Vineri 6 iulie indicele ATX a atins un nou maxim istoric la 4,971.37 puncte. In aceeasi zi un alt maxim istoric se profila si la bursa din Sofia, indicele SOFIX depasind pentru prima oara 1500 de puncte. Randamentul ATX in aceasta saptamana a fost de +2.1% iar cel de la inceputul anului: 11.4%.
Antonela Badea, www.vanguard.ro

AUSTRIA [Capitalizare Bursa din Viena: 374.6 mld EUR]
Top cresteri ATX: Intercell AG (biotehnologie): +21.0%; Andritz AG (sisteme industriale); Uniqa Versicherungen AG (asigurari): +5.2%
Top scaderi ATX: Verbund AG (utilitati): -3.7%; EVN AG (utilitati): -2.4%; Bohler-Uddeholm (prelucrare otel): - 1.1%


„X Compania de biotehnologie Intercell (AT.ICLL) a afisat o crestere-record (+21%) dupa ce a comunicat presei la inceputul saptamanii formarea unui parteneriat strategic cu grupul farmaceutic elvetian Novartis. Intr-o prima faza, Intercell va ceda Novartis 4.87 milioane actiuni nou emise, contra sumei de 150 mil EUR, marindu-si participatia la 16% de la 6% cat detine in prezent. Tranzactia ar evalua compania de biotehnologie la aprox. 1.25 mld EUR, capitalizarea curenta fiind de 1.16 mld.Novartis va dobandi dreptul de a perfectiona si comercializa aproximativ zece vaccinuri aflate in stadii diferite de dezvoltare pentru care va plati o suma initiala de 120 mil EUR. In ceea ce priveste forma colaborarii, Intercell va decide daca acesta va fi sub forma unui acord de co-dezvoltare si participare la profit sau un contract de licentiere cu redevente platibile in functie de cifrele de vanzari obtinute.

„X Bank Austria Creditanstalt AG (AT. BACA), care concentreaza activitatile UniCredit Group din sfera de retail (commercial banking) a semnat un acord prin care grupul achizitioneaza aprox. 95% din banca ucraineana Ukrsotsbank (USB) de la grupul de investitori reprezentat de Interpipe Group. Achizitia USB este vazuta ca o intarire a prezentei grupului in Ucraina si in zona CEE/CIS unde detine deja doua subsidiare (HVB Ukraine si UniCredit Bank Ltd.).Banca USB este a sasea banca din Ucraina dupa valoarea creditelor acordate, avand o cota de piata de peste 5% si este listata la bursa ucraineana.

„X Producatorul de sisteme si echipamente de iluminat Zumtobel AG (AT.ZAG) a raportat rezultatele financiare pentru anul financiar 2006/07 (1 mai 2006 – 31 apr 2007). Datele arata ca Zumtobel a obtinut un profit net de 103.6 mil EUR, mai mult decat dublul rezultatului net din anul financiar precedent cand s-a situat la 49.5 mil EUR. Marja EBIT afost de 9.1% (fata de 8.5% cu un an in urma).La nivelul cifrei de afaceri cresterea a fost de numai 5.6%, obtinandu-se venituri de 1.22 mld EUR. Managementul companiei a reconfirmat ca tinte pentru anul financiar 2007/08 o crestere de peste 5% la nivel de cifra de afaceri si atingerea unei marje operationale din doua cifre.„¯ Capitalizare: 1.3 mld EUR; P/E: 12.5; P/S:1.0; EV/EBITDA: 10.2


CEHIA [Capitalizare Bursa de la Praga: 64.7 mld EUR ]

Miercuri, 4 iulie, indicele PX a atins un maxim istoric la1897.6 puncte. Cu toate acestea avansul saptamanal al indicelui a fost de numai 2.1% tinand cont ca in in zilele de 5 si 6 iulie care sunt sarbatori nationale in Cehia, la Bursa de la Praga nu s-au efectuat tranzactii. Prin urmare valoarea tranzactiilor a avut de suferit, aceasta fiind de numai 384.5 mil EUR, fata de 615 mil EUR cu o saptamana in urma.De la inceputul anului, randamentul indicelui este de 19.4%.

Top cresteri PX: Komercni Banka (banci): +4.3%; CEZ (utilitati): +3.7%; Erste Bank (banci): +1.4%
Top scaderi PX: Pegas Nonwovens (textile): -1.7%, Zentiva (farmaceutic): -1.4%; ECM (Imobiliare): -1.2%

„X Cele mai tranzactionate titluri au fost CEZ, Komercni Banka si Erste Bank. Sectorul bancar a fost favorizat de deciziile bancilor centrale din unele state CEE de a mentine sau reduce ratele dobanzilor de referinta. Conform ziarului austriac Wiener Zeitung, presedintele grupului Erste, Andreas Treichl, a declarat ca banca nu are planuri pe termen scurt privind extinderea catre Rusia sau Turcia si prefera sa se concentreze pe statele nou intrate in Uniunea Europeana.Compania energetica CEZ a anuntat castigarea unui contract pentru furnizarea de energie electrica in Kosovo, la un pret foarte avantajos, ceea ce a sustinut cursul actiunilor sale.

„X Cea mai mare scadere au inregistrat-o actiunile producatorului de textile sintetice Pegas Nonwovens deoarece investitorii se asteapta ca actionarul sau majoritar, fondul de private equity Pamplona Capital Partners, sa isi vanda participatia sa de 43.4% din compania ceha. La 18 iunie a expirat dealtfel si perioada de interdictie a instrainarii actiunilor de catre Pamplona. Temerea ca pachetul sa nu fie vandut tot unui investitor financiar, care ar urmari scopuri speculative, in locul unuia strategic, a continuat sa duca in jos pretul actiunilor.


UNGARIA [Capitalizarea Bursei de la Budapesta: 34.7 mld EUR ]


Indicele care urmareste cele mai capitalizate actiuni cotate, BUX, a terminat saptamana in stagnare (+0.8%) in timp ce de la inceputul anului a avansat cu 17.4%. Valoarea schimburilor cu actiuni la bursa din Budapesta a fost insa la jumatatea celei inregistrate cu o saptamana in urma, cifrandu-se la numai 1 mld EUR.

Top cresteri BUX: Raba Automotive Group (masini si utilaje): +11.9%; Synergon (informatica): +9.1%;
Pannonplast (mase plastice): +8.7%
Top scaderi BUX: Magyar Telekom (Telecomunicatii): -1.2%; Emasz (utilitati): -1.0%; FHB Mortgage Bank (banci): -0.2%

„X Integratorul de sisteme informatice Synergon a anuntat ca la data de 5 iulie si-a vandut participatia de 68.11% din subsidiara sa croata Span. Pachetul va fi vandut catre Span insasi iar castigul financiar al Synergon s-ar situa in jurul a 30 mil HUF (120,000 EUR) in baza valorii contabile inregistrate la sfarsitul primului trimestru, conform portfolio.hu. Synergon a cumparat pachetul in 2000 dar subsidiara croata nu s-a dovedit profitabila, piata redusa a Croatiei nepermitandu-I expansiunea dorita de compania-mama. O alta subsidiara a Synergon, Infinity, care opereaza in Cehia si Slovacia a obtinut profit in primul trimestrul al anului si a initiat de curand o majorare de capital in valoare de 1.4 mil EUR.

„X Compania SVT-Wamsler, care de saptamana trecuta a devenit al doilea actionar important al producatorului de masini, utilaje si piese auto Raba (in urma achizitiei unui pachet de 10.85% al BERD), a decis efectuarea unor investitii de peste 3 mld HUF (12 mil EUR) intre 2008 si 2010, principala tinta fiind cresterea capacitatii de productie, a declarat Karoly Antaly, CEO al SVT-Wamsler Ungaria portalului portfolio.SVT Wamsler produce aparate de gatit, convectoare, seminee si sobe.



POLONIA [Capitalizarea Bursei de la Varsovia: 235.4 mld EUR ]


Valoarea tranzactiilor cu actiuni la Bursa de la Varsovia s-a situat in aceasta saptamana la nivelul de 2.4 mld Eur, in scadere cu 14% fata de saptamana anterioara. Indicele WIG 20 a afisat un castig saptamanal de 3.7% (+18.7% de la inceputul anului).

Top cresteri WIG-20: KGHM (ind.extractiva): +12.6%; Prokom Software (informatica): +10.7%; Grupa Lotos (petrol si gaze): +9.8%
Top scaderi WIG-20: BRE Bank (banci): -1.7%; PBG (grup industrial): -1.6%; Globe Trade Centre (imobiliar): - 1.5%

„X Producatorul de cupru si argint KGHM continua sa fie macinat de actiuni sindicale de protest, care urmaresc cresteri salariale si majorarea contributiilor la fondul social pentru angajati. Acestia vor decide in urmatoarea saptamana daca protestele lor vor lua forma unui demers legal sau a unei greve. Cu toate acestea, compania a avut cea mai buna evolutie de la bursa poloneza, castigand 12.6% pe fondul cresterii cotatiilor internationale la cupru pana la maximul ultimelor doua luni.

„X O parte a sucursalelor Bank BPH, care se afla in plin proces de fuziune cu Bank Pekao, ambele fiind detinute de UniCredit, urmeaza a fi vandute catre grupulGeneral Electric (GE) insa vanzarea ar putea fi intarziata deoarece GE doreste sa negocieze cele mai bune conditii. Tranzactia este evaluata la 1 – 1.5 mld EUR . Cu toate acestea, Comisia de Supraveghere Bancara din Polonia nu si-a dat inca acordul asupra divizarii BPH si fuziunii unei parti cu banca Pekao (masura fiind necesara pentru evitarea crearii unui monopol).

„X Cea mai mare banca poloneza, PKO BP va acorda o maxima importanta extinderii sale in fostele state comuniste membre ale UE si in Ucraina dupa cum a declarat presei locale CEO Rafal Juszczak. Banca, la care actionar majoritar este statul polonez, studiaza in prezent posibilitatile de intrare pe pietele Bulgariei si Romaniei.

„X Actiunile BRE Bank au scazut dupa ce grupul financiar AEGON a semnat un acord cu banca privind fuziunea fondului sau de pensii din Polonia PTE Ergo Hestia SA cu fondul de pensii al BRE Bank - PTE Skarbiec-Emerytura SA. In cadrul acordului, BRE Bank a acordat Aegon o optiune de cumparare a detinerii pe care BRE Bank o va avea in noul fond de pensii, dupa ce fuziunea se va fi incheiat. Pretul de achizitie a pachetului va fi de aprox. 100 mil EUR la care se va adauga valoarea activului net al PTE Skarbiec-Emerytura, la momentul exercitarii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri