Cumpararea programatica de spatii publicitare in online a reprezentat in 2015 aproximativ 53% din bugetul investit in publicitatea online bazata pe afisare si in 2016 va ajunge la o cota de piata de 60%, conform studiului „Programmatic Marketing Forecasts“, realizat de ZenithOptimedia. Astfel, in doar patru ani, ponderea cumpararii programatice de spatiu publicitar a crescut de aproape cinci ori de la 12% in 2012 . RTB House, unul dintre jucatorii importanti activi in zona de cumparare programatica la nivel global, identifica o serie de tendinte ce se vor manifesta in 2016.

Modele financiare sau eficienta reala a campaniei

In aceasta perioada, cand se discuta tot mai mult despre vizibilitatea redusa a bannerelor si in care programele de tip adblock incep sa fie din ce in ce mai populare, clientii de publicitate cauta sa identifice abordari noi in promovarea online, pentru care sa fie alocate bugete si atentia se muta spre modele bazate pe performanta. In momentul in care un client are o campanie cu model financiar si de optimizare bazat pe performanta, nu mai este responsabilitatea lui daca bannerele au fost servite sau au fost vizibile pentru utilizatori.

Din punct de vedere al optimizarii, modelele finaciare CPM, CPC sau CPA/S sunt doar un mod de a privi lucrurile si nu conteaza in determinarea eficientei campaniei. Ceea ce este relevant face referire la calcularea costului efectiv al conversiilor pentru fiecare sursa de trafic, prin compararea directa a numerelor (prin orice instrument de analiza independent, cum ar fi Google Analytics), pentru a maximiza rezultatele generale.

Scenarii complexe, obiective pe termen mediu si lung

O resursa importanta pentru publicitatea programatica e reprezentata de date, care sunt esentiale pentru o segmentare cat mai detaliata. Pana acum, interesul a fost concentrat in obiective pe termen scurt. Acum, activitati de retargeting vor fi derulate mai des in strategii complexe de abordare a clientilor, care sa ofere suport pentru atingerea scopurilor pe termen mediu si lung.

Cumparare in timp real, Analytics in timp real

Promisiunea programaticului nu este doar eficienta, ci si flexibilitatea. Totusi, pentru a putea sa ajustezi campania din mers, ai nevoie de evaluarea rezultatelor in timp real. Astfel, cresterea de bugete din programatic inseamna si o dezvoltare pe zona de analytics pentru calitatea datelor si actionabilitatea lor.

Cresterea ponderii mobilului

Daca initial programaticul era folosit pentru cumpararea eficienta de bannere pe desktop, odata cu cresterea utilizarii dispozitivelor mobile si programaticul a tinut pasul. In 2016, oamenii vor fi mai inclinati sa faca achizitii pe mobil si acesta creste in importanta printre canalele de vanzare. Conform predictiilor eMarketer, in 2016 vor fi atinse doua puncte cheie in publicitatea pe mobile: bugetul total investit va ajunge la 100 de miliarde de dolari si va reprezenta mai mult de 50% din cheltuielile pentru promovare digitala. Aici intra in scena cumpararea automata, deoarece mai multi clienti vor dori sa sporeasca eficienta campaniilor lor si sa profite de cresterea rapida a acestui segment de utilizatori.

In acest context, cresterea numarului clientilor de publicitate care folosesc instrumente programatice nu mai este o veste noua. Acum, intrebarea nu mai e daca ar trebui folosita automatizarea, ci cum ar trebui utilizata la adevaratul potential. Anul 2016 va fi unul al optimizarii si unul potrivit pentru a pune in pratica sfaturi utile si exemple de management pentru a maximiza activitatile generale in online.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri