Uniunea Europeana a aprobat neconditionat preluarea de catre Facebook a serviciului de mesagerie WhatsApp pentru 19 miliarde de dolari, tranzactia putand sa fie incheiata in orice moment, in ciuda opozitiei companiilor din industria telecomunicatiilor din Europa, relateaza The Wall Street Journal.

Comisia Europeana, autoritatea antitrust din Europa, a decis ca Facebook Messenger i WhatsApp, aplicatiile de mesagerie pentru smartphone-uri ale celor doua companii, nu sunt concurenti apropiati, astfel ca utilizatorii vor avea in continuare "o gama de optiuni" din care sa aleaga i in urma tranzactiei.

"Am analizat cu atentie propunerea de achizitie si am ajuns la concluzia ca tranzactia nu va duce la impiedicarea competitiei pe aceata piata dinamica si in ascensiune", a declarat Joaquín Almunia, comisarul antitrust.

Operatorii din telecomunicatii din Europa au facut lobby impotriva acestei tranzactii, avertizand ca preluarea WhatsApp de catre Facebook ar putea oferi celor doua companii un control sporit asupra pietei i asupra datelor despre utilizatori. Cu toate acestea, Comisia Europeana a decis ca acest control asupra datelor consumatorilor nu va afecta competitia de pe piata publicitatii din mediul online, iar ca pronuntarea asupa ingrijorarilor legate de confidentialitatea respectivelor informatii despre utilizatori nu intra in competenta sa.

Investigatia condusa de UE in acest caz a fost perceputa drept un test pentru modul in care legislatia europeana din domeniul concurentei va fi aplicata in cazul social media, decizia venind pe fondul creterii ingrijorarii legate de puterea pe care companiile americane din tehnologie au capatat-o in Europa.

In luna aprilie, autoritatea antitrust din SUA a aprobat tranzactia. In mai, Facebook a cerut Comisiei Europene sa verifice daca preluarea de catre companie a serviciului de mesagerie WhatsApp respecta reglementarile antitrust.

Preluarea WhatsApp de catre Facebook pentru 19 miliarde de dolari, anuntata in februarie, este cea mai mare achizitie a unui start-up in ultimii ani, cu mult peste tranzactia de 1 miliard de dolari prin care Facebook a preluat Instagram in 2012 sau achizitia pentru 8,5 miliarde de dolari a Skype de catre Microsoft.

Reteaua sociala Facebook are 1,3 miliarde de utilizatori in intreaga lume, 300 de milioane dintre acetia folosind, de asemenea, i aplicatia Facebook Messenger. WhatsApp, care ofera o solutie ieftina pentru inlocuirea mesajelor trimise pe telefon, are 600 de milioane de utilizatori la nivel mondial. Preluarea WhatsApp reprezinta cea mai mare tranzactie din istorie pentru Facebook, care, astfel, ii asigura o prezenta importanta pe piata serviciilor de mesagerie pentru telefonia mobila.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri