa tipareasca pe hartie milioanele de articole din enciclopedia participativa online Wikipedia.

Compania PediaPress este partenera de mai multi ani cu Fundatia Wikimedia, care este un fel de umbrela pentru mai multe site-uri libere de drepturi de autor precum Wikipedia, Wiktionnaire, WikiCommons. Firma germana a lansat pe 10 februarie un apel de finantare participativa pe site-ul Indiegogo, a anuntat cotidianul britanic The Guardian, citat de Mediafax.

Obiectivul: strangerea a 50.000 de dolari inainte de 11 aprilie, fapt care va permite astfel tiparirea pe hartie a peste 4 milioane de articole din versiunea in limba engleza a site-ului Wikipedia.

"Toate volumele vor avea paginile numerotate, iar ultimul articol din fiecare volum va incepe la pagina 1.193", au explicat Heiko Hees, Christoph Kepper si Alex Boerger, echipa editoriala de la PediaPress. Textele si imaginile vor fi aranjate pe pagini despartite in trei coloane. Chestiunea tiparirii in alb negru sau in culori va fi transata in functie de bugetul care va fi obtinut.

Rezultatul va face subiectul unei expozitii publice, in cadrul conferintei "Wikimania 2014", ce va fi organizata la Londra, in vara acestui an. Daca finantarea va fi suficienta, organizatorii doresc sa continue expozitia prin intermediul unui turneu international, iar apoi vor dona toate volumele unei mari biblioteci publice. Pentru a insista asupra caracterului evolutiv al enciclopediei, echipa redactionala de la PediaPress intentioneaza sa propuna si o vizualizare pe hartie a actualizarilor pentru fiecare articol, in cursul expozitiei, daca bugetul o va permite.

Compania PediaPress colabora deja cu Wikipedia, propunandu-i sa tipareasca diverse articole la cerere. Insa ideea unei tipariri complete a enciclopediei este noua. "Principalul motiv pentru care am decis sa incepem acest proiect acum consta in faptul ca dorim sa aratam cantitatea mare de informatii pe care le contine Wikipedia", a precizat Christoph Kepper.

"Ne-am obisnuit atat de mult cu surse de informatii extrem de importante incat marimea lor reala ne pare surprinzatoare si neasteptata", a adaugat el.

Organizatorii cred, de asemenea, ca "volumele ar putea sa para un obiect de epoca pentru generatiile viitoare, dupa debutul revolutiei digitale". Un alt membru al echipei de la PediaPress a subliniat faptul ca "enciclopedia va deveni depasita, iar noi ne vom da seama cat de putine lucruri cunoastem".

Joi, la zece zile de la debutul proiectului, aproape 3.000 de dolari erau colectati. Retributiile pentru participarea la finantarea proiectului variaza de la simpla mentionare a numelui finantatorului in proiectul final, la o pagina dedicata acestuia, atribuirea unui volum cu dedicatie speciala si imprimarea logoului companiei finantatorului pe unul dintre volumele tiparite.

Echipa de la PediaPress a precizat, cu amuzament, ca si-a stabilit sediul general la Mainz, orasul in care Gutenberg a inceput revolutia tipariturilor in urma cu peste 500 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri