Guvernul din Marea Britanie a anuntat miercuri ca va introduce o "taxa Google", prin care vor fi taxate 25% din profiturile obtinute in Marea Britanie, dar repatriate, de companiile care vor sa scape de impozite prin scheme fiscale complexe, relateaza AFP.

"Astazi introduc o taxa de 25% pe profiturile obtinute de multinationale in Marea Britanie, dar care ies in mod artificial din tara", a anuntat ministrul de Finante George Osborne, fara sa ofere alte detalii legate de aceasta taxa. Intre companiile vizate de noua taxa se numara companii tehnologice provenite din Silicon Valley, precum Google, Amazon si Apple, dar si operatorul de cafenele Starbucks, potrivit Mediafax.

Ministrul de Finante a facut anuntul in timpul discursului traditional de toamna referitor la buget si economie. Osborne anuntase inca de la sfarsitul lunii septembrie, in timpul unei conferinte a Partidului Conservator, intentia de a face ca multinationalele care evita plata impozitelor sa plateasca. Aceasta taxa a fost supranumita "taxa Google", grupul american fiind in mod constant criticat pentru practicile agresive de optimizare fiscala.

Prin aceste practici fiscale agresive companiile profita de detaliile tehnice ale unui sistem fiscal sau de neconcordantele dintre doua sau mai multe sisteme in scopul reducerii obligatiilor fiscale. "Numeroase companii mari din lume, in special cele din sectorul tehnologic, utilizeaza structuri create pentru a evita plata impozitelor. Nu este corect pentru companiile britanice si nici pentru britanici", a spus Osborne.

Venituri de 1 miliard de lire din noua taxa

El a adaugat, in discursul sustinut cu mai putin de sase luni inainte de alegeri, ca mesajul sau este clar si anume ca impozitele trebuie sa fie mici dar sa fie platite. Noua taxa ar trebui sa aduca venituri de 1 miliard de lire sterline (circa 1,26 miliarde de euro) in cinci ani, o contributie modesta, dar binevenita pentru guvernul britanic care face eforturi sa respecte obiectivul de reducere a deficitului bugetar.

Osborne a mentionat in discursul sau succesele recente ale Marii Britanii, care va inregistra in acest an o crestere economica estimata la 3% si de 2,4% in 2015 si un somaj de doar 6%, in timp ce tarile mari din zona euro se lupta cu stagnarea si riscul deflatiei.

Guvernul conservator nu a reusit insa sa respecte angajamentul de a echilibra bugetul in 2015, asumat la venirea la putere in 2010. Pentru acest an este anticipat un deficit bugetar de 5% din PIB, care este totusi jumatate din deficitul de peste 10% consemnat in 2010, care fusese umflat de masurile exceptionale de combatere a crizei financiare internationale.

Intre factorii mentionati de Osborne pentru a justifica nivelul inca ridicat al deficitului bugetar se numara stagnarea din zona euro, scaderea veniturilor din explotarea petrolului in Marea Nordului, din cauza declinului cotatiei titeiului, si incetinirea cresterii pietei imobiliare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri