Urmatorul zbor pe care il vei lua are sanse de 1 la 4,6 milioane de a se prabusi. Aceste calcule sunt facute de o noua aplicatie iOS, „Am I Going Down?”, care foloseste big data pentru a calcula cat mai exact care sunt sansele unui avion de a se prabusi, incercand astfel sa linisteasca pasagerii care nu considera zborul ca pe un lucru sigur.

Calatorii curiosi pot intra in aplicatie, sa caute linia aeriana, tipul avionului si aeroporturile de decolare si aterizare; aplicatia genereaza un numar care iti spune care este probabilitatea ca avionul sa se prabuseasca.

Aplicatia de 0,99 euro, creata de londonezii Vanilla Pixel, se bazeaza pe date ale Bureau of Aircraft Accidents Archives, United States National Transportation Safety Board si International Civil Aviation Organization pentru a genera predictii, a declarat Nic Johns, creatorul, pentru CNN. Per total, aplicatia analizeaza peste 10 milioane de rute.

Ce am remarcat este o „predispozitie” mai mare a avioanelor Boeing, uzuale pentru Europa, de a avea accidente, decat concurentii de la Airbus.

Calculele iau in considerare accidentele anterioare care au rezultat intr-unul sau mai multi pasageri decedati, aceasta fiind „cea mai relevanta informatie pentru calatori”, conform lui Johns. Zborurile mai vechi de 10 ani nu sunt incluse.

Ca orice idee de succes, si aceasta a pornit de la o necesitate; creatorul a dezvoltat aplicatia pentru a o ajuta pe sotia lui sa nu ii mai fie atat de frica de zboruri. Din pacate, aplicatia a iesit pe piata la putin timp dupa dezastrul AirAsia 8501. El a subliniat ca este o pura coincidenta, el lucrand la aplicatie de ani de zile.

OK, si care sunt sansele sa „ma prabusesc”?

Am testat (indelung) aplicatia, alegand cele mai uzuale rute ale romanilor.

De exemplu, daca zbori cu Airbus A320/319/321 de pe Aeroportul Henri Coanda pana la Barcelona, exista sanse de 1 la 2,25 milioane ca avionul tau sa se prabuseasca. Acest lucru inseamna ca te-ai putea astepta sa suferi un accident aviatic daca ai zbura, zilnic, pentru urmatorii 6.177 de ani.

Daca zbori cu Boeing 727, sansele de prabusire sunt ceva „mai mari”, de 1 din 2,11 milioane, in timp ce daca alegi sa zbori cu Boeing 737-300/400/500, sansele scad la 1 din 2,24 milioane.

Daca zbori cu British Airwaves spre Londra, aeroportul Heathrow, cu Airbus A320/319/321, sansele calculate de aplicatie de a te prabusi sunt extrem de mici, de 1 la 4,82 milioane; cu alte cuvinte, ar trebui sa zbori zilnic in urmatorii 13.209 ani pentru a risca sa te prabusesti.

Daca schimbi avionul si zbori cu Boeing 737, sansele sunt de 1 la 4,57 milioane in timp ce cu Boeing 737-300/400/500, sansele sunt de 1 din 4,71 milioane.

Sansele de a te prabusi sunt sensibil mai mari daca alegi sa zbori din Henri Coanda spre Paris, cu Air France, conform aplicatiei. Zburand cu Airbus A320/319/321, sansele sunt de 1 la 2,26 milioane, echivalentul a 6.204 ani de zboruri zilnice pentru a ti se intampla ceva.

Daca alegi sa zbori cu Boeing 737-300/400/500, sansele cresc la 1 din 2,25 milioane, „doar” 6.172 de ani.

De la Bucuresti la Bruxelles cu Ryanair, sansele sunt extrem-extrem de mici de accident – 1 din 5,43 milioane, cu Airbus A320/319/321. Cu Boing 737, sansele se pastreaza similare, crescand putin, la 1 din 5,18 milioane.

Pana la Franfurt, cu Alitalia, tot Boeing 737, sansele de accident sunt de 1 la 3,84 milioane in timp ce cu Airbus A320/319/321, sansele de prabusire sunt de 1 din 3,87 milioane.

Pentru Bucuresti-Timisoara, cu Lufthansa, am obtinut sanse de accident aviatic extrem de mici – 1 din 4,42 milioane, echivalentul a 12.132 de ani de zboruri zilnice pana cand „ceva rau” s-ar putea intampla.

Ce am remarcat este o „predispozitie” mai mare a avioanelor Boeing, uzuale pentru Europa, de a avea accidente, decat concurentii de la Airbus. Cu toate acestea, in toate situatiile, sansele de prabusire sunt extrem de reduse – de altfel, atat de reduse incat poti dormi linistit(a) in timpul zborurilor.

Cum ti se pare aplicatia? Dar sansele „calculate” de accident aviatic? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Sursa foto: Shutterstock: Avion prabusit

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri