Controlul Internetului este necesar sa revina unui organism care sa garanteze libertatile si nu guvernelor susceptibile sa le reduca, au apreciat luni experti reuniti la Singapore in cadrul ICANN, un organism care reglementeaza Internetul, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Guvernul american a anuntat la jumatatea lui martie ca este pregatit sa-si abandoneze rolul in supervizarea firmei ICANN, insarcinata cu validarea numelor de domeniu, in favoarea unei guvernante la nivel mondial.
Creata in 1998, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) acorda nume de domenii pe Internet, ca de exemplu .gov. Firma are sediul in California si se afla in subordinea Departamentului american pentru Comert.
Insa organismul si un anumit numar de state isi exprima regretul ca este perceput ca o institutie occidentala, subliniind cã doresc un control multilateral.
Washingtonul preconizeaza sa includa in aceasta viitoare guvernanta companii din domeniul ITC, reprezentanti ai puterilor publice, asociatii si universitari.
Firma ICANN a fost insarcinata sa organizeze tranzitia pana la 1 ianuarie 2015.
"Indiferent care va fi solutia retinuta pentru inlocuirea supervizarii americane, ea va urma sa se supuna principiului multilateralismului", a declarat CEO-ul firmei, Fadi Chehadé, in in fata celor aproximativ 2.000 de participanti la reuniunea de la Singapore.
Anumite state, ca China sau Rusia, au propus ca acest control sa fie remis Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, o agentie ONU aflata in subordinea guvernelor statelor reprezentate.
Fadi Chehadé a respins aceasta posibilitate, ca inacceptabila.
"Nu putem sa predam un proiect de tranzitie incredintand o parte importanta a misiunii unui Guvern, grup de guverne sau organizatii interguvernamentale", a declarat el.
CEO-ul ICANN a dezmintit totodata ca Statele Unite ar fi decis sa abandoneze orice control la presiunea opiniei publice si cancelariilor straine, in urma dezvaluirilor fostului consultant NSA Wdward Snowden despre programe de supraveghere electronica ale Statelor Unite.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea New Media »Citeste si