Germania sarbatoreste astazi 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Aniversarea istorica este marcata si de Google printr-un Doodle emotionant cu imagini video de arhiva din momentul demolarii zidului, dar si imagini din orase din intreaga lume.

Zidul Berlinului a fost ridicat in 1961, iar pe 9 noiembrie 1989 a fost demolat. Berlinul aniverseaza cei 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului cu o "sarbatoare populara" care va marca evenimentul istoric ce anunta Reunificarea Germaniei 11 luni mai tarziu, relateaza AFP.

Primarul social-democrat al orasului Klaus Wowereit a inaugurat vineri seara instalarea a aproape 6.900 de baloane luminoase care, pe o distanta de aproximativ 15 kilometri, "simbolizeaza (...) urma Zidului" care a taiat Berlinul in doua, a spus el, dupa care a aprins o sectiune pe unul dintre podurile peste Spree, potrivit Mediafax.

Atunci cand vor fi eliberate duminica seara catre cer, pe fundalul Odei Bucuriei a lui Ludwig van Beethoven, imnul Uniunii Europene (UE), aceste baloane vor oferi "ocazia demolarii Zidului a doua oara", a spus Wowereit, aducand un omagiu "persoanelor ucise doar pentru ca voiau sa treaca acest Zid". "Aceasta a 25-a aniversare este de asemenea o zi de comemorare a victimelor regimului din (fosta Republica Democratica Germana) RDG", a adaugat el.

In paralel, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Mihail Gorbaciov, in varsta de 83 de ani, se afla in vizita la Berlin, unde este creditat cu un rol major in Reunificarea Germaniei. "Ar trebui sa meditam la lectiile trecutului", a declarat el intr-o vizita la Checkpoint Charlie, unul dintre punctele de control emblematice, intre sectoarele american si sovietic.

Citeste si:
Google lansează un hub dedicat învățării la distanță
Google lansează un hub...

Ultimul lider URSS, care urmeaza sa participe sambata la o dezbatere despre reintensificarea recenta a tensiunilor dintre Occident si Rusia si sa o intalneasca luni pe Angela Merkel, a insistat asupra importantei relatiilor germano-ruse. "Atat timp cat sunt bune, totul merge bine si nu doar pentru cele doua popoare", a spus Gorbaciov.

Presedintele american Barack Obama, de asemenea laureat Nobel, a indemnat lumea sa nu uite lectia demolariiZidului Berlinului, in contextul in care "actiunile Rusiei impotriva Ucrainei" arata ca mai este un drum lung de parcurs.

Sursa foto: Berlin/YouTube.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea New Media »Citește și
Setari Cookie-uri