5 Februarie 2019

Cum sa cauti pe Google ca un profesionst



Daca titlul articolului te face sa pufnesti si sa spui “eu stiu sa caut pe Google, oricine stie!”, afla ca exista zeci de posibilitati de a cauta mult mai eficient pe cel mai mare motor de cautare din lume, si, implicit, de a gasi informatii mai utile, mai rapid. Pentru multi, Google este prima pagina de Internet – nu scrii www.Facebook.com in browser, doar scrii “Facebook” si apoi apesi pe primul rezultat care apare.

Alternativ, faci o cautare dupa ce intri in Google.com sau Google.ro.

Insa Google este un instrument mult mai puternic; trebuie doar sa inveti cateva cuvinte “secrete”, si apoi poti sa navighezi pe Internet ca un profesionist. Nu va mai trebui sa cauti prin zeci de rezultate pentru a gasi ceva – foloseste “trucurile” de mai jos si vei gasi aproape de fiecare data rezultatul dorit pe prima pagina.

Pentru a cauta eficient pe Google, te poti folosi de comenzi speciale pe care le adaugi termenilor cautati, pentru a restrange (foarte) mult lista de rezultate posibile.

De exemplu, asa ii spui Google sa limiteze cautarile la un site in particular – in cazul de fata vor fi afisate toate stirile despre Iulian Stanciu de pe Wall-Street.ro.

cache:

O functie excelenta – daca scrii in bara URL si adaugi cache: la inceputul URL-ului, apasand Enter, atunci Google iti va arata cea mai recenta versiune cached a site-ului. Aceasta functie este foarte utila daca pagina este “cazuta” ca urmare a trafic-ului ridicat sau a cenzurarii ei, de exemplu.

intitle:

Adauga intitle: cautarii tale si Google va cauta doar titlurile paginilor Web. Este o functie foarte buna pentru a elimina din rezultatele inutile, daca iti amintesti fragmente din titlu.

“termenii cautarii intre ghilimele”

Daca pui cuvintele intre ghilimele, atunci Google va cauta exact acea fraza/sintagma. Acest sistem functioneaza si cu sintagme ambigue, unde Google ar putea sa “fie confuz” in ceea ce priveste cautarea ta. Este, de asemenea, o modalitate buna de a cauta cuvinte scrise gresit.

OR

Tasteaza OR intre termeni si Google va cauta unul sau altul dintre acei termeni. Este o modalitate inversa de a combina rezultatele din doua cautari diferite. De exemplu “dock iPhone OR iPad” va returna o cautare pentru doc-uri atat pentru iPad cat si pentru iPhone.

related:

Este o cautare mai deosebita, nefolosind-o cu un termen de cautat. Deci, daca scrii related:Apple.com, Google iti va arata o lista de site-uri care sunt similare cu acesta. Este folositor atunci cand cauti un anumit subiect despre care nu stii foarte multe.
Rapide

In final, cateva ponturi rapide – incearca oricare dintre aceste comenzi pentru a afla detalii despre un anumit lucru:

movie:
map:
stocks:
weather:



Citeste si