Pe masura ce marketing-ul digital evolueaza, vor continua sa existe tendinte in industrie care favorizeaza continutul de tip video. In tot acest context, Starcom Romania si-a propus sa descopere care sunt obiceiurile de vizionare a clipurilor video online in randul romanilor. Datele au fost colectate in a doua parte a anului trecut, iar astazi agentia lanseaza rezultatele cercetarii, alaturi de cateva statistici relevante.

Cat, cum si unde se uita romanii la continut video online?

Internautii romani vizioneaza videoclipuri online aproape in egala masura atat pe calculator/laptop (83%), cat si pe telefonul mobil (73%). Televizorul pare sa fie din ce in ce mai conectat la mediul online (29%).

8 din 10 romani vizioneaza video-uri online pentru relaxare. Dintre acestia, mai mult de jumatate din nevoia de a invata ceva nou si pentru inspiratie. Altii, pentru a afla mai multe informatii despre produse sau magazine (46%), dar si pentru a invata cum sa rezolve o anumita situatie (45%). Spatiul in care se asaza in fata laptopului sau a telefonului mobil variaza de la camera de zi sau dormitorul de acasa (7 din 10 respondenti), pana la serviciu/scoala sau in mijloacele de transport in comun (4 din 10 respondenti).

YouTube (95%) si Facebook (78%) sunt principalele platforme de continut video online. Pe YouTube, internautii romani prefera sa vizioneze clipuri cu durata intre 1-5 minute sau 5-10 minute. Odata ce intram pe retelele de socializare, preferinta in ceea ce priveste durata clipurilor video scade deoarece sunt mai putin informative si cu mult continut personal (fotografii, comentarii). Pe Facebook, sunt preferate video-urile intre 1-5 minute, in timp ce pe Instagram si Twitter, cele de pana intr-un minut.

Principalele tipuri de continut video online vizionat pe YouTube sunt videoclipurile muzicale (85%), amuzante (65%) si de divertisment (muzica, dans, jocuri – 50%). Clipurile video de pe Youtube pot fi un instrument puternic in procesul de alegere a unor produse si servicii, in dezvoltarea abilitatilor profesionale, descoperirea unor noi locuri de vizitat si dezvoltarea cunostintelor generale.

Acelasi continut de relaxare si divertisment se regaseste si pe Facebook atunci cand vorbim despre cele mai urmarite videoclipuri – amuzante (69%), muzicale (57%) si de divertisment (46%). Continutul video de pe Facebook reprezinta, deopotriva, o sursa de informare in ceea ce priveste calatoriile sau vacantele, stiri de ultima ora, avand o capacitate foarte mare de a raspandi informatia rapid. Un element diferentiator fata de celelalte platforme sunt clipurile Live – 4 din 10 romani urmaresc acest tip de content online.

Pe Instagram, in functie de interesele lor, romanii au preferinte diferite. In topul acestora se afla, inca o data, clipurile amuzante si cele despre calatorii/vacante (43%). Pe aceasta platforma se poate observa o afinitate mult mai mica pentru videoclipurile cu stiri comparativ cu Facebook si YouTube.

35% dintre romanii care urmaresc video online creeaza filmulete. Cei mai multi dintre acestia posteaza astfel de continut ocazional, mai rar decat o data pe luna (19%).
Facebook este principala platforma unde romanii isi incarca clipurile video (65%). Desi este principalul canal pe care urmaresc video, YouTube se pozitioneaza dupa Facebook (40%).

YouTube (84%) si Facebook (70%) sunt principalele platforme mentionate de respondenti, unde acestia isi amintesc de reclamele video. Pe YouTube si Twitter, cele mai memorabile reclame video sunt cele afisate la inceputul unui clip si banda cu mesaj afisata peste clipul video. Pe Facebook si Instagram, pe langa reclamele video de la inceputul clipurilor, romanii isi mai amintesc si de videoclipurile incluse in postarile de pe aceste retele de socializare. Reclamele video postate de Influenceri devin mai usor de memorat pe Instagram si Twitter.

Principalele motive care ii determina pe romani sa urmareasca reclame video online sunt: continutul amuzant (49%), informatiile despre un anumit brand sau categorie de produs care ii intereseaza (36%) sau puterea lor de a le capta atentia (34%).

Obiceiuri de vizionare a videoclipurilor online de pe mobil

Pe mobil, cele mai multe videoclipuri sunt urmarite prin aplicatii (30%). Romanii se uita de pe mobil la clipuri muzicale (74%), amuzante (55%) si de divertisment (38%). Printre acestea se regasesc si video-urile de prezentare ale unor anumite produse, cel mai probabil urmarite pentru a afla informatii si a ajuta in luarea deciziilor de cumparare.

Cei mai multi romani urmaresc clipuri video de 5-10 minute pe mobil, iar orele din zi in care consuma cel mai mult continut video sunt intre 17:00 si 22:00. Locurile preferate de unde romanii se relaxeaza vizionand continut video sunt dormitorul de acasa (58%) si camera de zi (50%), iar o treime vizioneaza si din mijloacele de transport (33%).

Obiceiurile de vizionare a videoclipurilor pe platformele VOD

Platformele de tipul Video on Demand (sisteme sau platforme care permit utilizatorilor sa vizioneze continut video si audio cand doresc, contra unui abonament lunar) sunt utilizate doar de o treime din cei care urmaresc clipuri video online. Dintre acestia, cei mai multi le acceseaza cel putin o data pe saptamana.

Majoritatea romanilor ar dori sa aiba platforme dedicate VOD pentru filme (71%), documentare (43%), muzica si concerte (38%).

8 din 10 romani doresc sa beneficieze de platformele VOD gratis. Cei care sunt dispusi sa plateasca, nu ar cheltui mai mult de 15 lei pe luna pentru accesul la aceste platforme.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri