Dupa doua saptamani de tranzactionare la Bucuresti si la Sofia, vedem evolutii diferite ale indicilor, ca urmare a perceptiei diferite fata de evaluarile celor mai importante active de pe cele doua piete. Astfel, dupa un avant in prima zi, piata de la Bucuresti a coborat treptat ajungand la +3% pe indicele BET si chiar pe minus de la inceputul anului pe segmentul SIF-urilor. Pe de alta parte, indicele bursei de la Sofia, SOFIX a acumulat de la inceputul anului 12.5%.
Cristian Tudorescu
www.vanguard.ro


Si la nivelul lichiditatii celor doua piete s-au observat evolutii diferite. Pe bursa romaneasca volumul tranzactiilor este similar mediei anului trecut, respectiv 13 milioane EUR, in timp ce pe piata din Bulgaria avem zile cu 8-10 milioane EUR fata de media de 4-5 a milioane EUR anul trecut. S-ar parea asadar ca, pastrand proportiile, influxul net de lichiditate din partea institutionalilor a fost mai vizibil pe bursa de la Sofia.

In ciuda unui mediu politic si institutional perceput ca instabil in Bulgaria, piata de capital inca pastreaza oportunitati pentru investitorii mari care sunt dispusi sa tina pozitiile 3-5 ani sau poate chiar mai mult. De pilda Bank Austria Creditanstalt continua sa acumuleze procente in bancile bulgaresti Bulgarian American Credit Bank (BACB) si Central Cooperative Bank (CCB), ambele cu capitalizari de peste 300 milioane EUR. Bank Austria a anuntat ca va include actiunile CCB intr-un indice propriu. Privind latura de evaluare de piata, avand drept reper BVB unde sunt in continuare investitori care mizeaza pe bancile cotate la un raport pret/valoare contabila de 7 sau mai mare, vedem odata in plus atractivitatea acestui sector in Bulgaria, unde intalnim valori in jurul lui 5 pentru acest indicator.

Alte sectoare vizate pentru expansiunea lor viitoare sunt cel farmaceutic, unde actiunile Sopharma cel mai mare producator local, cu exporturi importante in Rusia - au facut obiectul catorva deal-uri in ultima perioada. De asemenea asigurarile, reprezentate in principal de compania DZI, sunt intre primele variante de plasament pentru a intra in piata.

Intre numele de investitori institutionali care sunt prezente pe ambele piete din Romania si Bulgaria, regasim familia de fonduri Julius Baer, Trigon Capital, East Capital sau MEI Fonds. A detine expuneri pe ambele piete contribuie la diversificare si implicit la reducerea riscului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri