Pagina de Facebook a Primariei Municipiului Bucuresti abunda de mesaje de incurajare si de felicitari, in timp ce foarte putine dintre ele adreseaza critici administratiei publice. Nu este pentru ca Gabriela Firea si echipa sa fac o treaba excelenta, ci pentru ca, incepand inca din 2017, angajatii Primariei ii blocheaza constant pe cei care nu sunt in asentimentul edilului Capitalei. Ce explicatii ofera PMB?

Blocarile de conturi, inclusiv in cazul redactorilor wall-street.ro, au culminat in zilele incidentului din 2018 cand Gabriela Firea a fost huiduita de un stadion intreg. Atunci, angajatii PMB “s-au asternut pe treaba” si au blocat conturile celor care comentau pe marginea subiectului, neluand apararea primarului Capitalei.

Atunci, Gabriela Firea a luat o decizie radicala, complet opusa democratiei - a INCHIS paginile de Facebook ale Municipiului Bucuresti, dar si contul personal. PMB a oferit o explicatie mincinoasa - pagina de Facebook "s-ar fi blocat" din cauza avalansei de comentarii. Acest lucru este extrem de improbabil, avand in vedere anvergura retelei sociale si a faptului ca in acea zi nu a existat vreun incident similar; totodata, pagina Gabrielei Firea ba era deschisa, ba era inchisa cand comentariile negative si critice nu au contenit sa vina.

Incidente similare au avut loc si in momentul in care Firea a avut ideea de a anunta ca este "primar doar de doi ani", realizand un clip in acest sens si incarcandu-l pe pagina publica a PMB. Si atunci oamenii au reactionat si, din marturiile lor, comentariile au inceput sa fie sterse - vezi screenshot mai jos.



Intreabati la acea data de ce au recurs la acest mijloc nedemocratic si cine se afla in spatele contului PMB, avand in vedere ca multe comentarii nu contineau injurii sau limbaj licentios, reprezentantii primariei nu au oferit niciun raspuns, incalcand astfel legea liberului acces la informatii de interes public.

Intr-un final, la doi ani distanta, PMB a revenit cu raspunsuri, la insistentele wall-street.ro. Acestea nu ofera insa informatii transparente.

“Pagina de Facebook a Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) este administrata cu resurse umane interne (angajati ai PMB), iar stergerea unor comentarii sau blocarea unor utilizatori au loc atunci cand sunt folosite expresii jignitoare sau care incita la ura si/sau violenta.

In ceea ce priveste numele angajatilor care administreaza aceasta pagina, va informam ca nu va putem furniza aceste informatii intrucat nu se incadreaza in categoria informatiilor de interes public, ci se supun dispozitiilor Regulamentului UE nr. 679/2016 al Parlamentului European si al Consiliului, privind protectia persoanelor fizice, in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor)”.

Este deja un obicei al mai multor institutii publice sa se ascunda in spatele GDPR, desi angajatii PMB sunt persoane publice, platiti de cetateni.

“Referitor la salarii, va transmitem faptul ca acestea sunt reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Practic, PMB nu a oferit niciun fel de informatii privind salarizarea “moderatorilor” de comentarii de pe pagina publica a Primariei Bucuresti si nici numarul lor sau numele acestora.

Transparenta este ceea ce a promis Gabriela Firea daca va fi aleasa primar al Capitalei. Se intampla, insa, in 2016.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri