In cotidianul nostru, evolutia este un concept pe care cu mare dificultate il putem experimenta direct. Parca evolutia in sine a fost selectionata natural sa nu faca parte din experienta noastra obisnuita. Cine nu a resimtit socul de a-si revedea colegii de liceu complet schimbati, dar nu a observat o schimbare trecatoare a unui coleg de birou? Ironic, cu cat suntem mai aproape de un subiect si interactionam mai des cu el, cu atat schimbarile treptate sunt mai greu de observat. Asa cum mentiona Charles Darwin, evolutia este rezultatul unor variatii mici ghidate de o forta naturala – presiunea mediului relevant, proces pe care mai tarziu Herbert Spencer l-a denumit „supravietuirea celor mai potriviti”. Selectia naturala implica adaptarea sau disparitia, nelasand loc unei optiuni de mijloc.

Domeniul ideilor omenesti este si el supus fortelor naturale de selectie, supravietuirii celor mai adaptate dintre ele la conditiile mediului relevant. Stim de idei care au fost mult înaintea vremurilor lor. Stim de idei care pur si simplu au fost inlocuite de altele mai bune. Stim de idei care au fost alterate constant pentru a ramane relevante. Regnului ideilor i se aplica aceleasi precepte evolutive ca si celorlalte regnuri, cu o singura exceptie – necesitatea existentei a priori a unui membru pe care sa se aplice evolutia. Idei noi pot aparea cand te astepti mai putin.

Fiecare tehnologie pleaca de la o idee – aceea de a folosi ceva exterior capabilitatilor omenesti. La fel ca o idee, tehnologia poate fi mult înaintea vremurilor ei si asta poate sa duca la disparitia ei prematura. Prima initiativa social media a venit în 1997, dar au trebuit înca 7 ani pana facebook sa împamanteneasca conceptul definitiv. Dar, întocmai ca o idee, tehnologii noi pot aparea din neant, nefiind prevestite de nimic inaintea lor. Blockchain n-a avut nevoie de nici un registru contabil existent a priori pentru a fi conceptualizat si pentru a putea schimba, daca nu se dovedeste ca este mult înaintea mediului relevant, modul în care privim tranzactiile online.

Mediul de afaceri se schimba rapid, in acelasi ritm în care tehnologia evolueaza si se diversifica. Nu, nu ne vom trezi maine într-o lume pe care sa n-o recunoastem. Nu, mediile IT ale organizatiile nu vor fi transformate complet peste noapte. Nu, n-o sa existe un salt magic in viitorul produselor bazate strict pe tehnologie.

Dar peste maxim 2 ani, 60% dintre bancile europene vor folosi tehnologii inovative, care nu faceau pana de curand parte din oferta furnizorilor - Cognitive, Blockchain sau Robotic Process Automation, accelerand transformarea digitala cu 30%.

Mediul in care evolueaza bancile este într-o efervescenta deosebita. Schimbari legislative fara precedent ameninta esenta modelului bancar traditional. Securitatea reactioneaza la vectori noi de atac. Fiecare client va avea nevoie de produse personalizate. Concepte tehnologice noi apar in fiecare an. Furnizorii devin competitori. Angajatii sunt mai greu de gasit, desi nu sunt inca inlocuiti de roboti sau de procese automate. Industria bancara pare o platforma suspendata in aer, zguduita de impulsuri digitale, pe care institutiile sunt obligate sa isi tina echilibrul, in timp ce jongleaza cu activitatile lor de zi cu zi – cele care ne furnizeaza încrederea de a ne pastra banii, ideile si visele.

Bancile se adapteaza la acest nou mediu, reactionand la presiunea mediului relevant pentru ele. Evolutia se va intampla cu pasi mici, dar este obligatoriu ca schimbarea sa fie directionata firesc catre adaptare. Altfel, in starea ei normala, schimbarea duce catre disparitie. Conform IDC, 27% dintre banci se deschid catre alti parteneri doar datorita regulamentelor europene. Asa cum releva un studiu recent al IDC Romania pentru IDC Financial Forum 2017, 64% dintre respondenti au considerat ca principalul motiv pentru transformarea digitala este imbunatatirea relatiei cu clientii. 21% dintre respondenti au spus ca bugetul pentru tehnologii noi va creste cu peste 20% in anul financiar urmator, iar nici unul dintre respondenti nu a raspuns ca bugetul pentru tehnologie va scadea.

Bancile vad asadar tehnologia ca un factor esential ce trebuie gestionat in lupta lor pentru supravietuire.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri