”Dreptul de a fi uitat” al unei persoane, respectiv dreptul acesteia de a cere ca numele sau sa fie exclus din rezultatele cautarilor online, va fi dezbatut din nou la Curtea Europeana de justitie (CEJ), dupa ce Google a respins mai multe solicitari, transmite Reuters, citata de News.ro.

In mai 2014, CEJ a decis ca oamenii pot cere operatorilor motoarelor de cautare, cum sunt Google si Bing, sa elimine informatiile nepotrivite sau irelevante din rezultatele cautarilor online facute dupa numele lor.

Google a primit, de atunci, peste 720.000 de solicitari de acest fel si a acceptat aproximativ 43% dintre acestea, potrivit unui raport al companiei referitor la transparenta.

Insa patru persoane, care au solicitat Google sa elimine linkurile catre pagini web despre ele, au apelat la autoritatea franceza pentru protectia datelor, dupa ce compania le-a refuzat cererile.

Autoritatea franceza de reglementare in domeniul protejarii vietii private (CNIL) a fost de acord cu decizia Google, iar persoanele respective au reclamant cazul la Consiliul de Stat din Franta, care l-a trimis la CEJ.

Google da curs cerintelor...
Citeste si: Google da curs cerintelor utilizatorilor: aici poti sterge...

Cine sunt cei care au reclamat Google la CEJ?

Curtea de Justitie trebuie sa decida daca date personale sensibile, cum sunt convingerile politice ale unei persoane sau o condamnare penala publicata de presa, ar trebui sa prevaleze in fata interesului public, a scris juristul Google, Peter Fleischer, insarcinat cu problemele de confidentialitate.

”Solicitarea de eliminare automata din lista cautarilor, fara a tine cont de interesul public, risca sa creeze o fisura legislativa care poate permite oricui sa ceara eliminarea unor linkuri care ar trebui sa ramana, in interes public”, a afirmat Fleischer.

Solicitarile aflate in discutie se refera la un video care dezvaluie explicit natura relatiei unuia dintre reclamanti cu o persoana publica, sau la un articol din presa referitor la sinuciderea unui membru al Bisericii Scientologice care mentioneaza ca unul dintre aplicanti era manager pentru relatii publice al bisericii.

O alta cerere este legata de mai multe articole privind procesele penale ale unui aplicant, iar alta de articole despre o condamnare pentru abuzarea sexuala a unor minori.

Comisia Europeana ar putea...
Citeste si: Comisia Europeana, reglementari impotriva manipularilor electorale

Sursa foto: Twin Design/Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea New Media »Citeste si