Viteza medie la Internet a crescut cu 20% de la un an la altul, la 4,5 Mbps, in ultimul trimestru al anului trecut, cel putin asta arata datele Akamai, unul dintre cele mai importante platforme si servicii care masoara activitatea pe Internet la nivel global.

O data cu cresterea vitezei la Internet, traficul de date pe mobul a crescut cu 54% in ultimul an, ceea ce reprezinta o evolutie considerabila fata de nivelul raportat in ultimii ani, noteaza presa internationala.

Compania a identificat 132 de tari in care viteza la Internet a crescut de la un an la altul, de la 0,3% in Maroc (la 2,4 Mbps), la o crestere de 146% in Congo (la 1,3 Mbps). Doar 10 tari din totalul celor analizate a inregistrat o scadere a vitezei medii la Internet, la 1,4 Mbps in Paraguay (-1,7%) la 1 Mbps in Sudan (-47%).

Sunt si tari in topul celor mai mari cresteri la nivel trimestrial, care au inregistrat o scadere a vitezei. Este aici cazul Coreei de Sud, tara a carei viteza a scazut cu 12%, la 22,2 Mbps, al Irlandei (locul 9) - scadere 8,9% sau al Letoniei, scadere cu 2,6%, la 13 Mbps.

Romania, in topul tarilor cu cele mai rapide viteze la Internet

Romania revine din nou atentia globala in ceea ce priveste viteza la Internet, depasind cu mult state dezvoltate precum SUA sau tari din Europa de Vest. Cel mai recent raport al Akamai, serviciu care centralizeaza date referitoare la conexiunile la Internet releva faptul ca Romania ocupa pozitia a sasea la nivel global in ceea ce priveste viteza maxima (medie) pentru a accesa Internetul.

Potrivit datelor disponibile, viteza la Internet in Romania s-a ridicat in ultimul trimestru la 58,7 Mbps, in scadere cu circa 7% fata de valoarea inregistrata in trimestrul precedent, dar cu o o evolutie de 29% de la un an la altul.

Viteza maxima (medie) atinsa pe teritoriul SUA a plasat tara pe locul 17 in top, insa nu este o pozitie deloc rusinoasa, avand in vedere numarul de utilizatori activi din aceasta tara este unul urias, comparativ cu tarile din top 10.

Prima pozitie in continuare este ocupata de catre Hong Kong, regiune autonoma din vestul Chinei, cu o viteza de 84,6 Mbps, urmat de Singapore cu 83 Mbps, Coreea de Sud (74,2 Mbps), Japonia, Israel, Romania, Uruguay, Letonia, Taiwan si Luxembourg. Interesant este faptul ca primele cinci pozitii in acest top sunt ocupate de catre tari din Asia, dar observam si o clasare interesanta a Uruguay, stat care a reusit performanta de a-si imbunatati serviciile de Internet si de a creste viteza cu 334% de la un an la altul.

Bucurestiul, capitala europeana cu cea mai rapida viteza la Internet

Bucurestiul ocupa locul intai intr-un clasament al capitalelor europene dupa viteza medie a conexiunii la Internet, depasind orase ca Paris, Londra sau Berlin, potrivit unui studiu intocmit de furnizorul britanic de servicii de broadband Hyperoptic, citat de ISPreview la finalul anului trecut.

Locuitorii capitalei Romaniei beneficiaza de o viteza medie de download de 81,18 Mbps, se arata in clasamentul Hyperoptic, care include 33 de capitale europene. Valorile fac referire atat la Internetul utilizat de companii, cat si de gospodarii. Parisul, cu o viteza medie de 78,15 Mbps, se situeaza pe locul al doilea, urmat de Vilnius (Lituania) cu 60,14 Mbps, Stockholm (Suedia) cu 58,37 Mbps si Berna (Elvetia) cu 51,19 Mbps.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri