Antonela Badea

www.vanguard.ro





AUSTRIA [Capitalizarea Bursei din Viena: 341.5 mld EUR]


In saptamana care a trecut, indicele ATX a reusit sa termine saptamana in crestere (+2.4%). Valoarea saptamanala a tranzactiilor la Wiener Borse a fost de 3.9 mld EUR (+56%). Cele mai multe tranzactii s-au perfectat cu titlurile OMV si Erste Bank .

Top cresteri ATX: Schoeller-Bleckmann (echipamente de foraj): +14.6%; OMV AG (petrol si gaze): +10.9%; Voestalpine (ind. otelului): +7.1%
Top scaderi ATX: Zumtobel AG (tehnologii de iluminat): -4.5%; Wienerberger (materiale de constructii): -4.2%; Andritz (sisteme industriale): -1.3%

• Actiunile care au legatura cu industria petrolului au evoluat pozitiv, atat ca urmare a cresterii cotatiilor petrolului cat si ca urmare a atentiei acordate alegerii celui de-al saselea partener in cadrul proiectului de construire al gazoductului Nabucco, in presa europeana fiind vehiculat numele RWE. Grupul german nu a facut nici un comentariu cu privire la posibila sa implicare in proiect alaturi de OMV, MOL, Transgaz, Botas si Bulgargaz. Printr-un comunicat de presa, OMV a anuntat deschiderea unei reprezentante la Baku, in Azerbaidjan, pentru a coordona activitatea companiei in regiune. Printr-un memorandum interministerial semnat intre Austria si Azerbaidjan cu acest prilej, s-au pus bazele livrarii de gaze din tara caspica (prin compania SOCAR) catre Austria, inclusiv furnizarea de combustibil prin gazoductul Nabucco.

• Luni, 17 sep 2007, Raiffeisen International Bank–Holding AG a anuntat efectuarea unei majorari de capital prin emiterea unui numar de pana la 11,897,500 actiuni noi. Capitalul social va creste de la 434,020,800 EUR la 471,737,875. Pretul maxim la care vor fi oferite noile actiuni a fost stabilit la 120 EUR/actiune (pret curent in piata: 104.3 EUR/actiune), compania urmand sa atraga cel putin 1.2 mld EUR). Perioada de subscriere este 19 sep – 3 oct 2007). Pretul final de subscriere si numarul exact de actiuni noi ce vor fi emise vor fi determinate prin book-building, avandu-se in vedere si pretul din piata din perioada subscrierii, care se va incheia pe 3 octombrie.

• Grupul Zumtobel, specializat in sisteme si tehnologii de iluminat a raportat pentru trim.I al anului financiar 2007/2008 (mai –iulie 2007) un profit net in scadere cu 9% comparativ cu trim.I 2006/2007, scaderea aparand ca urmare a faptului ca in trimestrul I al anului financiar anterior, compania a beneficiat de venituri financiare din impozite amanate ca urmare a ofertei publice, in acest caz comparatia nefiind relevanta. Performanta operationala a fost pozitiva, EBIT majorandu-se cu 10.3% pana la 30.2 mil EUR; la fel cifra de afaceri a crescut cu 6.1% (323.1 mil EUR), cea mai dinamica regiune fiind in continuare Europa, unde cresterea sectorului constructiilor a ramas puternica. Capitalizare: 1,191.37 Mil. EUR; P/E ttm: 12.9 ; P/S ttm: 1.0

• Producatorul de materiale de constructii Wienerberger a confirmat ca va desfasura o majorare de capital intre 24 septembrie si 4 octombrie pe baza de book-building, pretul final de subscriere urmand a fi stabilit pe 9 octombrie. Compania isi va majora capitalul social cu cel putin 430 mil EUR (de la nivelul curent de 74.2 mil EUR) prin emiterea a 9.7 mil actiuni iar pretul maxim de subscriere se va situa la 58 EUR/actiune (ultimul pret la Bursa din Viena: 45.06 EUR/actiune).


CEHIA [Capitalizarea Bursei de la Praga: 64.1 mld EUR ]

Dupa o saptamana de stagnare, indicele blue-chips PX a revenit pe crestere (+1.8%) ducand aprecierea de la inceputul anului pana aproape de 13%. Valoarea tranzactiilor la bursa ceha a crescut si ea (+54%) ajungand la 794.5 mil EUR. Cele mai tranzactionate actiuni in aceasta saptamana au fost CEZ, Unipetrol si Komercni Banka.

Top cresteri PX: Erste Bank : +4.5%; Unipetrol (petrol si gaze): +4.4%; Komercni Banka (Bancar): +2.8%
Top scaderi PX: Pegas Nonwovens (textile industriale): -2.3%; Orco Property Group (imobiliar): -1.8%; ECM Real Estate (imobiliar): -1.1%

• Prezenta Unipetrol in topul tranzactiilor s-a datorat achizitionarii de catre grupul J&T a unui pachet de 6.5% din actiunile grupului petrolier ceh. Pachetul a fost vandut de KKCG Investments, o divizie de investitii a grupului KKCG detinut de omul de afaceri Karel Komarek. Statisticile bursei din Praga au inregistrat tranzactia speciala in valoare de 3.1 mld CZK (112 mil EUR) luni, pretul implicit al tranzactiei fiind de 263 CZK/actiune (in timp ce pretul in piata era de 292 CZK/actiune). Purtatorul de cuvant al J&T a motivat achizitia prin potentialul de crestere al Unipetrol, care este controlat de PKN Orlen (cu o detinere de 63% in companie). Grupul KKGC achizitionase actiunile Unipetrol relativ recent (mai 2007).

• Actiunile Pegas Nonwovens au terminat saptamana in scadere dupa ce joi a fost data de inregistrare pentru primirea de dividende din profitul anului 2006 (0.76 EUR/actiune). Sectorul bancar, reprezentat in indicele PX de Erste Bank si Komercni Banka a evoluat pozitiv ca reactie la deczia Rezervelor Federeale americane de a reduce ratele dobanzilor cu jumtate de punct procentual. In schimb, titlurile companiilor imobiliare nu au reusit sa recastige increderea investitorilor.

• Grupul de utilitati CEZ va demara un amplu program pentru extinderea duratei de functionare pana in 2020 pentru 4 centrale termice pe carbuni din cauza imposibilitatii de a ajunge la un acord cu a doua mare companie miniera locala, MUS (Czech Coal) privind furnizarea de combustibil pentru o perioada mai mare, ceea ce ar fi permis construirea unei centrale noi. Vechile centrale urmau sa fie inchise intre 2010 si 2015. Presa internationala a publicat de asemenea si estimari ale CEZ pentru pretul de baza la energie electrica, ce ar urma sa fie majorat cu 14.4% y/y de la 1 ianuarie 2008. Pretul final incluide pretul de baza la care se adauga taxe reglementate de stat si o suma lunara fixa de 40 CZK. Cresterile de tarife au fost motivate de evolutia cotatiilor de pe bursa de energie din Praga, unde pretul de baza futures al energiei cu livrare in 2008 este de 54.85 EUR/MW.

UNGARIA [Capitalizarea Bursei de la Budapesta: 33.8 mld EUR ]

Indicele BUX si-a continuat cresterea si in aceasta saptamana (+1.8%) avansul sau de la inceputul anului ajungand acum la peste 10%. Tranzactiile saptamanale cu actiuni la Bursa din Budapesta au insumat 565.9 mil EUR, in crestere cu 6% fata de intervalul anterior.

Top cresteri BUX: Econet.hu (informatica): +10.0%; Raba Automotive Group (piese auto): +6.5%; FHB Mortgage Bank : +5.4%
Top scaderi BUX: Danubius Hotels (Turism si servicii): -2.6%; TVK (ind. chimica): -1.5%; OTP Bank: -0.9%

• Bursa din Budapesta a anuntat ca actiunile Econet.hu (IT) vor fi mutate de la categoria B la categoria A, incepand cu 24 septembrie, lucru ce ar presupune mai multa transparenta din partea emitentului, acesta fiind obligat sa trimita bursei pe langa rapoarte anuale si rapoarte trimestriale. Acest lucru a fost perceput pozitiv de mediul investitional, actiunile Econet.hu avand si un puternic caracter speculativ ceea ce ar explica saltul spectaculos de +10%.

•Producatorul de piese si componente auto Raba Automotive Group a raportat pentru semestrul I 2007 o cifra de afaceri de 27.4 mld HUF (107 mil EUR) in crestere cu 9.4% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si a trecut pe profit, datorita unor cheltuieli financiare de 16 ori mai mici, in urma scaderii pierderilor din diferente de curs valutar inregistrate in contabilitate. Profitul net obtinut s-a cifrat la 135.9 mil HUF (602,595 EUR). Cotatia actiunilor a crescut cu peste 6%, compania tranzactionandu-se la multipli atractivi. Capitalizare: 146.9 mil EUR; P/E ttm: 8.4 ; P/S ttm: 0.7

• Erik Bogsch, CEO al celui mai mare producator de medicamente, Gedeon Richter, a declarat intr-un interviu ca grupul maghiar isi va reduce operatiunile pe piata interna din cauza dificultatilor din mediul investitional din Ungaria, generate de ultimele reforme din sanatate. Compania intentioneaza sa isi extinda facilitatile de productie existente deja in Rusia, Romania si India pentru a se mentine competitiva.

•Vineri, cotidianul sloven “Finance” a relatat ca privatizarea companiei nationale de telecomunicatii Telekom Slovenije sunt interesate companii precum Turk Telekom, Magyar Telekom. Skipti (Islanda) si Telecom Italia. In cadrul procesului de privaitzare statul sloven va vinde un pachet de 49.13% din actiuni insa purtatorul de cuvant al Ministerului Economiei a afirmat ca mai multe detalii vor fi facute publice peste doua saptamani.

POLONIA [Capitalizarea Bursei de la Varsovia: 222.3 mld EUR ]

Consiliul de politica monetara al bancii nationale a Poloniei a decis vineri sa creasca ratele de dobanda cu un sfert de punct procentual (0.25%, dobanda de referinta fiind acum de 4.75% iar rata de discount de 5.00%) din cauza recentelor tulburari de pe pietele financiare. La decizia luata au contribuit si previziunile de inflatie, desi in august cresterea preturilor s-a mai temperat (+1.5% y/y) fata de iulie (+2.3% y/y); in schimb cresterea anualizata a salariilor a fost de 10.5%.

Indicele WIG 20 a realizat o crestere saptamanala de 4.5% iar valoarea tranzactiilor s-a cifrat la 2.2 mld PLN, cu aproape 50% peste cea de saptamana trecuta.

Top cresteri WIG-20: Globe Trade Centre (Imobiliare): +12.6%; BRE Bank: +10.4%; Polimex-Mostostal (constructii): +10.0%

Top scaderi WIG-20: Telekomunikacija Polska SA (telecomunicatii): -3.0%; Cersanit (ceramica si obiecte sanitare): -1.8%; Bank Zachodni WBK : -1.7%

• Cresterea saptamanii a venit de la dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre (GTC), compania beneficiind de opinii favorabile emise de o banca de investitii alaturi de un pret-tinta cu mult peste ultima cotatie din piata. Cu o saptamana in urma, GTC anuntase o noua achizitie, si anume 66% din compania care dezvolta mall-ul Galleria Burgas din Bulgaria.

Actiunile Prokom Software au avansat cu 2.4% dupa ce in urma cu o saptamana castigau peste 8% impulsionand si titlurile Bioton (+4.2%) dupa ce principalul actionar al acestora, Ryszard Krauze, a negat acuzatiile ce i se aduc de catre Agentia poloneza anticoruptie, sustinand ca acestea ar avea substrat politic.

• Gigantul asiatic China Minmetals Corp. a semnat vineri un acord-cadru cu producatorul de cupru KGHM Polska Miedz S.A pentru a exploata impreuna resurse neferoase (in special cupru) prin deschiderea de mine atat in tarile lor de origine cat si la nivel international, dupa cum se arata in comunicatul publicat de Minmetals. Actiunile KGHM au reactionat semnificativ (+ 9%).

• Printre cele mai cautate actiuni de saptamana trecuta s-au numarat cele ale companiei de constructii civile si industriale Polimex-Mastostal, care se afla in cautarea unui partener strategic ce ar putea prelua un pachet de 30%. Conform celor declarate de CEO Michal Skipietrow intr-o conferinta de presa, acest pas impreuna cu o majorare de capital pe bursa vor asigura infuzia de capita necesara pentru a permite participarea la proiecte mai ample. Partenerul strategic ar putea fi ales pana la finalul acestui an iar majorarea de capital va valora 60 -80 mil PLN (8-16 mil EUR). In aceasta sptamana actiunile Polimex au suferit o splitare de 1:25; capitalizarea de piata curenta este de 1.32 mld EUR (5 mld PLN); P/E (ttm) – de 60.7 iar free-float-ul este de 63.12%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri