12 Februarie 2015

Romanii lasa ghiseul pentru online: 36% de persoane sunt preocupate de securitatea platilor pe internet



Circa 80% dintre romani sunt ingrijorati cu privire la cresterea infractionalitatii informatice, insa doar 36% sunt preocupati de nivelul securitatii platilor online, nivelul informarii cu privire la criminalitatea cibernetica fiind cu mult sub media din UE, potrivit unui sondaj Eurobarometru.

Sondajul cu privire la securitatea cibernetica a fost realizat in perioada 11-20 octombrie 2014 pe un esantion de 27.878 persoane la nivelul Uniunii Europene, dintre care 1.015 cetateni romani. Furtul de identitate reprezinta principalul motiv de preocupare in randul utilizatorilor de internet din Romania, 63% dintre respondenti declarand ca sunt ingrijorati sa nu le fie furate datele personale, urmat de riscul de infectare cu virusi si programe malware (62%) si spargerea conturilor de email sau cele de pe retelele de socializare (59%), arata Mediafax.

De asemenea, romanii sunt ingrijorati in privinta posibilitatii de cadea victima unei fraude care se refera la contul bancar sau la servicii bancare online (57%) sau in legatura cu primirea de mesaje electronice sau apeluri telefonice prin care se solicita in mod fraudulos accesul la computerul personal sau date personale (54%). Frauda online, unde bunurile cumparate nu sunt livrate, sunt falsificate, sau nu corespund reclamei, este motiv de teama pentru 53% dintre romani, usor sub media de la nivelul UE, de 56%, potrivit sondajului.

Romanii, mai putin informati decat media europeana

Circa 11% dintre romanii chestionati au declarat ca s-au confruntat cu situatii in care le-au fost furate datele personale, peste media de 7% din Uniunea Europeana, in timp ce ponderea celor care au cazut victime unor fraude care aveau legatura cu contul bancar sau cu serviciile bancare online folosite este de 6%, fata de 8% in UE. In ceea ce priveste gradul de informare cu privire la riscurile criminalitatii informatice, doar 31% dintre cetatenii din Romania se declara bine informati, fata de 47% la nivel european.

Majoritatea romanilor se conecteaza la internet pentru a accesa retelele de socializare (64% vs 60% dintre utilizatorii la nivelul intregii Uniuni Europene), pentru a citi stiri (55% vs. 63%), pentru a verifica posta electronica (48% vs. 86%) sau pentru a se juca online (36% vs. 29%). Pe de alta parte, doar 13% dintre romani folosesc servicii de online banking, mult sub media UE, de 54%, se arata in sondaj. Ponderea celor care folosesc internetul pentru a achizitiona bunuri sau servicii atinge 22%, de asemenea sub nivelul de 57% din UE. In ciuda ingrijorarii crescute cu privire la criminalitatea cibernetica, 69% dintre romani si 74% dintre cetatenii UE se declara capabili sa se protejeze singuri impotriva unor atacuri online, evitand sa divulge informatii personale sau instaland programe antivirus.



Citeste si