Google a raportat o crestere modesta a profitului pentru primul trimestru din 2014, in pofida unui avans puternic al veniturilor, pe fondul cheltuielilor mai mari si migrarii rapide a utilizatorilor catre smartphone-uri, unde spatiul publicitar este mai restrans si genereaza incasari mai reduse.

Veniturile totale ale companiei au urcat cu 19% in primul trimestru, la 15,42 miliarde de dolari, fata de 12,95 miliarde de dolari in perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit unui comunicat publicat miercuri seara. In acelasi timp, cheltuielile au avansat cu 22,8%, de la 9,2 miliarde de dolari la 11,3 miliarde de dolari.

Google a raportat astfel un profit net de 3,45 miliarde de dolari, cu 3,2% mai mare fata de rezultatul de 3,34 miliarde de dolari inregistrat cu un an in urma. Excluzand vanzarile aferente partenerilor din afara grupului, veniturile Google au fost de 12,2 miliarde de dolari in perioada analizata, sub prognoza analistilor financiari, de 12,3 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg, potrivit Mediafax.

Actiunile Google au inchis in urcare cu 3,8% miercuri la New York, inainte de prezentarea rezultatelor, si s-au prabusit cu 6,4% in sedinta extinsa de tranzactionare. Pe langa migrarea utilizatorilor catre smartphone-uri, care genereaza mai greu venituri din publicitate comparativ cu tabletele sau computerele desktop, Google se confrunta si cu ascensiunea rivalilor, dominatia companiei fiind amenintata tot mai serios de platforme precum Facebook.

Desi volumul total de publicitate vanduta de Google in primul trimestru a urcat cu 26%, compania a fost nevoita sa cedeze in zona preturilor, care au coborat in medie cu 9%. Costul publicitatii prin motorul de cautare al Google a scazut cu 35% in primul trimestru pe smartphone-uri, in timp ce in cazul tabletelor a urcat cu 29%, potrivit datelor companiei de cercetare IgnitionOne, care urmareste numai piata SUA.

Executivii companiei s-au aratat insa optimisti, anticipand ca pe termen lung pretul publicitatii pe platforme mobile il va depasi pe cel din zona desktop. La categoria alte venituri, unde sunt incluse si vanzarile generate de magazinul Play sau dispozitivul Chromecast, Google a raportat o crestere de 48%, la 1,55 miliarde de dolari.

Directorul financiar al companiei, Patrick Pichette, a declarat intr-o conferinta ca majorarea cheltuielilor a fost generata in principal de costuri de natura juridica si de achizitii. Google a preluat la inceputul acestui an produicatorul de termostate si detectoare de fum inteligente Nest Labs, intr-o tranzactie de 3,2 miliarde de dolari.

In acelasi timp, compania renunta la investitiile care nu au dat rezultate. Grupul chinez Lenovo va prelua in acest an de la Google producatorul de smartphone-uri Motorola, intr-o tranzactie de 2,91 miliarde de dolari care nu include si portofoliul consistent de brevete in domeniul comunicatiilor mobile dezvoltat de Motorola, unul dintre pionierii industriei. Compania americana a preluat Motorola in 2012, pentru peste 12 miliarde de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri