A fost fondata la Bucuresti in 2011 dar, pana recent, a functionat cu sediul in Germania. Are peste cinci milioane de utilizatori in intreaga lume si afaceri de milioane de euro. CyberGhost SRL ofera solutii de confidentialitate si securitate online a datelor si urmatorul pas este acela de a lansa programul Privacy Accelerator, primul accelerator de business care sprijina idei si produse de securitate online.

Programul ofera sprijin financiar de pana la 100.000 euro companiilor aflate in faza initiala de dezvoltare, asigurand totodata indrumare si sprijin in dezvoltarea de produse, elaborarea strategiilor de lansare pe piata si atragerea de clienti noi. Compania isi permite sa sprijine startup-uri, avand in vedere ca in 2014 afacerile CyberGhost s-au ridicat la 2 milioane de euro, profitul net fiind de circa 250.000 de euro, aproape dublu fata de anul precedent.

„Consideram confidentialitatea datelor un drept fundamental al omului. Credem ca putem proteja oamenii de amenintarile online creand infrastructuri software usor de folosit. Contribuim activ la industria de securitate online ce si-a propus crearea de tehnologii inovatoare de criptare orientate spre utilizatori”, a subliniat Robert Knapp, CEO si co-fondator al CyberGhost VPN.

Prin programul Privacy Accelerator se ofera o investitie totala de 100.000 de euro. Start-up-urile selectate pot primi pana la 25.000 de euro – in functie de numarul fondatorilor si de nevoile companiilor. Pentru echipele din afara Uniunii Europene care doresc sa se stabileasca la Bucuresti, CyberGhost ofera cazare si spatii de lucru in centrul Bucurestiului, dotate cu toata infrastructura necesara.

Libertatea de a nu retine date despre utilizatori nu este garantata in Germania.

„O companie inregistrata in Uniunea Europeana reprezinta un avantaj competitiv pentru business. Pentru prima oara in istoria afacerilor online, companiile europene au un avantaj in fata celor inregistrate in Statele Unite ale Americii; ele nu risca sa primeasca o Scrisoare de Securitate Nationla si nici nu sunt fortate sa incalce confidentialitatea propriilor utilizatori”, a mai adaugat Robert Knapp.

Programul ofera de asemenea mentorat realizat de experti interni din diverse specializari precum dezvoltarea afacerilor, vanzari, relatii clienti si administratie.

"Proiectele pe care le cautam trebuie sa ofere solutii problemelor de confidentialitate a datelor sau securitate online. Suntem deschisi la propuneri diverse, nu doar categoriile mentionate mai jos: Parole si conturi online, anonimizare si confidentialitatea datelor, liminarea tracking-ului neconsimtit la device-uri IoT, stocare descentralizata de date in cloud, subliniaza, pentru wall-street.ro, Knapp. Doritorii pot trimite aplicatii pana la data de 1 septembrie.

„Initial ne propunem sa oferim suma de pana la 25.000 euro pentru fiecare echipa, astfel ca estimam finantarea a 4 echipe. Nu este foarte important de unde provin aceste echipe ci conteaza ca acestea sa se inregistreze in Uniunea Europeana. In cazul in care nu sunt rezidenti ai UE, se pot reloca oricand la Bucuresti, iar CyberGhost le va oferi toate conditiile necesare pentru a-si dezvolta ideile intr-un produs viabil. Echipele care sunt din UE, dar doresc sa se mute la Bucuresti, vor primi de asemenea sprijin”, mai spune oficialul companiei.

Sediul din Germania, mutat in Romania

Schimbarile politice din ultimele doua decenii din Germania au influentat inclusiv legile referitoare la confidentialitatea si retentia datelor, spune Robert Knapp.

„Libertatea de a nu retine date despre utilizatori nu este garantata in Germania astfel ca pentru companii care au ca obiect prinicipal de activitate garantarea anonimitatii utilizatorilor, aceasta lege poate periclita intreaga afacere. Din acest motiv, CyberGhost a venit in Romania unde Curtea Constitutionala nu obliga companiile de telecomunicatii si furnizorii de Internet sa colecteze date despre utilizatori, asa numitele «logs»”.

Un alt motiv a fost accesul la tinerii specializati si experimentati pe care capitala ii are de oferit. De la absolventii Universitatii Politehnica din Bucuresti pana la absolventii de ASE sau Stiinte Politice, „CyberGhost a reusit sa recruteze omeni valorosi, cu experienta care sa aduca plus valoare companiei”.

In prezent, CyberGhost are in Romania 21 de angajati si mai cauta sa recruteze oameni specializati in Web design si la departamentul de relatii cu clientii (suport tehnic).

Principala provocare

Principala provocare este de a lansa o noua interfata a produsului, imbunatatita cu functii suplimentare care sa asigure protectia si confidentialitatea datelor utilizatorilor nostri. „O alta masura ce va fi implementata ca urmare a cresterii numarului utilizatorilor, va fi extinderea parcului de servere. Astfel, vom imbunatatii experienta utilizatorilor si vom putea oferi parteneriate cu terti”, spune Knapp.

Cei mai multi dintre cei 5 milioane de clienti sunt in Germania, unde confidentialitatea datelor este „sport national”; urmeaza SUA, pe locul doi, Marea Britanie pe trei si Franta pe locul patru.

„Deoarece CyberGhost s-a implicat activ in combaterea cenzurii online, avem de asemenea un numar mare de utilizatori in tarile afectate de ingradirea libertatii de exprimare si a presei, tari precum Pakistan pe locul 5, Arabia Saudita pe locul 6, Turcia pe locul 7, Rusia pe 8 sau Emiratele Arabe pe 9 si Iran pe locul 10. In ciuda faptului ca Romania nu se afla in top 10 utilizatori CyberGhost, am observat recent o crestere a nevoi de securizare si anonimizare a datelor online”, conform CEO-ului companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri