Antonela Badea, www.vanguard.ro

AUSTRIA [Capitalizarea Bursei din Viena: 371 mld EUR]


Valoarea saptamanala a tranzactiilor cu actiuni la Bursa din Viena a atins 4.2 mld EUR, de patru ori mai mare fata de saptamana trecuta insa foarte aproape de media saptamanala inregistrata pe aceasta piata.Indicele ATX a terminat saptamana in scadere usoara (-0.8%) pana la nivelul de 4,869.3 puncte, la acest moment castigul annual fiind de numai 9.1%.

Top cresteri ATX: Austrian Post AG (servicii postale): +5.0%; Betand Win (pariuri online): +4.0%; Intercell AG (biotehnologie): +3.6%.

Top scaderi ATX: Raiffeisen Int.Holding AG (Banci): -3.2%; Schoeller-Bleckmann Oilfield Equipment (echipament petrolier): -2.2%; Erste Bank der Oest.Sparkasse (Banci) : -1.9%.

Printre cele mai cautate titluri in aceasta saptamana s-au regasit cele ale companiei de biotehnologie Intercell si Austrian Post care au beneficiat de recomandari pozitive ale unor banci de investitii. Austrian Post este vazuta ca o companie moderna, care reuseste sa isi pastreze cota de piata in fata unei concurente in crestere, cu planuri ambitioase de achizitii in zona CEE. Pentru Intercell, piata vaccinurilor ofera perspective deosebit de favorabile, chiar daca firma nu a lansat inca nici un produs pe piata (insa doua vaccinuri sunt in teste iar compania coopereaza cu nume mari precum Merck si Novartis).

Sectorul bancar si-a manifestat declinul intalnit la majoritatea burselor europene, pe fondul temerilor privind eventuale cresteri ale dobanzilor, trend alimentat de recenta decizie a BCE de majorare a dobanzii de referinta si de presiunile inflationiste din Marea Britanie.

Pentru BetAndWin se prefigureaza o evolutie mai buna a pietei de pariuri si jocuri online, mai ales in plan european, deoarece la sfarsitul acestei saptamani Comisia Europeana a decis sa continue procedurile de infringement impotriva Frantei si Suediei, aceste tari se numarandu-se printre cele care mai mentin restrictii pentru operatorii straini care ofera astfel de servicii pe teritoriile lor. Cele doua state ar putea fi aduse inaintea Curtii Europene de Justitie care cel mai probabil se va pronunta impotriva protejarii unor astfel de monopoluri. Pe fondul acestui optimism actiunile BWIN au crescut cu 4% in saptamana care tocmai s-a incheiat.

OMV a remis Bursei din Viena anuntul oficial potrivit caruia detine 18.6% din MOL, in urma unei tranzactii care este vazuta ca o consolidare a investitiei strategice incepute anterior (initial OMV detinea aprox. 11% din actiunille companiei petroliere maghiare). Procentul de 8% de actiuni achizitionat recent a costat OMV aprox. 1 mld EUR, tranzactia facandu-se la un pret apropiat de cel al pietei. Compania a declarata ca prin aceasta operatiune doreste sa puna bazele unei cooperari mai stranse care sa mentina siguranta aprovizionarii cu materii prime. De asemenea in comunicat se subliniaza ca un nou val de consolidari va avea loc in industrie si OMV doreste sa continue dialogul cu managementul MOL pentru a imbunatati alianta deja existenta.

CEHIA [Capitalizarea Bursei de la Praga: 63.2 mld EUR ]

La Bursa din Praga, titlurile CEZ, Erste Bank si Zentiva au fost cele mai tranzactionate. Valoarea totala a schimburilor saptamanale cu actiuni a crescut cu peste 30%, ajungand la 615 mil EUR. Indicele PX a castigat numai 0.6%, conservandu-si avansul de la inceputul anului, de 17%.

Top cresteri PX: Pegas Nonwovens (textile): +3.5%; CEZ (utilitati): +3.4%; Philip Morris CR (ind. tutunului): +2.7%.

Top scaderi PX: Orco Property Group (imobiliar): -3.7%; Erste Bank (banci): -1.4%; CETV (media): -1.2%.

Compania de electricitate CEZ si-a anuntat participarea la licitatia organizata de Termoelectrica pentru constructia unei centrale ce va utiliza combustibil solizi sau gazosi si a carei capacitate se va situa in jurul a 400 -500 MW. CEZ este prezenta in Romania prin compania de distributie Electrica Oltenia, preluata in 2005. Planurile CEZ pe termen mediu includ si posibilitatea construirii in Cehia a unei noi centrale pe gaze naturale care sa acopere deficientele temporare de electricitate.

Producatorul de textile cu aplicatii in medicina si igiena Pegas Nonwovens a anuntat ca, dupa ce si-a refinantat toate datoriile, va plati un prim dividend in trim.III 2007, luandu-si prin surprindere actionarii care se asteptau ca platile de dividende sa inceapa din 2008.Pentru inceput, 34.5% din profitul net aferent anului 2006 va fi distribuit ca dividend (7 mil EUR sau 0.76 EUR/actiune) urmand ca rata de distributie sa creasca progresiv in urmatorii ani. Compania s-a listat la Bursa din praga in Decembrie 2006 iar la sfarsitul anului a raportat un profit de 20 mil EUR si o cifra de afaceri de 121 mil EUR. Capitalizarea companiei la Bursa de la Praga este de 261 mil EUR. Actiunile pegas au castigat peste 3% in aceasta saptamana.

Dezvoltatorul imobiliar Orco Property Group a raportat emiterea unui numar de 209,000 actiuni datorita exercitarii unor optiuni pe aceste titluri. Astfel, numarul titlurilor emise a a juns la 10.4 mil actiuni iar in urma acestei operatiuni pretul a suferit o corectie, cotatia scazand la sfarsitul intervalului cu 3.7%.

UNGARIA [Capitalizarea Bursei de la Budapesta: 34.1 mld EUR ]


Indicele BUX al celor mai capitalizate companii listate la Bursa din Budapesta a avansat cu 4.6%, inregistrand cea mai mare crestere saptamanala dupa indicele BET, in timp ce castigul de la inceputul anului este de 16.4%. Valoarea tranzactiilor a crescut in aceasta saptamana pana la valoarea de 2.1 mld EUR, mai mare de aproape 4 ori fata de saptamana precedenta. Trendul crescator la nivelul blue-chips-urilor a fost atat de puternic incat toate componentele BUX au inregistrat cresteri, inregistrandu-se o stagnare (FHB Mortgage Bank) si nici o scadere.

Top cresteri BUX: Raba Automotive Group (masini si utilaje): +10.0%; Synergon Software (Informatica): +8.5%; Econet.hu (Informatica): +7.6%.

Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale MOL (crestere generata pe de o parte de rascumpararile masive efectuate de companie dar si de interesul cauzat de cresterea detinerii OMV), OTP Bank si Magyar Telekom. MOL a anuntat ca detine 7.6% din actiunile proprii, dupa ce numai miercuri compania a rascumparat de la bursa peste 4%, apropiindu-se astfel de limita de 10% stabilita de reglementarile legale. Cumpararile masive au ridicat foarte mult pretul. In saptamana care s-a incheiat, cotatia actiunilor grupului petrolier a avansat cu 6.5%.

BERD a anuntat miercuri ca a vandut la bursa pachetul de 10.8% pe care il detinea la producatorul de masini si utilaje Raba Automotive Group.Cumparatorul s-a dovedit a fi SVT-Wamsler Háztartástechnikai Zrt., un combinat metalurgic local. La sfarsitul nsaptamanii trecute, AS Trigon Alternative Funds (Estonia), actionand in calitate de manager al Trigon Active Alpha Fund, si-a crescut detinerea la producatorul ungar de piese si utilaje, Trigon detinand acum peste 10% din actiuni. Anterior, in luna aprilie a acestui an, Trigon anuntase ca detine peste 5% din capitalul Raba. Titlurile Raba au inregistrat cea mai mare apreciere de la bursa maghiara (+10%).

POLONIA [Capitalizarea Bursei de la Varsovia: 232.1 mld EUR ]

Valoarea saptamanala a tranzactiilor de la Bursa din Varsovia s-a cifrat la 2.8 mld EUR, in crestere cu 16% fata de saptamana precedenta. Indicele WIG 20 care urmareste evolutia celor mai importanti emitenti, a inregistrat un avans modest, de numai 0.5%, mentinandu-se in castig fata de inceputul de an la +14.4%.

Top cresteri WIG-20: Telekomunikacija Polska SA (telefonie): +8.4%; MOL Group (petrol si gaze): +8.3%, Grupa Lotos (petrol si gaze): +5.4%.

Top scaderi WIG-20 : Agora (media): -7.1%; TVN (media): -4.1%; Cersanit (materiale de constructii): -3.6%.


Este de remarcat ca aprecierea titlurilor MOL a replicat comportamentul emitentului de la bursa maghiara. Titlurile Grupa Lotos intra in a doua saptamana de apreciere de la debutul programului sau de modernizare, avand ca scop sporirea capacitatii de prelucrare a carburantilor.

Actiunile canalului de televiziune TVN au scazut dupa ce unul dintre cei mai recenti competitori ai sau, TV Puls, apartinand grupului News Corp condus de Rupert Murdoch, a anuntat ca va licita pentru cat mai multe frecvente de emisie de tip analog, la fel ca si TVN. Desi sansele TVN de a-si apara cota de piata sunt mari, TV Puls are o strategie agresiva, ceea ce a alimentat sentimentul negativ din piata.

Compania imobiliara cu capital israelian Globe Trade Centre (GTC), listata la Bursa din Varsovia, a anuntat achizitia a trei terenuri in Lodz (Polonia), Budapesta (Ungaria) si Belgrad (Serbia). Primele doua terenuri vor avea destinatie rezidentiala in timp ce locatia din Serbia este destinata construirii de spatii comerciale si de birouri. Pe suprafata totala achizitionata se vor ridica proiecte de 163, 000 mp. Terenurile vor costa aprox. 75 mil EUR ceea ce ar insemna un cost de achizitie de 500 EUR/mp la care se adauga cheltuieli de dezvoltare de 1075 EUR/mp. La finalizarea acestor proiecte portofoliul GTC va avea 1.7 mil mp de spatii comerciale, rezidentiale si de birouri.

Producatorul de profile, sisteme si ambalaje din aluminiu Grupa Kety a publicat o serie de estimari preliminare are rezultatelor din cel de-al doilea trimestru al anului curent. Astfel, in comunicat se arata ca cifra de afaceri va depasi 315 mil PLN (aprox. 85 mil EUR) datorita cererii solide pentru produsele companiei, ceea ce ar insemna o crestere de 24% fata de vanzarile aferente trim.I 2006.Cel mai dinamic segment de piata este reprezentat de ambalajele flexibile din aluminiu.Profitul net este vazut in jurul valorii de 20-22 mil PLN ceea ce ar reprezenta la prima vedere o scadere fata de rezultatul net inregistrat cu un an in urma insa cifrele acelei perioade au fost influentate de valoarea politei de asigurare incasate de companie pentru incendiul produs la fabrica de ambalaje in trim.II 2006 (profit net reportat:34 mil PLN; profit net ajustat: 18 mil PLN) .Eliminand acest efect rezulta o crestere a profitului net estimata de aprox. 11 - 22%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri