Antonela Badea, www.vanguard.ro

AUSTRIA [Capitalizarea Bursei din Viena: 373.2 mld EUR]

Evolutia bursei vieneze in aceasta saptamana a fost marcata de depasirea de catre indicele ATX, pentru prima oara, a pragului istoric de 5000 de puncte (9.07.2007). Cresterea indicelui de la sfarsitul anului 2002 este de 334.76% iar de la inceputul acestui an ATX a luat un avans de 10.4%. Dupa cum se arata intr-un comunicat la Bursei din Viena evolutia buna s-a datorat si faptului ca 95% din companiile ATX desfasoara activitati in CEE si SEE unde castiga cea mai mare parte a profiturilor, reusind astfel de cele mai multe ori sa depaseasca estimarile analistilor. Valoarea tranzactiilor saptamanale la Bursa a atins 3.8 mld EUR, in stagnare fata de saptamana trecuta..

Top cresteri ATX: Austrian Post (servicii postale, curierat): +9.7%; Telekom Austria (Telecomunicatii): +5.5%; Andritz (sisteme industriale): +3.8%


Top scaderi ATX: BetandWin (divertisment online): -5.7%; Erste Bank (banci): -4.3%; OMV (petrol si gaze): -2.6%.


Cel mai mult au crescut ca pret actiunile Austrian Post cotatiile fiind impulsionate de recomandarile favorabile din partea unor mari banci de investitii. Titlurile Telekom Austria au castigat peste 5% dupa ce compania a publicat estimari optimiste pentru profitturile anuale in perioada 2007-2010, in ciuda reglementarilor europene privind limitarea tarifelor de roaming in tarile UE. Compania se asteapta sa compenseze eventualele pierderi pe segmentul de roaming prin cresterea volumului traficului, performantele semnificative anticipate in telefonia mobila pentru tarile est-europene in care TKA este prezent cu acest serviciu si reduceri de costuri. Telekom Austria Group previzioneaza o crestere a EBITDA medie pe an (CAGR) de aprox. 1.7 -2.2%. Pentru anul financiar 2007 Telekom Austria a planificat o serie de campanii de marketing, precum si programe de eficientizare a costurilor.

OMV cel mai mare grup integrat de petrol si gaze din Europa Centrala a anuntat miercuri achizitia a trei noi licente de explorare offshore in Noua Zeelanda. Zonele vizate se afla langa coasta sudica si au adancimi care variaza de la 100 la peste 1,000 m. Operatorul este OMV New Zealand Limited, subsidiara a OMV care va face parte dintr-un joint venture ce va exploata zacamintele. Permisele au o valabilitate de 5 ani. Locatiile din zona in care OMV desfasoara in prezent activitati de explorare (Pohokura, Maui si Maari) se afla in bazinul Taranaki, langa coasta vestica a Insulei de Nord a Noii Zeelande. Pohokura este esta al doilea mare camp gazeifer in Noua Zeelanda si acopera aprox. 40% din cererea de gaze naturale a tarii cu o productie de cca. 40,000 boe/zi. In 2006, OMV a devenit al treilea mare producator de gaze naturale furnizand aproximativ 11% din necesarul pietei Noii Zeelande . Titlurile OMV au pierdut 2.6% pana la finalul saptamanii.

Immoeast AG (AT.IEA) a raportat saptamana trecuta cateva rezultate preliminare legate de anul financiar 2006/2007 (1 mai ‘06 – 30 apr ‘ 07) iar profiturile au depasit cu mult asteptarile pietei. Profitul operational (EBIT) a avansat cu 246.4%, de la 156.3 mil EUR la 541.3 mil EUR. Aceasta evolutie a dus profitul brut (EBT) pana la 645.5 mil EUR, mai mult decat dublul celui obtinut cu un an in urma. Veniturile totale (din inchirieri si vanzari de terenuri/cladiri) s-au majorat cu 141.1 % pana la 192.9 mil EUR, de la 80 mil EUR cu un an in urma. Profitul pe actiune (EPS) a ajuns la 1.02 EUR/actiune, in pofida cresterii numarului de titluri ca urmare a recentei majorari de capital. Activul net pe actiune este de 10.2 EUR/actiune, mai mare cu 21.6% fata de anul precedent. In perioada urmatoare, Immoeast isi va continua expansiunea care se va axa in principal pe sudul si estul Europei precum si statele din fosta URSS.

Capitalizare 8.4 mld EUR; P/E: 9.9; P/NAV: 1.0


CEHIA [Capitalizarea Bursei de la Praga: 64.2 mld EUR ]

La Bursa din Praga in aceasta saptamana s-au efectuat tranzactii in valoare totala de 683.6 mil EUR, in crestere cu 70% fata de saptamana anterioara. Cu toate acestea indicele PX a coborat cu 1.8% fata de nivelul de la sfarsitul saptamanii trecute. Cele mai tranzactionate actiuni au fost ale CEZ, Komercni Banka si Erste Bank.

Actiunile Pegas Nonwovens au oscilat puternic in aceasta saptamana ca urmare a vanzarii de catre fondul de investitii Pamplona a participatiei de 33.5% detinute la producatorul de textile sintetice. Titlurile Pegas au incheiat insa saptamana in teritoriu pozitiv (+1.7%) la peste 28 EUR/actiune. Conform presei, actiunile au fost subscrise de fonduri si banci de investitii la un pret mediu de 780 CZK/actiune (27.3 EUR/actiune) intregul pachet de 43.4% valorand 109.1 mil EUR. Free-float-ul este in prezent de 98%, 2% fiind detinut de management. Actiunile Phillip Morris au scazut cu 4% pe fondul marcarilor de profituri.

Top cresteri PX: Unipetrol (petrol si gaze): +2.5%; Pegas Nonwovens (textile sintetice): +1.7%; Zentiva CR (ind. farmaceutica): +0.8%

Top scaderi PX: Erste Bank (banci): -4.0%, Phillip Morris CR (ind. tutunului): -4.0%; Cemtral Media Enterprises (media): -2.3%.


Conform cotidianului HN, preturile la electricitate din Cehia se vor majora cu 14% in 2008, Bursa de Energie de la Praga fixand deja preturile pentru anul respectiv la 50.4 EUR/MWh pentru a preveni variatiile extreme de preturi in primul an de liberalizare a pietei precum si cumpararile speculative. Incepand cu anul 2009, preturile vor fi influentata exclusiv de cerere si oferta dupa cum a declarat Petr Koblic, director general al Bursei de Valori de la Praga. Aceste evolutii au fost negative pentru cotatia actiunilor CEZ, care s-a depreciat saptamana aceasta cu 2.1%, investitorii asteptandu-se probabil la tarife mai mari.

Titlurile Central Media Enterprises, grup care detine in Romania posturile PRO TV si Acasa TV, au scazut dupa ce ratingul saptamanal al principalului canal TV detinut in Cehia, TV Nova, a inregistrat o usoara scadere fata de principalii sai competitori de pe piata locala. La sfarsitul saptamanii trecute, CME a achizitionat participatiile minoritare la capitalul TV Markiza (Slovacia) castigand controlul deplin al operatiunilor sale de pe piata slovaca.

UNGARIA [Capitalizarea Bursei de la Budapesta: 34.5 mld EUR ]

Indicele BUX al Bursei din Budapesta a castigat in aceasta saptamana 1.8% ducand castigul de la inceputul anului pana la 19.5%. Valoarea saptamanala a tranzactiilor a depasit 800 mil EUR insa a fost mai scazuta comparativ cu saptamana anterioara.Rascumpararile masive efectuate de grupul MOL au propulsat Bursa de la Budapesta pe locul 3 intre bursele din CEE din punct de vedere al volumului tranzactiilor derulate in trim.II 2007, fiind depasita de Bursa din Viena si de cea din Varsovia, Budapesta reusind sa intreaca Bursa de la Praga.

Top cresteri BUX: MOL Group (petrol si gaze): +5.0%; Pannonplast (materiale plastice): +3.3%; OTP Bank (banci): +1.0%

Top scaderi BUX: TVK (ind.chimica): -3.3%; Raba Automotive Group (masini si utilaje): -2.4%, FHB Mortgage Bank (banci): -1.3%


Vehicului de investitii Kafijat, detinut de magnatul rus Megdet Rahimkulov, a decis sa isi majoreze capitalul cu 150 mil EUR incepand cu data de 14 iunie, scopul declarat fiind acela de a finanta achizitia de actiuni MOL si OTP. Conform presei maghiare, Rahimkulov ar intentiona sa isi mareasca oarticipatia detinuta la OTP pana le cel putin 10% (de la 5% in prezent). Rascumpararile de actiuni MOL au continuat, compania de petrol si gaze anuntand ca va contracta credite pana la 2 mld EUR pentru finantarea acestora si va preda in custodie excesul de actiuni, pentru a se incadra in limitele legale privind stocul de actiuni de trezorerie. Cotatia MOL a ajuns in jurul 117 Eur/actiune iar capitalizarea – la 11.7 mld EUR. In prezent, MOL detine direct si indirect cca 34% din totalul actiunilor.

Actiunile FHB Mortgage Bank au pierdut 1.26% pe fondul cresterii ingrijorarilor de pe piata imobiliara americana, unde investitorii in obligatiuni cu rating scazut, utilizate pentru a finanta impumuturi ipotecare riscante (subprime mortgages) ar putea lichida acest tip de investitie ca urmare a numarului crescut de credite neperformante, ducand astfel la inrautatirea situatiei companiilor care intermediaza astfel de finantari.

Pentru Raba, saptamana a stat sub semnul marcarilor de profituri dupa doua saptamanai consecutive in care actiunile sale au luat un avans de peste 20%, avans generat de vanzarea unui pachet de 10% al BERD catre SVT Wamsler, producator de seminee, sobe si convectoare.


POLONIA [Capitalizarea Bursei de la Varsovia: 231.5 mld EUR ]

Valoarea saptamanala a tranzactiilor la Bursa din Varsovia s-a cifrat la 3.1 mld EUR, fiind cu aproape 30% mai mare comparativ cu saptamana trecuta. Evolutia bursei a fost influentata si de framantarile politice, unii analisti dand drept sigur un eventual colaps al coalitiei aflate la putere. Indicele WIG20 a pierdut 1.8% fata de saptamana trecuta iar avansul anual este in acest moment de +17.3%.

Top cresteri WIG-20: MOL Group (petrol si gaze): +3.8%; Grupa Lotos (petrol si gaze): +3.8%; KGHM Polska Miedz (extragerea cuprului): +3.0%

Top scaderi WIG-20: Bank BPH (banci): -6.0%, BRE Bank (banci): -4.9%; Telekomunikacija Polska SA (telecomunicatii): -5.6%.


Saptamana trecuta mai multe articole din presa locala si internationala cuprindeau numeroase ipoteze privind o posibila fuziune dintre PKN Orlen si rivalul sau mai mic, Grupa Lotos. Ambele companii au activitati de rafinare si marketing (petrol si gaze). O astfel de fuziune este privita de multi analisti ca o posibila pavaza impotriva unor eventuale incercari de preluare dat fiind ca intentiile OMV de a prelua MOL ar putea anunta un nou val de consolidari in aceasta industrie. In cadrul Grupa Lotos, actionar majoritar este statul polonez care detine 58,8% din actiuni prin intermediul Trezoreriei Statului si al rafinariei Nafta Polska S.A. La PKN Orlen, principalii actionari sunt Nafta Polska (17,32% din actiuni) si Trezoreria (10,20%), procentul statului polonez ajungand astfel la un total de 27,52% din actiuni.

Cel mai mare grup de petrol si gaze, PKN Orlen, intentioneaza sa isi vanda participatia de 19.6% pe care o detine la cel mai mare operator de telefonie mobila din Polonia, Polkomtel. Compania a fost infiintata de Vodafone, PKN Orlen, TDC (o companie daneza), KGHM (al saselea producator mondial de cupru) care detineau cate 19.6% , operatorul electric national PSE (17.65%) si exportatorul de carbune Weglokoks (4%), fiecare dintre acesti actionari detinand cate 19.6%.Actionarii Polkomtel se afla de mai mult timp intr-o disputa generata de intentia TFD de a-si vinde pachetul de actiuni, intentie contestata de Vodafone deoarece ceilalti actionari doreau sa achizitioneze pachetul si urmau sa detina 75% din Polkomtel. Trezoreria poloneza, care controleaza PKN Orlen, KGHM, PSE si Weglokoks intentioneaza sa vanda participatia PKN orlen catre Vodafone in schimbul a 800 mil EUR (12% din valoarea de piata a Orlen) ci conditia ca si restul actionarilor sa isi poata majora participatiile la capitalul Polkomtel cumparand pachetul TDC contra sumei de 666 mil EUR.

Sindicatele care reprezinta lucratorii KGHM vor contesta decizia producatorului de cupru de a plati aproape tot profitul castigat anul trecut sub forma de dividende, dupa cum s-a hotarat la ultima adunage generala a companiei controlate de statul polonez. Sindicatele considera ca acets lucru va afecta capacitatea companiei de a majorare salariile si contributiile sociale desi directorul general adjunct al KGHM Maksymilian Bylicki a reiterat asteptarile de crestere a profiturilor in anul 2007 in baza cresterii preturilor la cupru. Profitul obtinut in 2006 s-a cifrat la aprox. 923 mil EUR. In primul trimestru compania a raportat o cifra de afaceri de 770 mil EUR si un profit net de 212 mil EUR. Capitalizarea curenta este de 6.6 mld EUR iar PER ttm este de 7.4.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri