www.vanguard.ro

„X AUSTRIA [Capitalizarea Bursei din Viena: 347.4 mld EUR]

Cel mai urmarit indice cotat la Bursa din Viena, ATX, a mai recuperat din pierderile suferite in decursul lunii reusind insa sa incheie saptamana abia in jurul nivelului la care se situa in luna martie a acestui an (20.03: 4,506.61, 24.08: 4508.72), avand cel mai scazut randament anual dintre toti indicii analizati (1%). Bursa din Viena a pierdut 4% din capitalizare fata de saptamana precedenta iar valoarea tranzactiilor a scazut cu 10% ajungand la 3.6 mld EUR.

Top cresteri ATX: BetandWin (divertisment/media): +20.1%; Intercell (biotehnologie):+12.7%; Voestalpine (ind.otelului): +12.4%
Top scaderi ATX: Verbund AG (energie): -2.5%; Uniqa Versicherungen (asigurar): -1.2%; Flughafen Wien (servicii aeroportuare): -0.6%


Pe primul loc in topul cresterilor s-a situat compania BetAndWin (AT.BWIN), unul dintre cei mai cunoscuti operatori de pariuri online, ale carui actiuni au sarit cu 20% impulsionate de trendul pozitiv manifestat pe bursa si de rezultatele financiare bune raportate in primul semestru. Cifra de afaceri s-a situat la 165.1 mil EUR, in scadere cu 3.8% fata de rezultatele consolidate din H1 2006 insa in crestere cu 13.9% comparativ cu rezultatele ajustate prin excluderea business-ului american (BWIN s-a retras de pe aceasta piata din cauza regelementarilor foarte dure care interzic furnizarea de jocuri online tip casino). Profitabilitatea companiei a trecut in teritoriu pozitiv, obtinandu-se un profit net de 4.3 mil EUR comparativ cu o pierdere neta de 27.1 mil EUR cu un an in urma.

„¯ Capitalizare: 682.9 mil EUR; P/E ttm: negativ; P/S ttm: 1.9; EV/EBITDA ttm: 39.5

Printre cele mai cautate titluri au fost cele ale companiei de biotehnologie Intercell (AT.ICLL), care a raportat rezultatele cu o saptamana in urma. Desi veniturile companiei sunt in scadere (-10.2% pana la 5,184 mil EUR) iar pierderile inregistrate in H1 2006 s-au acutizat fiind de doua ori mai mari, investitorii au apreciat pozitiv stadiul avansat de cercetare si dezvoltare in care se afla vaccinurile produse de companie prin prisma dezvoltarii unor parteneriate cu companii farmaceutice de renume cum ar fi Merck si Novartis.

Sectorul financiar, reprezentat in ATX de Erste Bank (AT.EBS) si Raiffeisen International Holding (AT.RIBH) a avut o evolutie foarte buna, titlurile bancilor respective apreciindu-se cu 6.4 si respectiv 3.1% in cursul saptamanii. Titlurile Erste au fost ajutate si de faptul ca Merrill Lynch a adaugat vineri Erste Bank in lista de top a preferintelor sale.

Un sentiment pozitiv directionat spre sectorul industrial a ajutat emitenti precum Andritz (AT.ANDR): +7.8%, Voestalpine (AT.VOE): +12.4% sau A-TEC Industries (AT.ATEC), cu un castig saptamanal de +7.6%. Actiunile Voestalpine au fost impulsionate si de revenirea in atentia investitorilor a pietei otelului, care a facut un pas inainte spre consolidare odata cu achizitia companiei canadiene Stelco de catre gigantul american US Steel. Se preconizeaza ca in unele parti ale Asiei – Malaysia, Dubai, UAE sau China – companiile vor avea dificultati in a satisface cererea, datorita in special unui boom in constructii. Si acest sector a revenit pe crestere, el fiind reprezentat in indicele ATX de Wienerberger (AT.WIE): + 6.2%.

„X CEHIA [Capitalizarea Bursei de la Praga: 62.4 mld EUR ]

Indicele PX cotat la Bursa din Praga a urcat cu peste 4% in aceasta saptamana, avand uin randament de 11% de la inceputul anului. Valoarea tranzactiilor cu actiuni, de 786.8 mil EUR a fost in usoara scadere comparativ cu saptamana anterioara, cele mai tranzactionate titluri fiind cele ale CEZ, Komercni Banka si Erste Bank. Nici una dintre componentele indicelui nu a terminat saptamana in scadere.

Top cresteri PX: Komercni Banka (banci): +6.6%; Central European Media Enterprises (media): +5.9%; Telefonica O2 (telecom): +5.8%

Actiunile Central European Media Enterprises (CME) si-au continuat ascensiunea in baza rezultatelor bune obtinute in prima jumatate a anului, cand compania a obtinut profit net de 25.4 mil EUR comparativ cu o pierdere de 7.2 mil EUR in perioada corespunzatoate a anului trecut. Actiunile Komercni Banka (grup Societe Generale) au crescut constant in timpul saptamanii fiind impulsionate se pare de interesul investitorilor straini care s-au reorientat catre bancile solide, cu expunere in Estul si Centrul Europei. Actiunile Komercni Banka au recuperat astfel scaderea din saptamana anterioara (-5.4%) cand au fost lovite de reticenta investitorilor fata de sectorul financiar, pe fondul problemelor de pe piata creditului ipotecar din SUA. Rezultatele semestriale ale bancii, anuntate la 3.08 au aratat un venit net din dobanzi in crestere cu 13.6% si un prifit net mai mare cu 9% comparativ cu H1 2006, in conditiile in care cehia este o piata matura din punct de vedere al produselor bancare. Activele totale ale bancii au avansat cu 24.7% iar creditele acordate – cu 31% „¯ Capitalizare: 5.6 mld EUR; P/B: 3.6; P/A: 0.3; P/E ttm: 16.8

„X UNGARIA [Capitalizarea Bursei de la Budapesta: 31.8 mld EUR ]

Desi capitalizarea bursei de la Budapesta a pierdut 8% intr-o singura saptamana, indicele BUX s-a apreciat cu 5.1% in acest interval. Randamentul adus de titlurile din cosul indicelui de la inceputul anului se situeaza la 11.2% in conditiile in care valoarea saptamanala a tranzactiilor la bursa a fost de numai 651.2 mil EUR, in scadere cu 14.9% (luni nu s-au efectuat tranzactii).

Top cresteri BUX: Emasz / North Hungarian Electricity Supply plc (Energie): +10.4% ; MOL Group (petrol si gaze): +6.8%; OTP Bank (banci): +6.4%
Top scaderi BUX: Danubiuns Hotels (hotelier): -0.5%; Econet.hu (informatica): -0.5%


Titlurile MOL si-au continuat cresterea mai ales datorita continuarii rascumpararii de actiuni de catre companie, care a trimis Bursei mai multe communicate in acest sens. Sectorul financiar a revenit si aici pe crestere, actiunile celor doua banci componente ale BUX, OTP bank si FHB Mortgage Bank apreciindu-se cu 6.4 si respectiv 5.6%.

OTP Bank a raportat dealtfel si rezultate foarte bune la jumatatea anului 2007, activele bancii crescand cu 32.4%, pana la 30 mld EUR iar imprumuturile acordate cu 35.1%. Veniturile nete din dobanzi au avansat cu 38.8% insa profitul net a inregistrat o dinamica mai redusa, de 8.9% (404.8 mil EUR), situandu-se la un nivel bun pentru regiunea Europei Centrale.

„¯Capitalizare: 10.1 mld EUR, P/B:3.0; P/E ttm: 12.9; P/A: 0.3

Dintre componentele BUX numai doi emitenti au inregistrat deprecieri ale cursurilor, unul dintre ei fiind lantul hotelier Danubius Hotels care opereaza si in Romania. Actiunile Danubius se afla in declin de mai bine de doua saptamani cand compania a anuntat la semestru o stagnare a cifrei de afaceri la nivelul de 87.1 mil EUR dar si o trecere pe profit: 261,200 EUR comparativ cu o pierdere de 8 mil EUR in prima jumatate a anului 2006. Anul trecut compania a obtinut un profit de 5.6 mil EUR increstere cu 172% fata de 2005.


„X POLONIA [Capitalizarea Bursei de la Varsovia: 215.3 mld EUR ]

In Polonia, valoarea tranzactiilor saptamanale cu actiuni de la Bursa din Varsovia a inregistrat un trend pozitiv, ajungand la 2.2 mld EUR, ceea ce a influentat insa negativ valoarea capitalizarii bursiere care a coborat usor pana la valoarea de 215.3 mld EUR. Indicele WIG 20 a postat cea mai mare crestere saptamanala, de 6.5% iar de la inceputul anului randamentul este de 9.6%.

Top cresteri WIG-20: Bioton (farmaceutic): +20.0%; TVN (media): +12.9%; PKN Orlen (petrol si gaze): +12.3%
Top scaderi WIG-20: Prokom Software (informatica): -0.8%.


Titlurile din componenta WIG 20 au postat cresteri foarte mari, cele mai cautate fiind actiunile producatorului de insulina Bioton, dupa ce compania a anuntat ca se afla in negocieri avansate cu statul ucrainian pentru achizitia producatorului de insulina Indar, in care detine deja 28%. Cu toate acestea, finalizarea tranzactiei nu este sigura, guvernul anuntand la sfarsitul saptamanii trecute suspendarea demersurilor in acest sens.. Actiunile PKN Orlen au crescut cu peste 12% dupa ce CEO Igor Chalupec a declarat presei ca o fuziune intre PKN Orlen si Grupa Lotos ar trebui sa aiba loc cat mai curand poisibil. Cum insa in toamna vor avea loc alegeri generale in Polonia o astfel de fuziune este putin probabil sa aiba loc in urmatoarele doua-trei luni, dat fiind ca statul este actionar semnificativ la ambele companii. Titlurile Grupa Lotos s-au apreciat si ele cu 7.8%. In sectorul industrial, producatorul de cupru KGHM si-a modificat targetul de profit pentru 2007 la 3.68 mld PLN (968 mil EUR) dupa ce anterior previzionase 784.2 mil EUR castig net, iar cifra de afaceri propusa a avansat la 3.1 mld EUR de la estimarea anterioara de 2.8 mil EUR. Estimarile sunt conservatoare, avand in vedere un pret mediu pe tona de cupru de 6,950 USD/tona, pretul curent fiind de peste 7000 USD/tona pentru contractele cash si 7200 USD/tona pentru contractele cu livrare la 3 luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri