Google a eliminat din cautari un numar de 12 linkuri la stiri ale BBC News, in baza "dreptului de a fi uitat", in conformitate cu controversata decizie din luna mai a Curtii Europene de Justitie (CEJ), potrivit bbc.co.uk.

Google a notificat in fiecare caz radiodifuzorul public britanic (BBC) privind eliminarea de linkuri, insa nu a dezvaluit cine a facut solicitarile in acest sens, scrie Mediafax.

Stirile respective nu vor mai aparea in rezultatele cautarilor pe Google, insa vor fi afectate numai cautarile realizate din Europa, avand in vedere ca decizia CEJ vizeaza doar tarile europene. Din cele 12 linkuri eliminate din cautarile de pe Google patru se refera la sectiunile de comentarii, unul vizand blogul editorului BBC Robert Peston.

Alte linkuri eliminate trimiteau la o serie variata de stiri ale BBC, intre care si relatari ale unor procese, inclusiv unul din 2001 care viza trei barbati acuzati in Irlanda de Nord pentru posesie de bombe artizanale. Alte doua stiri vizau cazul unei femei britanice, care a fost gasita vinovata in 2003 pentru coordonarea "uneia dintre cele mai mari retele de prostitutie din Europa".

Alte articole ale BBC afectate de decizia Google se refereau la o gama diversa de incidente. De exemplu, Google a eliminat linkul la o stire din 2002 care viza un conflict iscat intre doua familii britanice ce isi disputau proprietatea unui caine din rasa Terrier, numit Wellie. Alte linkuri eliminate vizau o selectie de comentarii ale cititorilor, facute pe tema amenintarilor lansate in 2005 de organizatia terorista al-Qaeda.

Anterior, reprezentantii Google au anuntat ca au fost invadati de solicitari de eliminare din cautari a unor linkuri ca urmare a deciziei CEJ. Din mai pana pe 18 iulie, Google a primit peste 91.000 de solicitari de stergere din cautari a 328.000 de linkuri, a declarat un reprezentant al Google. Insa, Google a raspuns pozitiv la peste 45.000 de cereri de eliminare din cautari a unor linkuri, in baza "dreptului de a fi uitat", in conformitate cu decizia CEJ.

Operatorul celui mai utilizat motor de cautare din lume a infiintat site-ul si o comisie de experti pe 29 mai, pentru a respecta o decizie a Curtii Europene de Justitie (CEJ) conform careia utilizatorii pot cere Google si altor motoare de cautare pe internet sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii inadecvate, irelevante si care incalca dreptul la viata privata.
Astfel, Google a publicat pe internet un formular care poate fi accesat de orice persoana din Europa care doreste sa solicite eliminarea anumitor rezultate ce apar pe acest motor de cautare.

Din Romania, Google a primit 932 de cereri de eliminare din cautari a 4.611 linkuri, in baza "dreptului de a fi uitat". Aceste solicitari au fost primite in perioada 29 mai - 30 iunie, dupa cum au declarat, pentru Mediafax, reprezentantii Google Romania. Compania Google a precizat la momentul respectiv ca nu va sterge toate aceste linkuri, ci va analiza fiecare cerere in parte si va decide in functie de relevanta fiecareia.

"Am inceput de curand sa punem in aplicare cereri de eliminare a unor rezultate din cautari, in conformitate cu decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ). Acesta este un proces nou si in continua evolutie pentru noi. Continuam sa analizam reactiile pe care le primim si, totodata, sa colaboram cu autoritatile de protectie a datelor si alte organizatii pentru a ne conforma deciziei CEJ", a anuntat Google.

Decizia Curtii Europene de Justitie a fost o surpriza pentru Google si alte companii de profil aflate in atentia Uniunii Europene pentru practicile in domeniul respectarii vietii private.

Blocul comunitar vrea sa extinda prerogativele autoritatilor de reglementare in domeniul protejarii datelor, astfel incat acestea sa poata aplica amenzi in cazul nerespectarii prevederilor legale. Dezvaluirile legate de spionarea de catre Statele Unite a unor cetateni ai UE, inclusiv a unor politicieni, intre care cancelarul german Angela Merkel, au sporit atentia acordata protejarii vietii private.

Directorul general al Google, Larry Page, a avertizat insa ca decizia CEJ ar putea incuraja regimurile politice represive sa incerce sa cenzureze internetul, potrivit unui interviu acordat Financial Times.

Odata cu implementarea deciziei CEJ, Google a eliminat din rezultatele cautarilor articole ale unor institutii de media, intre care s-au numarat BBC si The Guardian. Dupa ce si-a atras acuzatii de cenzura, Google a inceput sa reintegreze in rezultatele cautarilor unele link-uri pe care le eliminase in numele asa-numitului "drept de a fi uitat".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri