www.vanguard.ro

- AUSTRIA [Capitalizarea Bursei din Viena: 357.9 mld EUR]


Indcele ATX a terminat a doua saptamana consecutiv in teritoriu pozitiv, dupa o indelungata perioada de scaderi sub influenta unor factori externi. Cu toate acestea, valoarea tranzactiilor cu actiuni la bursa vieneza a continuat sa scada, ajungand la 2.8 mld EUR.

Top cresteri ATX: Mayr-Melnhof Karton (ambalaje): +4.4%; OMV Group (Petrol si gaze): +4.1%; Verbund (energie electrica): +3.5%

Top scaderi ATX: BetandWin (divertisment): -6.2%; A-TEC Industries (grup industrial): -1.0%; Raiffeisen Int’l. Holding (banci): -0.8%

Cea mai buna evolutie saptamanala au avut-o actiunile Mayr-Melnhof Kartonin urma unor recomandari favorabile din partea unor mari banci de investitii, in care se arata ca pretul curent este foarte scazut fata de perspectivele bune ale companiei. Rezultatele publicate recent de MMK au depasit asteptarile, compania anuntand cele mai bune rezultate semestriale inregistrate pana acum si anume un avans al cifrei de afaceri cu 14.5% (fata de sem.I 2006) pana la 837.2 mil EUR si un profit net de 59.8 mil EUR, mai mare cu 9.7%.

- Capitalizare: 1.74 mld EUR; P/E ttm: 15.7; P/S ttm: 1.1; EV/EBITDA ttm: 8.5

Si actiunile Verbundau reactionat pozitiv dupa ce compania a decis ca unitatea sa Austrian Power Sales –APS va majora tarifele la electricitate cu 0.6 centi per kwh incepand cu 1 septembrie pentru a ajusta preturile la conditiile curente de piata. VERBUND-Austrian Power Sales GmbH a inceput vanzarile directe de electricitate pe piata austriaca la data de 1 iulie 2005 in prezent deservind peste 100,000 de clienti.

OMV, cel mai mare grup central-european integrat de petrol si gaze a anuntat marti ca a perfectat achizitia unui procent de 50% din drepturile de explorare a unui camp de pe coasta vestica a Irlandei. Acordul are forma unui schimb perfectat intre OMV si Island Rockall JV Limited prin care a cedat in schimbul acestei participatii jumatate din drepturile de explorare ale campului Durres, din apele teritoriale ale Albaniei. Titlurile OMV au reactionat pozitiv dupa acest anunt, cotatia lor apreciindu-se cu 4.1% in decursul saptamanii.

Managementul companiei de biotehnologie Intercell a anuntat ca va emite 4.8 milioane actiuni care vor fi subscrise de partenerul sau, Novartis, in baza unui acord anterior, la pretul de 32.25 EUR/actiune ceea ce inseamna o prima de aproape 20% fata de pretul curent din piata. Novartis va investi astfel, intr-o prima etapa, 154.8 mil EUR in compania de biotehnologie. Actionarii existenti nu vor putea participa la majorare.

Scaderile din cosul indicelui ATX au fost relativ mici, datorandu-se in principal marcarilor de profituri (Betand Win, A-TEC Industries).

Operatorul aerian low-cost Sky Europe a raportat rezultatele financiare pe trim.III 2007 (perioada 01 oct 2006 – 30 iun 2007). Compania a obtinut venituri operationale in crestere cu 27% comparativ cu perioada 1 oct 2005 -30 iun 2006 iar pierderea neta a fost redusa de la 50.2 mil EUR la 37.6 mil EUR.
Capitalizare: 113.5 mil EUR; P/S ttm: 0.6 ; EV/EBITDAR ttm: -7.6
(*EBITDAR: Earnings before interest, taxes, depreciation, amortisation, and lease payments )

- CEHIA [Capitalizarea Bursei de la Praga: 62.6 mld EUR ]

Indicele PX care urmareste cotatiile celor mai mari companii listate la Praga a avansat cu 1.3% in decursul acestei saptamani ducand castigul de la inceputul anului pana la 12.6%. Valoarea saptamanala a tranzactiilor cu actiuni la Bursa de la Praga a fost de 767.6 mil EUR, in usoara scadere fata de saptamana anterioara. Cele mai tranzactionate titluri au fost cele ale companiei de utilitati CEZ si ale celor mai importante banci listate: Komercni banka si Erste Bank. Vineri, Banca Centrala a anuntat si marirea dobanzii repo la 2 saptamani pana la 3.25% (cu 25 bp), decizie care nu a afectat semnificativ sectorul bancar la bursa.

Top cresteri PX: Komercni Banka (Banci): +8.8%; Orco Property Group (Imobiliar): +6.2%; Phillip Morris CR (ind.tutunului): +4.8%
Top scaderi PX: Zentiva (Farmaceutic): -1.5%; CEZ (utilitati): -1.1%; Erste Bank (Banci): -0.7%

Actiunile Komercni Banka au continuat sa inregistreze aprecieri importante, dupa ce incheiasera saptamana anterioara in crestere cu 6.6%. De o evolutie buna au beneficiat si actiunile producatorului de tigarete Phillip Morris CR, parte a Altria Group, care a anuntat o scadere a cifrei de afaceri cu 2.3% fata de sem.I 2006 pana la 4.36 mld CZK, scaderea fiind totusi mai mica decat asteptarile pietei si datorandu-se in mare parte stocurilor acumulate de vanzatorii en-gros inainte de majorarea accizelor implementata in aprilie 2007. Aceasta majorare a influentat negativ cererea de pe piata. Profitul net al companiei a scazut cu aproape 20% pana la 882 mil CZK. Dezvoltatorul imobiliar Orco Property Group a inregistrat o cifra de afaceri semestriala de 124.7 mil EUR, in crestere cu 270% in timp ce profitul net s-a dublat pana la 55 mil EUR.

- Capitalizare: 1.16 mld EUR; P/Ettm: 9.2; P/Sttm: 4.4; P/NAV : 1.1 Titlurile Orco s-au apreciat cu peste 6% in aceasta saptamana.

- UNGARIA [Capitalizarea Bursei de la Budapesta: 28.7 mld EUR ]

Cel mai important indice cotat la bursa din Ungaria, BUX, a realizat un castig saptamanal de 2% , randamentul anual ajungand la 10.3%. Cu toate ca valoarea tranzactiilor a crescut exponential de la o zi la alta, per total saptamana s-a realizat un rulaj de 520.8 mil EUR, cu un sfert sub cel de saptamana trecuta.

Top cresteri BUX: Raba Automotive Group (masini si utilaje): +7.6%; Pannonplast (materiale plastice): +7.3%; Egis Pharmaceuticals (farmaceutice): +4.1%

Top scaderi BUX: FHB Mortgage Bank (banci): -3.8%; Emasz (energie electrica): -1.2%; Econet.hu (informatica): -1.0%

Grupul ungar integrat de petrol si gaze MOL a anuntat ca la 30 august a semnat un memorandum cu compania energetica CEZ pentru crearea unei aliante strategice in cadrul careia se vor infiinta centrale electrice si termice pe baza de gaze naturale in Slovacia si Ungaria, tari in care MOL este unul dintre marii consumatori de energie prin intermediul operatiunilor de rafinare (detine rafinaria Duna in Ungaria si rafinaria Bratislava in Slovacia). De asemenea, compania ceha de utilitati va putea achizitiona un pachet de aproape 8% din actiunile MOL din pachetul aflat in custodia bancii ungare OTP. Presa din Cehia a avansat si ipoteza ca CEZ sa preia si pachetele detinute de BNP Paribas si Magnolia, caz in care ar ajunge sa detina aprox. 10%.

In aceasta saptamana (30.08) Agentia de Privatizare din Ungaria, APV, a anuntat vanzarea unui pachet de 33 mil actiuni detinute la Land Credit and Mortgage Bank (FHB) prin intermediul Bursei din Budapesta, cumparatorii fiind investitori institutionali autohtoni si internationali. Pretul de vanzare a fost de 2,025 HUF/actiune, cu aproape 10% sub pretul curent de piata din acel moment, actiunile intrand ulterior pe un trend descendent. Egis Pharmaceuticals PLC, al doilea mare producator de medicamente din Ungaria a publicat rezultatele financiare la noua luni (intervalul de raportare fiind cuprins intre 30 sep 2006 si 30 iun 2007) in care se arata ca per ansamblu, cifra de afaceri a avansat cu 7%, de la 254.5 mil EUR la 272.2 mil EUR in special in baza cresterii exporturilor, in vreme ce vanzarile pe piata interna au scazut usor. Profitul net a fost de numai 21.2 mil EUR, mai mic cu 61% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut din cauza cresterii masive a contributiilor pe care compania a trebuit sa le vireze catre bugetul pentru sanatate si reducerile de preturi obligatorii operate pe piata interna.

- Capitalizare: 696.1; P/Ettm: 24.1 ; P/Sttm: 1.9; ; marja neta: 7.5%

- POLONIA [Capitalizarea Bursei de la Varsovia: 218.1 mld EUR ]

Bursa din Polonia a inregistrat un rulaj saptamanal cu actiuni de 2.1 mld EUR, nivel aproape identic cu cel din saptamana anterioara. Indicele WIG 20 a teriminat saptamana la aceeasi valoare ca si vinerea trecuta, pastrandu-si randamentul de la inceputul anului (9.6%).

Piata financiara poloneza este in asteptarea unor noi majorari ale ratelor dobanzilor, din cauza cresterii vanzarilor de retail peste asteptari si scaderii progresive a ratei somajului. Temerile ca Banca Centrala ar putea ridica rata dobanzii de referinta pentru a treia oara in acest an au fost indreptatite de noua majorare anuntata joi de Consiliul de Politica Monetara din Polonia, cu 25 bps pana la 4.75%. Cresteri ale dobanzii au mai avut loc in aprilie si iunie, de la nivelul de 4% inregistrat la inceput de an.

Top cresteri WIG-20: Agora (media): +7.5%; PBG (grup industrial): +4.8%; BRE Bank (banci): +3.3%
Top scaderi WIG-20: Prokom Software (informatica): -14.5%; Bioton (Biotehnologie): -12.3%; Grupa Lotos (Petrol si gaze): -7.0%

Cea mai mare crestere au avut-o titlurile grupului media Agora care au castigat peste 7.5% dupa ce grupul a anuntat ca cea mai importanta publicatie din portofoliul sau, Gazeta Wyborcza, si-a majorat veniturile din publicitate la 68.81 mln PLN in iulie 2007, de la 60.13 mln PLN cu un an in urma.

Companiile detinute de omul de afaceri Ryszard Krauze (printre care se numara compania de IT Prokom Software, compania de biotehnologie Bioton, firma de constructii Polnord si compania Petrolinvest cu activitati in comertul cu hidrocarburi) au emis declaratii in care subliniaza ca operatiunile lor se vor derula conform strategiilor elaborate, nefiind influentabile de situatia in care se afla acesta. Krauze este un important om de afaceri local si urmeaza sa fie acuzat de mai multe fapte de coruptie de catre procurorul-sef polonez. Actiunile companiilor sale, toate cotate la bursa, au pierdut intre 8 si 22% in saptamana care a trecut. In plus, Bioton are destul de putine sanse sa preia producatorul ucrainean de insulina Indar, dupa ce anterior negocierile purtate dadeau ca sigur acest lucru.

Si titlurile Grupa Lotos au pierdut 7% dupa ce in media a aparut stirea conform careia CEO Pawel Olechnowicz ar putea fi inlocuit de un vicepresedinte al PKN Orlen, Krzysztof Szwedowski. Compania, care desfasoara activitati de rafinare si distributie de carburanti, planuieste sa isi majoreze cota pe piata GPL din Polonia pana la 12% pana in 2012. Orlen, cea mai mare companie petroliera poloneza, intentioneaza sa investeasca 1 mld EUR pentru cresterea productiei petrochimice (unitatea Basell Orlen Polyolefins si subsidiara Anwil), incepand cu anul 2010.Actiunile PKN Orlen au pierdut 1.5% in aceasta saptamana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri