Studiul realizat de compania indiana Tata Communications a luat in calcul 9.417 respondenti din India, Singapore, Statele Unite, Germania si Franta, care au raspuns la 14 intrebari despre atasamentul emotional fata de internet.

Cei mai activi utilizatori de internet din lume sunt indienii, care isi petrec cel mai mult timp online, 46% dintre acestia petrecand cel putin sase ore pe zi in mediul virtual. Acestia sunt urmati de utilizatorii din Singapore, unde 43% dintre cei care stau pe internet isi petrec mai mult de sase ore pe zi in mediul online, in timp ce la nivel global, 29% dintre utilizatori stau peste sase ore pe zi pe internet.

Utilizatorii din Europa si din Statele Unite sunt mai temperati in ceea ce priveste prezenta in mediul online. Daca 52% din utilizatorii din Singapore si 56% dintre indieni nu pot rezista 12 ore fara a fi conectati la internet, in Europa si SUA minoritatea este cea dependenta. In Germania, Franta, Statele Unite si Marea Britanie, peste 70% dintre utilizatori au spus ca pot rezista pana la 12 ore fara internet.

Fenomenul FOMO si substituentii internetului

Unul dintre fenomenele care explica dependenta de mediul online este FOMO (fear of missing out), care inseamna teama de a nu pierde ceva important. Peste 64% dintre cei chestionati au recunoscut ca simt aceasta teama atunci cand nu au acces la internet, in timp ce in Asia experienta este impartasita de 80% dintre utilizatori.

Citeste si:

Principalele activitati care inlocuiesc internetul pentru victimele FOMO sunt alcoolul pentru 28% dintre ele, televizorul pentru 26%, ciocolata pentru 22% si sportul pentru 19%.

La nivel global, 92% dintre utilizatori petrec cel putin o ora pe zi online, in timp ce unul din trei au spus ca nu pot rezista mai mult de cinci ore fara sa fie online.