14 Mai 2014

Comisia Europeana a dictat: Google trebuie sa stearga link-uri catre informatii personale, la cerere



Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis marti ca internautii au dreptul “de a fi uitati” si pot cere Google sa stearga unele informatii despre ei din rezultatele de cautare, scrie USAToday.com.

Curtea a dictat ca Google trebuie sa stearga, la cerere, link-uri cu informatii irelevante sau depasite ca actualitate.

“Daca, urmare a cautarii dupa numele unei persoane, in lista de rezultate apare un link catre o pagina web care contine informatii despre persoana in discutie, acel om poate sa discute cu operatorul si, daca acesta nu doreste/poate sa elimine rezultatul, sa se adreseze autoritatilor pentru a obtine, in anumite conditii, stergerea link-ului din lista de rezultate”, au dictat judecatorii.

Cu alte cuvinte, internautii pot cere Google sau altor operatori de motoare de cautare sa stearga link-uri catre pagini care sunt publicate de terte entitati - ziare, bloguri, etc, care contin informatii despre ei si rezulta atunci cand le cauti numele pe Internet. Pe de alta parte, informatiile trebuie sa fie invechite, sa nu mai fie relevante si decizia de a le scoate are un grad destul de mare de subiectivitate. De exemplu persoanelor publice le va fi mai greu sa "convinga Google" sa scoata informatii despre ele.

Cazul de la Curtea Europeana este urmarea unei acuzatii aduse de un spaniol care spune ca Google a dezvaluit detalii despre o licitatie pe care a realizat-o el pentru o locuinta, incalcandu-i astfel dreptul la viata privata.

Reactia Google dupa aflarea sentintei a fost, previzibil, de dezamagire: “Este o sentinta dezamagitoare pentru motoarele de cautare si publisherii online, in general. Suntem foarte surprinsi ca difera in mod dramatic de opinia Avocatului General (General Advocate – in orig.) si acum trebuie sa analizam in detaliu implicatiile acestei decizii”.

Compania de tehnologie subliniaza ca nu are control direct asupra datelor personale, doar ofera link-uri catre informatii deja “la liber” si aflate legal pe Internet.



Citeste si