Desi nu beneficiaza nici de o infrastructura dezvoltata si nici de nivel de trai adecvat, Africa ia in prezent fata Statelor Unite ale Americii cand vine vorba de viteza la Internet, iar acest lucru este datorat, dupa cum sustine Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, investitiilor si eforturilor care se fac pe continentul negru pentru o integrare mai buna a sa in planurile viitorului omenirii.

“Internetul in tari subdezvoltate din Africa a inceput sa devina mult mai accesibil, dar mai mult decat atat chiar mai rapid si decat in SUA. Este un pas major facut care va folosi pentru a conecta urmatorul miliard de oameni la Internet”, a declarat Jimmy Wales (foto), fondator al celei mai mari enciclopedii online din lume.

Potrivit acestuia, cele mai accesate site-uri si servicii de Internet din Africa sunt Google, Facebook, Twitter, Wikipedia, dar si publicatiile online ale cotidianelor locale. “Privind spre urmatorii 20 de ani ne asteptam la o conectare masiva, unde sute de milioane de oameni vor interactiona prin intermediul unui dispozitiv mobil, iar acest lucru va fi realizat mai ales de catre cei care nu vorbesc engleza sau franceza. Ceea ce va urma va fi cu adevarat o schimbare”, a mai spus Wales, in cadrul unei conferinte la MWC 2015.

Romania, in topul tarilor cu cel mai rapid Internet la nivel global

Din acest punct de vedere Romania se afla in topul tarilor cu cel mai rapid Internet, avand o infrastructura dezvoltata recent, asta desi numai circa 45% din totalul populatiei tarii are acces la aceasta facilitate. Cel mai recent raport al Akamai, serviciu care centralizeaza date referitoare la conexiunile la Internet releva faptul ca Romania ocupa pozitia a sasea la nivel global in ceea ce priveste viteza maxima (medie) pentru a accesa Internetul.

Potrivit datelor disponibile, viteza la Internet in Romania s-a ridicat in ultimul trimestru la 58,7 Mbps, in scadere cu circa 7% fata de valoarea inregistrata in trimestrul precedent, dar cu o o evolutie de 29% de la un an la altul. Viteza maxima (medie) atinsa pe teritoriul SUA a plasat tara pe locul 17 in top, insa nu este o pozitie deloc rusinoasa, avand in vedere numarul de utilizatori activi din aceasta tara este unul urias, comparativ cu tarile din top 10.

Prima pozitie in continuare este ocupata de catre Hong Kong, regiune autonoma din vestul Chinei, cu o viteza de 84,6 Mbps, urmat de Singapore cu 83 Mbps, Coreea de Sud (74,2 Mbps), Japonia, Israel, Romania, Uruguay, Letonia, Taiwan si Luxembourg. Interesant este faptul ca primele cinci pozitii in acest top sunt ocupate de catre tari din Asia, dar observam si o clasare interesanta a Uruguay, stat care a reusit performanta de a-si imbunatati serviciile de Internet si de a creste viteza cu 334% de la un an la altul.

Bucurestiul, capitala europeana cu cea mai rapida viteza la Internet

Bucurestiul ocupa locul intai intr-un clasament al capitalelor europene dupa viteza medie a conexiunii la Internet, depasind orase ca Paris, Londra sau Berlin, potrivit unui studiu intocmit de furnizorul britanic de servicii de broadband Hyperoptic, citat de ISPreview la finalul anului trecut.

Locuitorii capitalei Romaniei beneficiaza de o viteza medie de download de 81,18 Mbps, se arata in clasamentul Hyperoptic, care include 33 de capitale europene. Valorile fac referire atat la Internetul utilizat de companii, cat si de gospodarii. Parisul, cu o viteza medie de 78,15 Mbps, se situeaza pe locul al doilea, urmat de Vilnius (Lituania) cu 60,14 Mbps, Stockholm (Suedia) cu 58,37 Mbps si Berna (Elvetia) cu 51,19 Mbps.

Sursa foto: Wikimedia Commons / Wikipedia.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri