In prezent, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) elibereaza circa 20.000 de certificate constatatoare despre companii, lunar. Acest lucru implica cozi la ghisee, aglomeratie, nervi – in doua cuvinte, “birocratie romaneasca”. ONRC a implementat o solutie informatica, in valoare de 180.000 de lei, care ar urma sa elimine cozile.

Obtinerea online a certificatelor constatatoare si a furnizarilor de informatii din registrul comertului devine functionala, incepand din 10 aprilie, prin intermediul portalului ONRC.

Noul serviciu electronic permite, practic, eliberarea certificatelor la acelasi pret ca la ghisee, dar online, in orice ora din zi. Documentele furnizate prin serviciul online InfoCert se supun dispozitiilor Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, cu modificarile si completarile ulterioare.

Certificatele constatatoare eliberate de ONRC cuprind informatii privind starea la zi a unei companii, informatii esentiale de natura statutara, financiara si a domeniului de activitate. Aceste certificate sunt necesare si de multe ori obligatorii, in a demonstra legitimitatea companiei si in desfasurarea activitatilor autorizate. Acestea devin documente esentiale pentru companie in relatia cu institutii publice sau alte entitati.

Claudia Mihalcea, director general ONRC, subliniaza ca implementarea sistemului informatic a durat circa trei luni. “Eliberarea documentelor dureaza maxim cinci minute, plata realizandu-se cu cardul. Am incheiat contract cu Romcard in acest sens. De sistemul informatic s-a ocupat Romsys”, spune ea. Costul eliberarii documentelor variaza de la circa 10 lei pana la circa 50 de lei, in functie de complexitatea datelor furnizate.

“Mai mult, acest sistem este important deoarece orice om de pe Pamant va putea afla informatii despre firme din Romania, acest lucru fiind de bun augur pentru climatul economic din tara. Practic, o companie din Franta, sa spunem, va putea afla totul despre companii romanesti, pentru o potentiala investitie in tara”, spune Mihalcea.

Cu toate acestea, documentele sunt eliberate exclusiv in limba romana si intreg site-ul este in limba nationala. “Lucram la un sistem bilingv”, promite sefa ONRC.

In timp, cozile la oficiile ONRC se vor diminua, promite Claudia Mihalcea, subliniind ca 25-30% din activitatea zilnica a lor este reprezentata de eliberarea unor astfel de certificate.

“Cu toate acestea, nu vom recurge la disponibilizari”, asigura Mihalcea. “In prezent avem deficit de oameni si oricum, putem muta anumiti oameni in alte departamente”.

Cum ti se pare initiativa ONRC? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri