Este persoana care spune “verde in fata” ceea ce are de zis; este proiectul care a pornit din necesitati si frustrari reale; este un business care va sparge granitele si o inventie premiata la Salonul de Inventica de la Geneva, in unanimitate de catre toti cei 82 de membri ai juriului. Ce se ascunde in spatele proiectului iRewind si a fondatorului Bogdan Manoiu, citeste in articolul de mai jos.

Totul a pornit in urma cu putini ani cand Bogdan Manoiu (foto dreapta, alaturi de Jean Luc Vincent, presedinte Salon Geneva) voia sa se inregistreze atunci cand skia, pentru a arata copiilor sai ce inseamna acest lucru. A incercat cu propriul telefon mobil insa imaginile ieseau miscate, mici, urate. Si-a cumparat o camera profesionala care insa i-a inghetat si s-a stricat.

“Nu sunt un om tehnic, dar am realizat ca este nevoie de o solutie simpla pentru a putea sa fii filmat in timp ce skiezi sau practici alte sporturi. Din fericire, am gasit oamenii necesari pentru a implini aceasta nevoie si, sprijiniti tehnic de Orange Romania, am cladit proiectul iRewind”, povesteste Manoiu care subliniaza ca inca de la inceput a dorit sa fie un proiect global.

iRewind realizeaza streaming (retransmitere) video de pe mai multe camere concomitent, instalate pe stalpi speciali, si furnizeaza utilizatorilor filme personalizate direct pe telefonul mobil conectat la WiFi, gata editate in cloud. Practic, daca esti pe ski-uri pe partia din Predeal (de exemplu), camerele iRewind te inregistreaza si, ulterior, poti recupera clipurile cu tine din cloud, gratuit.

In prezent, iRewind a fost instalat pe partia din Predeal si urmeaza a fi implementat in mai multe regiuni ale Romaniei si nu numai.

“Ceea ce a facut Polaroid acum cateva zeci de ani, oferind utilizatorilor aproape instant fotografia, facem noi acum cu iRewind”, compara Manoiu.

Principalele provocari

Odata ideea in picioare si echipa formata, antreprenorul s-a dus la Primaria din Predeal unde (poate surprinzator dupa cum urmeaza sa aflati), usile i-au fost deschise si a gasit un primar binevoitor care a sustinut proiectul. Ulterior, Orange a simtit potentialul business-ului si a oferit asistenta tehnica si de teste start-up-ului, instaland deci primele camere pe partie.

“Din pacate, pe aici s-a oprit «norocul» nostru. Aveam nevoie de fonduri pentru a continua investitiile si, oricat de multe persoane si fonduri de investitii active in Romania am fi contactat, ne-am lovit doar de refuzuri sau reticenta. A fost nevoie deci sa mergem in «patria skiului», Elvetia, unde lucrurile stau complet diferit fata de Romania”, povesteste Bogdan Manoiu.

Pe de alta parte, tipic romanesc, firma se loveste de birocratia tipica din Romania

In Romania, potentialii investitori iti cer, sec, un plan business pe cinci ani, stau cu bratele incrucisate “de parca ai vrea sa le furi banii”!

“In Elvetia am discutat aproape imediat cu unul dintre cei mai cunoscuti oameni de business din lume, o persoana care practic dicteaza pretul aurului si apare pe CNN. Cand ne-am intalnit, ne-a zis foarte clar ca nu-l intereseaza planuri pe x ani, alea sunt povesti. El este interesat de echipa si produs”, spune, zambind, Manoiu. Si astfel, proiectul romanesc a devenit unul mixt – romano-elvetian.

Mai mult, in actionariat a intrat si Mircea Tudor, cunoscut de asemenea pe plan mondial pentru o inventie premiata tot la Geneva. “Aveam nevoie de un om cu experienta internationala, care sa ne ofere feedback si mijloacele necesare sa ne perfectionam”.

Cu acest produs si firma, echipa a mers la Geneva, unde dintre 790 de inventii, a romanilor a fost votata in unanimitate ca fiind cea mai buna.

“Brusc, daca inainte noi mergeam catre partii de ski, acum ne cauta ele pe noi! Avem oferte din Franta, Elvetia, Italia…”.

Si modelul de business?

Aplicatia este gratuita pentru utilizatori – trebuie doar sa aiba un smartphone conectat la Internet si aplicatia instalata. Streaming-ul se face in timp real, in timp ce trec prin fata camerelor instalate pe marginea partiilor/terenurilor de tenis/strazilor si asa mai departe.

Modelul de business va lua in calcul integrarea de reclame targetate – “Daca esti un skior foarte bun, camerele vor detecta si vei primi reclame pentru ski-uri sau echipament sportiv performant. Daca esti incepator, poti primi reclama la o companie de asigurare”, spune, zambind, antreprenorul roman.

Pentru partia din Predeal, cu o lungime de 2,2 km, au fost necesare 14 camere, investitia ridicandu-se la circa 50.000 de euro – suma acoperita, partial, de Primarie.

Compania va primi curand o investitie de 4 mil. de euro din Elvetia

Cifra de afaceri a iRewind s-a ridicat anul trecut la 200.000 de euro, urmand ca anul acesta “veniturile sa creasca foarte mult, avand in vedere expunerea de care ne bucuram acum”.

In functie de lungimea pistelor de ski, relief, dificultatea instalarii stalpilor si camerelor, investitia in acoperirea unei piste variaza de la cateva zeci de mii de euro la milioane de euro.

Actionariatul si investitie viitoare majora

In prezent, partea romaneasca a business-ului este de peste 50%, 45% din companie fiind detinuta de Bogdan Manoiu.

Participatia romaneasca se va micsora insa, avand in vedere ca va primi in curand, din Elvetia, o infuzie de capital de 4 milioane de euro. Compania este evaluata la 10,8 mil. de euro, evaluarea fiind realizata de o firma canadiana specializata.

“Dupa cum spuneam, am incercat initial sa gasim investitori in Romania, insa nu s-a putut. Am avut discutii, la un moment dat, cu un tenisman renumit care ne-a promis ca o sa investeasca, atunci cand o sa vada un produs special pentru terenurile de tenis”, povesteste Manoiu.

Cu toate acestea, dupa cateva saptamani timp in care echipa a realizat acel sistem, tenisman-ul a inceput sa se eschiveze, “ba ca este la vanatoare, ba ca este ocupat, doarme sau altceva”.

Asa ca dupa o saptamana de insistente, Bogdan Manoiu a discutat cu el si i-a spus ca nu mai doreste sprijinul sau intrucat nu are de gand sa alerge dupa aceea dupa semnaturi “pana in Alaska si inapoi”.

Cum mai poate fi folosita inventia si impedimente romanesti

Practic, sistemul iRewind nu are limite si este “genul de inventie de la care nu te mai poti intoarce”. Pe langa ski, sistemul a fost folosit cu succes la maratoane sau curse de biciclete.

“Vrem, alaturi de companii tehnologice – si am initiat discutii cu Huawei si Axis, de exemplu – sa realizam cutii speciale care pot fi instalate cu usurinta oriunde – langa terenuri de minifotbal sau tenis. Vrem ca pretul acestora sa fie de sub 1.000 de euro, astfel incat sa si-l poata permite toate terenurile”, spune antreprenorul.

In Elvetia, pe de alta parte, echipa din Romania s-a intalnit direct cu presedintele consiliului judetean

Pe de alta parte, tipic romanesc, firma se loveste de birocratia tipica din Romania.

“Pe langa faptul ca am stat vreo saptamana la ANAF sa infiintam firma, am avut nevoie de o mie de hartoage si dosare, primaria din Predeal a fost o exceptie. Orice alta primarie am incercat sa abordam, ne-am lovit de ziduri ingrozitoare si de secretare extrem de…acre. Parca nu vrem sa facem un bine tarii si comunitatii!”, exclama, pe jumatate amuzat pe jumatate indignat, Bogdan Manoiu.

In Elvetia, pe de alta parte, echipa din Romania s-a intalnit direct cu presedintele consiliului judetean care a ascultat atent ce au de spus, apoi, fara intarziere, le-a pus in fata un contract atat de bun pentru ei incat nu le-a venit a crede – scutire de taxe, fara dobanzi, timp de zece ani!

Mai mult, in Romania nu stii cu cine sa vorbesti daca vrei sa propui instalarea camerelor pe partii – cineva are terenul, altcineva cabinele, altcineva stalpii si asa mai departe. “Ai nevoie de 50 de oameni doar pentru a reusi sa razbati zidurile birocratice!”.

In Elvetia, iarasi ca o paralela, discuti direct cu directorul partiei care se arata extrem de fericit sa isi perfectioneze business-ul. Este atat de simplu.

In viitor, produsul va fi folosit si in scopuri turistice dar si ca software de securitate – in prezent inca in dezvoltare. Mai mult, companiile de asigurare s-au aratat foarte interesate de produs, putand vedea din imagini posibile accidente, cum s-au petrecut. Salvamontul din Bucegi este de asemenea interesat, pentru a putea interveni, la nevoie, foarte rapid in cazul in care pe monitoare vad, in timp real, accidente.

Pana una-alta, iRewind este cel mai recent exemplu de succes romanesc, premiat si apreciat international, si “izgonit” din Romania din cauza birocratiei, reticentei investitorilor si a unei culturi balcanice care a promovat timp de atatia ani scepticismul.

Felicitari antreprenorilor romani! Cum ti se pare proiectul? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri