www.vanguard.ro

AUSTRIA [Capitalizarea Bursei din Viena: 345.0 mld EUR]

Desi Banca Centrala Europeana a mentinut rata dobanzii la 4% (anterior oficialii bancii dadusera de inteles ca presiunile inflationiste ar putea duce la inasprirea conditiilor de creditare) bursele europene importante au terminat saptamana in scadere, cu cateva exceptii. Ca raspuns la criza financiara in care se afla piata imobiliara americana,actiunile ambelor banci din indicele ATX au inregistrat corectii iar cea mai mare scadere din cos a fost a actiunilor Wienerberger (-6.05%). La acest pret, P/E este de 14.16. Valoarea saptamanala a tranzactiilor cu actiuni la Bursa din Viena s-a cifrat la 3.1 mld EUR, in usoara scadere fata de intervalul precedent.

Top cresteri ATX: Verbund AG (energie electrica): +0.5%; Bohler-Uddeholm (ind. otelului): +0.01%;
Top scaderi ATX: Wienerberger (mat.constructii): -6.1%; Intercell (biotehnologie): -5.8%; Raiffeisen Int. Holding (banci): -4.5%


Indicele blue-chip ATX isi va schimba componenta incepand cu data de 24 septembrie, cand producatorul de energie EVN si compania de asigurari Uniqa vor parasi cosul indicelui si vor fi retrogradate in ATXPrime (care cuprinde toate titlurile listate pe segmentul Prime Market) din cauza volumelor reduse de tranzactionare, fiind inlocuite cu producatorul de echipament de foraj Schoeller-Bleckmann si compania aeriana Austrian Airlines. Cele doua companii au detinut in intervalul 1.09.2006 -1.09.2007 numai 0.68% si respectiv 0.60% din totalul tranzactiilor la Bursa din Viena.- segmentul Prime Market.

Sectorul bancar a fost dominat de vanzari masive, in cadrul unui nou val de reticenta a investitorilor fata de posibilele efecte ale crizei imobiliare din SUA; astfel titlurile Raiffeisen au pierdut aproape 5%; cu toate acestea actiunile Erste s-au depreciat cu numai 1.3%. Titlurile BWIN (-4.04%) au avut de suferit si dupa ce unii analisti au apreciat ca pariurile sportive continua sa fie un business riscant si cu o dezvoltare lenta. Desi BWIN raporteaza cresteri mari la jocurile online de tip casino, acestea nu sunt in masura sa compenseze pierderile din pariuri si costurile generate de cresterile de personal.

Producatorul de piese din otel si material rulant Voestalpine a anuntat ca detinerea sa in compania Bohler-Uddeholm AG a crescut pana la 79.2% din capitalul social al producatorului de otel, data de 6 septembrie 2007 marcand sfarsitul perioadei in care s-a desfasurat oferta de preluare publica voluntara lansata de Voestalpine pentru restul actionarilor Bohler-Uddeholm.

CEHIA [Capitalizarea Bursei de la Praga: 62.3 mld EUR ]

In aceasta saptamana la Bursa de la Praga s-au realizat tranzactii in valoare de 647.8, in scadere cu peste 18% fata de saptamana anterioara, cele mai tranzactionate emisiuni fiind cele ale grupului de utilitati CEZ, ale bancilor (Erste Bank, Komercni Banka) iar indicele PX a pierdut 1.5%, castigul anual fiind de 10.9%.

Top cresteri PX: Unipetrol (rafinare/distributie carburanti): +2.8%; Pegas Nonwovens (textile industriale): +2.1%; Central European Media Enterprises (TV-media): +1.6%
Top scaderi PX: Telefonica O2 (telecom): -7.3%; ECM Real Estate (imobiliar): -4.5%; Orco Property Group (imobiliar): -2.9%

- Compania de electricitate CEZ a confirmat prin CEO Martin Roman ca va achizitiona un pachet de actiuni ale grupului petrolier MOL, ca urmare a parteneriatului recent anuntat, prin care CEZ va infiinta centrale electrice si termice in Ungaria si Slovacia pentru care MOL va asigura combustibil. Pachetul care va putea fi achizitionat se ridica la maximum 10%. Roman a mai adaugat ca achizitia actiunilor MOL va fi finantata partial prin cash si partial printr-o emisiune de obligatiuni. Conform ultimelor stiri de presa, a existat si o intalnire la nivel de ministri ai economiei din cele doua tari, MOL urmand a avea optiunea rascumpararii viitoare a acestui pachet de actiuni. In afara de poroiectul cu MOL, CEZ a mai alocat 30 mld CZK implementarii unui program prin care 8% din energia produsa de grup sa fie din surse regenerabile, unul din proiecte vizand construirea unor centrale eoliene in Polonia.

- Grupul media Central European Media Enterprises, care detine in Romania posturile PRO TV si Acasa TV si-a majorat participarea la capitalulu postului tv ucrainean Studio 1+1 de la 18% la 60%, urmarind sa isi consolideze pozitia pe cea mai mare piata europeana d.p.d.v. al populatiei. Perspectiva afacerii din Ucraina este destul de incerta pana la alegerile parlamentare din 30 septembrie, iar cresterea participatiei a fost posibila datorita modificarilor aduse unei legi care interzicea strainilor sa investeasca direct in detinatori de licente TV. Titlurile grupului media au castigat 1.6% in aceasta saptamana.

Compania de real estate Orco Property Group a achizitionat prin intermediul fondului Endurance Office and Retail Fund al carui manager este complexul de birouri Arena Corner din Budapesta de la Raiffeisen Ingatlan Zrt (subsidiara Raiffeisen de real estate management in Ungaria). Orco a estimat ca va investi 63 mil EUR in constructia care a fost finalizata in iunie 2007, avand o suprafata inchiriabila de aprox. 28,000 mp, gradul maxim de ocupare urmand a fi atins in iunie 2008. La un nivel de 14-15 EUR/mp/luna, inchirierea va aduce fondului peste 4 mil EUR anual.

UNGARIA [Capitalizarea Bursei de la Budapesta: 31.6 mld EUR ]

La Bursa din Budapesta indicele BUX a scazut foarte mult, cu 3% iar valoarea saptamanala a tranzactiilor, de 513 mil EUR, s-a mentinut la nivelul redus al saptamanii anterioare.

Un grup de analisti consultati de portalul financiar Portfolio au previzionat o incetinire a cresterii PIB in 2007 de la 3.2% cu o luna in urma pana la valoarea de 2.5% de la 3.2% cu o luna in urma. In acelasi timp inflatia si cresterea salariilor vor fi mai rapide comparativ cu asteptarile. Conform portalului mentionat, analistii se asteapta ca Banca Centrala sa reduca nivelul dobanzii de referinta pana la 7 % la finele acestui an (nivelul curent fiind de 7.75%).

Top cresteri BUX: Econet.hu (informatica): +2.6%; Raba Automotive Group (masini si utilaje): +1.8%; Pannonplast (materiale plastice): +1.5%
Top scaderi BUX: MOL Group (petrol si gaze): -4.8%; OTP Bank (banci): -3.9%; Fotex (retail): -2.5%


- Piata a apreciat negativ posibilitatea unui schimb de actiuni MOL-CEZ care a fost confirmat de grupul ceh si va permite MOL rascumpararea pachetului de maximum 10%. In acelasi interval a avut loc prezentarea de catre Parlamentul ungar a unui proiect de lege privind protectia la preluarea companiilor considerate strategice.Mai multe banci de investitii au recomandat vanzarea titlurilor MOL considerandu-le prea scumpe, deoarece cotatia lor a fost impulsionata in principal de rascumpararile propriilor actiiuni si de acumularea de pachete de catre OMV. Rascumpararile de actiuni au costat grupul maghiar aproape 2 mld EUR. Banca OTP a anuntat in aceasta saptamana ca detine 10% din actiunile grupului petrolier.

- Banca ipotecara FHB Mortgage Bank si-a modificat radicat structura actionariatului deoarece prin vanzarea pachetului detinut de stat pe bursa saptamana trecuta se creeaza oportunitati pentru preluarea unor pachete mai mari. Actionariatul FHB este acum dominat de trei banci, fiecare actionand in calitate de custode (Raiffeisen Zentralbank, Citibank, Keler), agentia ungara de privatizare ramanand cu un pachet de 4%. Recent, banca a anuntat ca Moody’s Investor Service a modificat la 4 septembrie ratingurile depozitelor pe termen lung si termen scurt, atat in moneda locala cat si in monede straine la Baa/P-3 de la A2/P-1 si a plasat sub supraveghere obligatiunile ipotecare emise de banca, cu perspectiva negativa. Aceasta revizuire vine la scurt timp dupa ce statul ungar si-a vandut la bursa participatia majoritara in cadrul bancii (50 plus o actiune).. Actiunile FHB Mortgage bank au avut o evolutie usor pozitiva (+0.3%)

- Companiile farmaceutice Egis si Richter Gedeon ar putea fi dezavantajate de modificarea legii care permitea recalcularea subventiilor pentru medicamente trimestrial acum reducerile de subventii putand fi operate si lunar, aceatsa insemnand ca preturile unor medicamente vor creste mult mai repede decat se anticipase initial. Cursul actiunilor celor doua companii a scazut usor (-0.9% respectiv -0.2%).

POLONIA [Capitalizarea Bursei de la Varsovia: 211.7 mld EUR ]

Indicele WIG 20 al Bursei din Varsovia a cazut cu 2.7% reducand randamentul sau de la inceputul anului la 6.7%. in timp ce valoarea saptamanala a tranzactiilor s-a mentinut la aprox. 2 mld EUR. Conform datelor publicate pe website-ul Bursei, in August au fost initiate 5 IPO-uri, cea mai mare oferta fiind al lantului de magazine de delicatese Bomi (26 mil EUR / 98 mil PLN). In aceasta saptamana, cel mai mult s-au apreciat titlurile monopolului in domaniul gazelor naturale PGNiG, in urma unor recomandari de la banci de investitii. Banca BRE Bank si-a reiterat planurile de a deschide noi filiale in Cehia si Slovacia , filiale care urmeaza sa devina operationale in aprox. 4 ani.

Top cresteri WIG-20: PGNiG (Gaze naturale): +4.4%; Cersanit (mat. Constructii): +3.2%; BRE Bank (banci): +2.0%
Top scaderi WIG-20: TVN (media): -7.8%; KGHM (Ind. cuprului): -7.2%; PKO Bank Polski (banci): -4.9%

- Grupa Lotos, al doilea grup petrolier din Polonia, intentioneaza sa isi inchida rafinaria (Gdansk) pentru o luna in primavara anului 2009 pentru darea in functiune a mai multor instalatii, oprirea facand parte dintr-un program de modernizare in care se vor investi cca 1.5 mld EUR destinat sa creasca capacitatea de rafinare cu 75%, veniturile anuale urmand astfel sa creasca de la 3.4 mld EUR anul trecut la 5.3 mld EUR in 2010. Vicepresedintele Sokolowski a declarat ca Lotos intentioneaza sa isi mareasca marja de rafinare pana la 8 USD/baril in 2010 (de la nivelul curent de 4.5 USD).

- Fostul operator national de telefoniei Telekomunikacija Polska (controlat de France Telecom) a emis un comunicat prin care se arata ca va lua masuri legale impotriva deciziei guvernului de a include compania in lista companiilor strategice, fapt ce ar permite guvernului sa aiba drept de veto in deciziile de management. La 4 septembrie, guvernul a aprobat o lusta de 17 companii considerate importante pentru securitatea nationala, in linie cu tendinte similare observate si in Ungaria. Lista, pe care figureaza companii ca PKN Orlen si producatorul de cupru KGHM a fost criticata dur de Comisia Europeana.

Actiunile PKO Bank Polski au suferit o corectie semnificativa, de aproape 5% dupa ce presa poloneza a scris ca banca ar putea emite actiuni noi catre Trezoreria poloneza, in schimbul unui pachet din cel mai mare asigurator din tara (PZU), pachet care ar putea valora peste 7 mld zloti. In urma acestei operatiuni, statul si-ar creste participatia la capitalul bancii pana la 66% de la nivelul curent de 51.5%, acesti pasi urmarind sa uneasca cele doua companii intr-un grup financiar unic. PZU se afla in mijlocul unei dispute privind pachetul de control dintre statul polonez si compania olandeza de servicii financiare Eureko.

- Producatorul de cupru KGHM a anuntat ca in urma solicitarii sindicatelor, a doua transa de plati corespunzatoare dividendelor pe 2006 a fost blocata de Curtea de Apel din Wroclaw. Sindicatele au protestat vehement importiva deciziei Trezoreriei de Stat (detine 42% din actiuni) de a obliga compania sa distribuie actionarilor intreg profitul pe anul 2006 si au actionat in instanta decizia, sentinta pronuntata joi fiind definitiva si irevocabila. Titlurile KGHM au pierdut 7.2% in aceasta saptamana..
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri