Pe lângă evidentele consecințe negative pe care le poate aduce un virus, există și anumite aspecte care pot fi privite ca fiind pozitive. De exemplu, interesul românilor privind igiena personală și protecția au crescut la un nivel record de când Google s-a lansat. Am consultat instrumentul Google Trends pentru a vedea ce au căutat românii pe Internet în ultima săptămână.

Cele mai multe căutari în ultimele 7 zile provin din București, capitala fiind urmată de Ilfov, Dolj, Timiș și Cluj.

De asemenea, cei care caută termenul de ”coronavirus” în Google mai caută și informații adiacente din Italia.

Pe 25 februarie Google a înregistrat un maximum de căutări pe termenul ”mască protecție”, fiind de altfel și ziua în care virusul s-a răspândit în Italia.

Similar, căutările după termenul ”dezinfectant” au explodat în ultima perioadă, românii devenind mai conștienți de riscurile la care se expun dacă își pun mâinile la gură, nas sau ochi fiind murdari.

Totodată mulți români caută în Google ”tratament coronavirus”, județele din top fiind Gorj (primul caz confirmat – n.r.) și Dolj (județ vecin). Unii români se pare că au considerat că virusul ar putea fi combătut cu clorochină, un medicament antimalaric, folosit în principal în tratamentul malariei în zonele în care agentul etiologic (țânțarul anofel femelă) nu a dobândit rezistență la acest tratament.

Evident, informația este falsă, însă asta nu a împiedicat oamenii să caute informații despre medicament pe Google și, probabil, chiar să caute să cumpere.

Din păcate, unii români profită de pe urma panicii unor oameni și pretind, pe OLX, că au stocuri de măști de protecție împotriva coronavirus, urmărind astfel să facă bani de pe urma virusului.

Similar, și Amazon și Facebook șterg constant reclame mincinoase sau produse care pretind că ar vindeca bolnavii.

Coronavirus a infectat până în prezent peste 80.000 de oameni la nivel global, rezultând peste 2.600 de morți, conform Organizației Mondiale a Sănătății. În România a fost depistat un singur caz, în Gorj, tânărul neavând însă niciun simptom aferent virusului.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri