Site-ul DataProtection.ro, prin care cetatenii pot depune plangeri legate de protectia datelor cu caracter personal, nu functioneaza de ore intregi, au semnalat cititori ai wall-street.ro. Site-ul se afla sub Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), institutie care “a atacat” anterior libertatea presei, printr-o actiune de intimidare asupra Rise Project.
LATER EDIT - site-ul si-a revenit dupa cateva ore in care nu a fost functional.

Ce este Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal si care sunt sarcinile sale?

Potrivit legii de infiintare, organizare si functionare (Legea nr. 102/2005), Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P.) este autoritatea publica cu personalitate juridica, autonoma si independenta fata de orice alta autoritate a administratiei publice, ca si fata de orice persoana fizica sau juridica din domeniul privat.

Autoritatea are ca principal obiectiv apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor fizice, in special a dreptului la viata intima, familiala si privata in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date. Acest drept are un continut complex, de mare importanta pentru libertatea si personalitatea cetateanului, iar in tara noastra este garantat prin Constitutie (art. 26).

Legalitatea prelucrarilor de date cu caracter personal care cad sub incidenta Regulamentului si a legislatiei de transpunere a Directivei este monitorizata si controlata de Autoritatea de supraveghere.

Printre altele, autoritatea “trateaza plangerile depuse de o persoana vizata, un organism, o organizatie sau o asociatie in conformitate cu articolul 80 din RGPD si investigheaza intr-o masura adecvata obiectul plangerii si informeaza reclamantul cu privire la evolutia si rezultatul investigatiei, intr-un termen rezonabil, in special daca este necesara efectuarea unei investigatii mai amanuntite sau coordonarea cu o alta autoritate de supraveghere”.

A.N.S.P.D.C.P. ar trebui sa faciliteze depunerea plangerilor mentionate mai sus prin masuri precum punerea la dispozitie a unui formular de depunere a plangerii care sa poata fi completat inclusiv in format electronic, fara a exclude alte mijloace de comunicare. Daca, insa, site-ul DataProtection.ro nu functioneaza, practic activitatea autoritatii este partial blocata si cetatenii NU POT depune reclamatii.

Autoritatea este condusa de Ancuta Gianina Opre; ea a amenintat anterior Rise Project cu o amenda de 20 de milioane de euro daca nu respecta prevederi legale in scandalul #TeleormanLeaks. Ancuta Opre are o cariera strans legata de PSD, partid care a propulsat-o in diferite pozitii publice. Ea este urmarita penal intr-un dosar DNA.

Incercarile wall-street.ro de a contacta telefonic ANSPDCP au esuat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri