Primul trimestru care s-a scurs din anul 2007 a adus si primele noutati in ceea ce priveste companiile listate la bursa din Viena, atentia cea mai mare primind-o, firesc, blue-chips-urile incluse in indicele ATX.
Antonella Badea
www.vanguard.ro

Indicele ATX cuprinde cele mai capitalizate si tranzactionate 20 de companii de pe piata principala a Bursei de la Viena, Prime Market. Intre anii 2000-2006 randamentul mediu al companiilor din cosul ATX s-a situat la nivelul de 20%, o performanta notabila daca ne gandim ca avem de-a face cu o piata matura.

Pentru multi, orizontul s-a mutat incet dar sigur spre Est

O privire generala asupra rezultatelor furnizate de unele companii pentru anul 2006, confirma o realitate mai demult banuita: pentru multe dintre ele, extinderea spre est a insemnat o cotitura de 180 de grade si obtinerea unor cresteri greu de atins pe pietele mature ale vechii Europe, mentinerea pozitiilor de pe aceste piete promitatoare constituind acum o preocupare strategica.

Poate cea mai vizibila expansiune este cea din sectorul serviciilor, de exemplu in banci, asigurari si telefonie. Erste Bank, Wiener Stadtische si Telekom Austria nu au urmarit doar cresterea bazei de clienti ci au intuit nevoia de diversificare a serviciilor la care avea acces populatia, pe segmentele respective.

Profitul net algrupului Erste in 2006 a inregistrat o crestere de 30%, atingand o valoare de 932 mil euro iar activele totale ale grupului au crescut cu 19% pana la 181 mld euro. Din punct de vedere al expansiunii bancii, in 2006 au avut loc achizitionarea BCRsi intrarea Erste pe piata ucraineana (aportul BCR la profitul net al Erste in Q4 a fost de 27 milioane de euro sau 11%). O contributie semnificativa au avut-o si cresterile inregistrate de catre subsidiarele din Cehia, Slovenia si Ungaria, al caror profit operational a crescut intre 12 si 30%. Pentru Telekom Austria, concentrarea pe dezvoltarea retelelor de telefonie mobila a fost castigatoare, prin rezultatele excelente obtinute la nivelul filialelor din Bulgaria si Croatia. Chiar daca veniturile au crescut cu numai 9% pana la 4.7 mld EUR, profiturile au evoluat spectaculos la un nivel cu 37% mai mare comparativ cu 2005, cifrandu-se la 561 mil EUR.

Desi nu a publicat inca rezultatele finale ci doar unele preliminare, compania de asigurari Wiener Staedtische a anuntat ca profitul brut consolidat pe 2006 se va situa intre 315-320 mil EUR fata de cei 290 mil EUR bugetati initial si in crestere cu 30% fata de anul 2005. Din totalul primelor brute subscrise, 40% au ca sursa CEE iar pe segmentul asigurarilor de viata ponderea este chiar mai mare (50%). Pe ansamblu, volumul primelor (neconsolidat) a crescut cu 17% YoY si a depasit 6 mld EUR insa in tarile CEE in care este prezenta (printre care: Bulgaria, Romania, Ungaria, Cehia,) cresterea valorii primelor a fost de peste 40%.

Si in sectorul industrial, extinderea carte tarile Europei Centrale si de Est poate fi aducatoare de profituri consistente si sinergii de natura sa imbunatateasca operatiunile. companiilor care aleg aceasta cale. O dovedesc grupul petrolier OMV si producatorul nr.1 de utilaje de ridicat, Palfinger.

Pentru OMV, anul trecut a insemnat o continuare a trendurilor ascendente in ceea ce priveste rezultatele (plus de 22% la cifra de afaceri si de 11% la profitul net) in pofida cresterii cotatiilor la

petrol, care a dus la ingustarea marjelor de rafinare. Expansiunea catre Est a continuat cu achizitia pachetului de 34% din grupul turc Petrol Ofisi, compania avand ca prioritate dezvoltarea unor campuri petroliere din Kazahstan dar si din regiuni mai indepartate, precum Noua Zeelanda si Libia. In 2007, grupul se va concentra in continuare pe restructurarea Petrom si integrarea sa in Grupul OMV.

Palfinger, lider mondial in productia de utilaje de ridicat si incarcat (mai ales macarale mobile, cu brat articulat) a obtinut cele mai bune rezultate in Europa, deoarece expansiunea sectorului constructiilor, in special in randul tarilor nou-intrate printre membrii UE, a creat premise de crestere a vanzarilor (cu 12.5% an/an, la 585 mil EUR) si a gamei de servicii aditionale oferite. Profiturile nete consolidate au inregistrat un salt de aproape 18%, de la 48 mil EUR in 2005 la 57 mil EUR in 2006. Facilitatile de productie situate in Bulgaria si Slovenia, impreuna cu cele din Austria si Germania, sunt bine pozitionate pentru a deservi aceasta regiune dinamica. Palfinger a mers chiar mai departe, inaugurand o facilitate de productie a sistemelor pentru manipularea containerelor, in China.

...insa exista companii puternice pentru care oportunitatile locale nu s-au terminat

O astfel de companie este Verbund, cea mai mare companie de electricitate din Austria, specializata in productia, comertul si distributia de energie electrica, ale carei operatiuni au o pondere mai mare in Austria si tarile vecine din Vestul Europei. Cu toate acestea nici centrul continentului nu a fost uitat, compania fiind deja prezenta in Ungaria, Slovacia si Slovenia (care au o contributie modesta, de aproximativ 5% in cifra de afaceri) si mizeaza deocamdata pe proximitatea geografica. Grecia, Turcia si Romania au intrat deja in atentia companiei, care detine in tara noastra compania de trading Verbund Romania SRL. La nivel de grup, cifra de afaceri a crescut cu 35% fata de anul trecut si s-a cifrat la 2.9 mld EUR fata de 2.1 mld EUR cu un an inainte, iar profitul net consolidat a fost cu peste 40% mai mare, atingand jumatate de miliard de euro.

O evolutie interesanta a avut operatorul postal austriac Austrian Post listat anul trecut la bursa, devenind a treia companie de servicii postale din Europa tranzactionata public. Avand ca principele piete Austria si Germania, Austrian Post a recunoscut si ea potentialul extinderii in regiune, achizitionand companii de curierat si logistica din Slovacia si Ungaria. Cifra de afaceri se mentine pe un trend ascendent (+2.1% in 2006), in pofida intensificarii concurentei. Scaderea potentialului postei clasice si achizitionarea a trei companii de curierat si logistica nu au afectat foarte mult profitul net, care stagneaza (+0.2% pana la 99.9 mil EUR in 2006).

Piata de capital din Austria se afirma ca centru regional

Aflata pe locul 5 in Europa din punct de vedere al valorii PIB/locuitor, Austria are o mare influenta economica asupra tarilor din Est, mai ales Ungaria si Romania. Sectoarele preferate de companiile austriece care au cautat oportunitati in regiune sunt mai ales de cel bancar, petrolier, asigurari si retail. Mai mult, Austria poseda o piata de capital ce incurajeaza listarea emitentilor de importanta regionala si a carei capitalizare a atins 145 mld EURO in 2006. Preocuparea bursei din Viena de a deveni un adevarat centru regional este evidentiata si de construirea unor indici care reflecta evolutia unora dintre pietele CEE : ROTX (Romania), HTX (Ungaria), CTX (Cehia), PTX (Polonia), RDX (Russian Depositary Receipts).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri