Trenul de duminica seara dinspre Valea Prahovei era plin, mai ales de tineri studenti veniti de la distractie sau intorsi din "mini-vacanta de alegeri". Aproape toti erau lipiti de smartphone-urile lor, strigau de la un capat la celalalt al vagonului “ba, au iesit aproape 50% la vot! Si astia de la PNL zic ca Iohannis e aproape de Ponta!!”. Urmeaza un val de aplauze. Din alt colt, un cuplu gesticuleaza nervos – “Uite si tu cum fura astia de la PSD”, plus injuratura aferenta.

Tot drumul – doua ore si jumatate, Regio, ce sa-i faci - au urmarit, comentat si butonat nervos pe smartphone-urile conectate la Facebook, luand pulsul evenimentelor din ziua alegerilor. Unul dintre ei coboara la Ploiesti – “Bai, sa votezi! Vezi ca stiu daca o sa-ti fie lene!!”, striga, de la revedere, unul dintre tineri.

Am intrat in vorba cu cativa dintre studenti care, camarad de drum, se ofera sa imi arate wall-ul sau. “Uite, aici, pe #reporterlavot aflam cam tot ce se intampla mizerabil in campania asta”. Dau un ochi si, intr-adevar, sunt raportari care daca s-ar dovedi a fi adevarate, puscariile din tara nu ar fi suficient de incapatoare.

Turismul electoral este poate cel mai decent dintre ele; urmeaza abuzuri grave, incalcari flagrante ale legii, procente de vot ce depasesc 100% in comune si sate uitate de lume, scoateri cu forta ale supraveghetorilor din sectii de votare, politie care inchide ochii si asa mai departe. “Pai cum sa nu te calce pe nervi frate?! Uite si tu ce fac %*#@(@ de la PSD! Iesim cu toti la vot si-i calcam in picioare!!”. Simt energia din randul tinerilor, multi dintre ei studenti la ASE.

Pagina de Facebook a candidatului PSD cenzura fara discernamant comentariile anti-Ponta.

Este poate cea mai buna descriere a rolului Facebook in randul tinerilor. Am simtit cum, de-a lungul catorva ore, hotararea lor de a face ceva, de a luat atitudine, era intarita de mesajele de sustinere de pe Facebook. “Iesim in centru dupa ce ajungem la Bucuresti!”, spun cativa dintre ei. S-a format o intreaga comunitate de tineri care sustineau pe cei din diaspora, tineri care urasc coruptia, care vor ceva schimbat – totul, prin strigate de protest pe cea mai mare retea sociala din lume. Si toti, uniti impotriva PSD.

Rapid, s-au format multe pagini de pe care se propaga clipuri, fotografii, mesaje de imbarbatare - #yeslavot, #puiemonta, #nefura, #alegeri2014 sau #reporterlavot sunt folosite de tineri pentru a propaga mesaje de sustinere si de indemn de a iesi la vot. “Noi ca Sibieni ne-am facut si o sa ne facem datoria . Este randul vostru acuma, a celor din toata tara si diaspora, sa fiti alaturi de cel care ne poate crea o tara ca afara. TOTI LA VOT!!! Merita!”, scrie pe Facebook o tanara, in “aplauzele” virtuale ale altor zeci de oameni.

Mai mult, www.NuPonta.ro a atras "peste 12.500 de fani prin care am atins peste 1,2 milioane de oameni si am strans alaturi peste 300 de voluntari, totul in mai puțin de 2 saptamani"

Acest fenomen, al retelelor sociale, va ramane fara indoiala o constanta si o forta de luat in seama la urmatoarele alegeri. Furtul nu mai renteaza – se afla imediat si coalizeaza opozitia sa iasa la vot, sa faca diferenta, sa taxeze candidatul vinovat. Adresarea preponderenta a batranilor/zonelor rurale, parte din strategia de campanie a lui Victor Ponta, nu mai da roadele scontate, ca in anii ’90 si inceputul anilor 2000, si o pagina de Facebook a candidatului PSD nu a ajutat suficient. Am comentat si eu pe pagina lui Victor Ponta, decent, si la cateva minute responsabilii de campanie ai candidatului au sters comentariul si mi-au dat ban, un lucru care sub nicio forma NU se face.

Diaspora, portavocea online-ului

Scanteia care a aprins insa spiritele internautilor a fost diaspora, romanii care au stat ore intregi la cozi in speranta ca vor reusi sa isi exercite dreptul la vot. Balbele guvernantilor, a MAE, sugestiile halucinante ale Gabrielei Firea (vicepresedinte PSD) care trimite romanii la sute de kilometri distanta sa voteze "langa Londra", cinismul lui Teodor Melescanu, toate au starnit dialoguri extrem de aprinse pe Facebook si au scos nehotaratii la vot, satui de minciuna si batjocura.

Lipsa de acces la Internet in mediul rural, a obiceiurilor stramosesti de a asculta de preotul si primarul satului, nu au reusit sa contrabalanseze hotararea tinerilor de a vota, “intaratati” multi dintre ei de postarile celor din diaspora si nu numai. In turul doi au iesit mai multi tineri decat in primul tur si, statistic, mai multi tineri au votat cu Iohannis decat cu Ponta.

Blogosfera din Romania a avut de asemenea o influenta hotaratoare in influentarea maselor de oameni catre a vota si, deseori, pe cine a pune stampila. Unii dintre cei mai vizibili bloggeri au sustinut pe Iohannis, sau cel putin nu l-au sustinut pe Ponta, indemnand mai mult sau mai putin direct la un vot negativ PSD. Zoso.ro, Manafu.ro, Arhiblog sau Raluxa.com sunt doar cativa dintre ei, acestia folosind pe langa propriile pagini online si retelele sociale pentru a propaga mesajele.

Rolul Antena 3

Antena 3, televiziune favorabila aliantei USL, s-a dezlantuit la un moment dat impotriva “dezinformarii printre internauti”, lucru care, evident, nu a facut decat sa intoarca si mai mult tinerii impotriva guvernului condus in prezent de Victor Ponta. Toata campania “anti basista” dusa la Antena 3 de-a lungul ultimilor luni/ani nu a facut decat sa convinga pe foarte multi oameni (informati) fix contrariul, avand efect de bumerang. La Antena 3 s-a acuzat “spalarea pe creier a Internetului” (Adrian Ursu), “oare cum oameni asa educati pot fi atat de usor manipulati de pe net” (Sandra Stoicescu), “a fost foarte usor sa blochezi sectiile de votare din strainatate” (Mircea Badea) “internetul are mesaje complet cretine in momentul in care asa ceva poate circula“ (Mugur Ciuvica).

“E ceva atat de iresponsabil in Romania incat sa dea foc la tara doar pentru ca cel pe care il sustin nu a castigat?”, intreaba teatral Mihai Gadea comentand imaginile bucurestenilor iesiti in strada la Bucuresti, acuzand ca sunt membri de partid. Mircea Badea raspunde: “Evident ca da”, a scris HotNews.

Pentru tinerii informati care stiu de ce ies in strada, de ce protesteaza sau de ce voteaza impotriva lui Victor Ponta, astfel de dialoguri nu fac decat sa ii dezguste, sa ii intoarca si mai mult impotriva guvernului actual si sa le intareasca convingerile.

Un lucru este sigur – politica romaneasca a invatat o lectie foarte importanta din aceste alegeri prezidentiale; puterea Internetului si a retelelor sociale nu va mai fi niciodata ignorata, clasicele bannere stradale nu au avut efect masurabil si ar putea renunta la o parte dintre ele, economisind din bugetul de stat. Tinerii sunt si vor ramane activi pe retele sociale si nu vor ezita, la nevoie, sa iasa in strada daca vor fi nemultumiti. Pentru a castiga voturi trebuie sa te abtii sa faci lucruri evident gresite, taxate si taxabile imediat pe Internet. In final, propagarea mesajelor online este deseori mult mai rapida decat in orice alte medii.

La fina, cateva dintre mesajele de pe Twitter/Facebook in dimineata de dupa alegeri.

“Azi maine probabil Mercedes Siemens si Paulaner vor anunta deschiderea urgenta a unor fabrici in Romania, in fiecare judet cate una”.

“Avem presedinte neamt si noi, in loc sa trecem la munca, stam si dezbatem. Las', incepem de maine”.

“Dumnezeu are ironiile sale. Pentru ca nu le intelegem, noi le numim minuni. Una tocmai s-a intamplat”.

“Daca si in comuna Chinteni, fieful PSD, acolo unde pesedista Lucia Suciu face ce vrea, a castigat Iohannis, e clara treaba :))”.

„Bine ca la PSD au panzele alea rosii mai peste tot, ca nu se vede asa evident sangele de azi-noapte”.

“«What are you queuing for?» – ne intreaba din cand in cand niste trecatori englezi cu ochii mari. Le explicam entuziastica azi ne alegem presedintele. In spate, altii ne intreaba curiosi de ce nu votam online. E ceva in neregula cu votul electronic? Zambim. Ei nu stiu. Si ei nu au experienta statului la cozi…” – Georgiana Epure.

“«Si, cu cine votati?» ne intreaba primarul din Corcova dupa interviul luat acum 10 minute. «Pai, cu Iohannis, evident», raspundem. «A, mai bine nu votati atunci, ne stricati noua aicea! Duceti-va si votati la Bucuresti!» - Cosmin Bumbut

“HOORRAAAYYYY!!! Despite Ponta's desperate and pathetic fraud driving people from voting station to voting station to cast more than one vote, Klaus Iohannis won the presidential election in Romania! Let a new and better era begin! Congratulations Romania!” (Mie Ravn din Danemarca)

Cum priviti influenta online-ului in aceste alegeri? wall-street.ro va incurajeaza sa comentati.

Sursa foto: Shutterstock: Politician

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri