Un titlu recent de prima pagina de cotidian financiar cauta o paralela intre evolutia actiunilor SIF si cele ale Erste Bank, veriga intre cele doua fiind BCR-ul promis a fi listat. Acum investitorii romani pot investi direct in actiuni listate la Bursa din Viena, un pas catre largirea paletei de variante de plasament.
Cristian Tudorescu
www.vanguard.ro

Austria este al doilea mare investitor strain in Romania, detinand cateva companii cu rol-cheie in economia noastra. Intr-o perspectiva mai larga, entitatile austriece pariaza strategic pe Estul Europei, oferind si mentinand astfel un raport optim intre crestere si risc. Expunerea pe actiunile companiilor din Austria aduce in acelasi timp beneficiul cresterii conferite de economiile emergente din Est, precum si un risc acceptabil care deriva din mixtura acestor piete.

Companiile-mama ale unor jucatori cheie din Romania

OMV Group, Erste Bank si Raiffeisen International sunt intre primele nume care vin in mintea romanilor cand este vorba de companii austriece. Daca privim si alte sectoare, vedem Wienerstaedtische si Uniqua in domeniul asigurarilor, precum si Wienerberger AG un competitor major pentru companiile romanesti producatoare de materiale de constructii. Mai mult, grupuri austriece au intrat deja in multiple segmente din industrie si din IT.

Investitia directa in acele companii-mama ofera avantajul de a fructifica complet profitul castigat de intregul grup care investeste la randul sau in tarile Europei de Est.

Un alt aspect de considerat in a vedea oportunitatile bursei din Viena este ca aceasta piata da acces la fondurile de real-estate care deja aloca sute de milioane EUR pentru Romania si celelalte tari din Est, oferind randamente bune intr-un orizont mediu-lung. Immofinanz, Immoeast, Sparkassen Immobilien divizia de real estate a grupului Erste si CA Immo - divizia grupului Creditanstalt sunt deja implicate in cateva tranzactii mari pe piata romaneasca, fiind gata sa investeasca alte sume importante in urmatorii cativa ani.

Wienerboerse centru financiar pentru Europa Centrala si de Est

Piata de capital de la Viena a inregistrat o excelenta expansiune in termeni de capitalizare si volume tranzactionate in ultimii ani, confirmand o data in plus pozitionarea strategica de centru financiar pentru Europa Centrala si de Est. Din punct de vedere institutional, aceasta strategie se concretizeaza in detinerea de procente in Bursa din Budapesta, fiind acum interesata de o posibila achizitie a unui pachet in Bursa de la Sofia si cooperand la nivel de produse si informatii cu Bursele de la Bucuresti sau Zagreb.

La finalul anului 2006, Wienerboerse consemna o capitalizare de 145.8 mld EUR (+46%) si o lichiditate medie zilnica de peste 250 milioane EUR. Principalul indice ATX a urcat anul trecut cu 21.7%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri