Antonela Badea
www.vanguard.ro

AUSTRIA [Capitalizarea Bursei din Viena: 341.0 mld EUR]

Nici in aceasta saptamana indicele ATX nu a dat semne de revenire, scaderea de 1.2% pastrand valoarea sa la un nivel foarte apropiat de cel inregistrat la inceputul anului (+1.4%). Valoarea tranzactiilor a scazut si ea (-18%) pana la 3.2 mld EUR.

Top cresteri ATX: Andritz AG (sisteme industriale): +5.35%; Telekom Austria (telecomunicatii): +4.26%; Verbundgeselleschaft AG (energie): +4.15%
Top scaderi ATX: OMV AG (petrol si gaze): -7.76%; BetandWin Entertainment AG (Divertisment): -7.17%; Schoeller-Bleckmann: -6.22%

Cea mai mare crestere saptamanala a venit de la grupul Andritz AG (+5.35%) observatorii locali atribuind cresterea includerii titlurilor pentru prima oara in componenta benchmark-ului Stoxx 600 care implica prezenta in familia de indici EuroStoxx 600 Industrial (4 in total). A-TEC Industries, un alt grup industrial, a castigat 2.12% in aceasta saptamana. Si actiunile Telekom Austria au adus un castig de 4.26% dupa ce agentia austriaca de stiri APA a relatat ca grupul se afla in negocieri exclusive pentru cumpararea unui pachet de 70% din compania de telefonie mobila din Belarus MDC de la actualul detinator, SB Holding

Capul de afis al stirilor despre emitentii de la Viena a fost tinut de oferta OMV de preluare a MOL, prin care grupul austriac a evaluat compania maghiara la 32,000 HUF/actiune (126.8 EUR/actiune), pretul avand si o componenta de actiuni OMV (25%). La aceasta valoare, prima de preluare este de 18.2% OMV detine acum 20.2% din MOL, care a catalogat miscarea drept o preluare ostila, refuzand orice discutii despre o eventuala fuziune. Analistii locali si cei internationali nu dau prea multe sanse de reusita grupului austriac, datorita restrictiei existente la drepturile de vot (nici un actionar nu poate detine peste 10% din totalul drepturilor de vot) si conventiilor incheiate cu alti actionari (banci, fonduri de investitii) prin care managementul MOL controleaza cca 40% din restul actiunilor (38.1% fiind free-float iar Trezoreria Nationala detinand numai 8.3%). OMV a declarat ca se va angaja in “discutii active cu actionarii independenti, comisia Europeana si alte parti interesate” considerand opozitia MOL si a statului maghiar in neconcordanta cu principiile pietei libere, insa a reiterat disponibilitatea pentru dialog.

Principalele ratiuni care stau la baza ofertei OMV au fost citate ca fiind: oportunitati mai mari de crestere prin acoperirea uneia dintre cele mai dinamice zone (CEE-Dunare); optimizarea bazei de active ata la nivel upstream cat si downstream si, nu in ultimul rand, asigurarea unei mai mari securitati energetice la nivelul regiunii. OMV a demarat deja consultarile pentru alcatuirea unui sindicat bancar care sa asigure finantarea tranzactiei.

Grupul Wiener Stadtische s-a inscris in cursa pentru achizitionarea Ukrainian Insurance Group, conform stirii publicate in cotidianul de business WirtschaftsBlatt care nu a precizat sursele informatiei. Conform acestuia, la licitatie participa nume importante din industria asigurarilor precum Allianz, AXA si Zuerich Versicherung.

CEHIA [Capitalizarea Bursei de la Praga: 64.1 mld EUR ]

Valoarea tranzactiilor in aceasta saptamana s-a cifrat la 600 mil EUR, cu aproape un sfert mai redusa fata de saptamana precedenta.

Indicele PX si-a a continuat avansul, mai putin spectaculos fata de saptamana trecuta (+1.4%). Clasamentul celor mai tranzactionate actiuni au fost CEZ si cele doua banci din indice: Komercni Banka si Erste, insa in timp ce actiunile Komercni au castigat 4.35%, titlurile Erste au terminat saptamana pe minus (-2.1%). O evolutie foarte buna au avut-o si titlurile comerciantului auto second-hand AAA Auto, listat recent la Praga, actiunile sale castigand 7%.

Top cresteri PX: CEZ (utilitati): +6.73%; Komercni Banka: +4.35%; Unipetrol: +2.32%
Top scaderi PX: Erste Bank: -2.1%; Zentiva (farmaceutic): -1.93%; Telefonica O2 (telecomunicatii): -0.92%

Titlurile CEZ au sarit saptamana trecuta cu peste 6.7% pe fondul atentiei acordate de presa locala si a continuarii programului sau de rascumparare de actiuni, in conditiile in care oferta de vanzare a fost redusa. Conform agentiei cehe de stiri CTK, CEZ intentioneaza sa construiasca o noua electrocentrala in Cehia, locatia nefiind inca fixata. Desi consumul de electricitate este in continua crestere, ritmul de extindere a capacitatii CEZ este apreciat de presa locala ca fiind lent, de aceea decizia a fost salutata de investitori. Conform Bloomberg, CEZ ar fi plasat o oferta pentru cumpararea minelor poloneze de carbuni Silesia de la Kompania Weglowa SA, care ar fi evaluat-o la cel putin 30.2 mil EUR.

Tot saptamana trecuta, agentia de reglementare a pietei de energie din Bulgaria a amanat fuziunea celor trei companii de distributie detinute de CEZ in aceasta tara, pentru a permite o analiza a mediului concurential.

Fondul de Stat pentru Depozite si Asigurari din Turcia va scoate la vanzare compania de media ATV-Sabah, pretul minim acceptat fiind stabilit la 1 mld USD. Grupul include un canal TV de divertisment de top-rating (ATV) si un cotidian important (Sabah). Central Media Enterprises (CME) se afla printre companiile interesate de preluare (ProSieben,RTL, News Corp s.a.).

UNGARIA [Capitalizarea Bursei de la Budapesta: 33.8 mld EUR ]

Banca Nationala a Ungariei a redus joi rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual (0.25%) pana la nivelul de 7.50%, in linie cu asteptarile analistilor chestionati de portalul financiar portfolio.hu.

Bursa de la Budapesta a hotarat modificarea cosului BUX cu incepere de la 1 oct. 2007 prin adaugarea a doi emitenti noi: Állami Nyomda (imprimeria nationala) si Phylaxia Pharma (farmaceutice). O alta decizie a vizat includerea dezvoltatorului imobiliar Orco Property Group, recent listat la Budapesta si Praga, in cosul indicelui BUMIX incepand cu aceeasi data. Indicele a postat un castig saptamanal impresionant, de 3.7% ceea ce duce avansul de la inceputul anului pana la 14.4%.

Top cresteri BUX: MOL Group (petrol si gaze): -5.9%; Synergon (Informatica): +6.10%; TVK (produse chimice): +5.8%
Top scaderi BUX: FHB Mortgage Bank (-1.42%); Magyar Telekom (telecomunicatii): -0.20%

Actiunile bancii OTP au avansat cu 4.2% mai ales dupa ce banca a transmis Bursei din Budapesta un comunicat privind intentia sa de a gasi un partener strategic pentru unitatea de asigurari OTP Garancia, pentru a intari prezenta acesteia pe piata din Ungaria si nu numai, insa nu a furnizat detalii despre posibilii candidati.

Actiunile companiei de IT Synergon si-au continuat cursa speculativa inceputa in urma cu cateva saptamani, adaugand cotatiei inca 6% desi rezultatele semestriale publicate nu sunt printre cele mai bune: o cifra de afaceri in scadere (-19%, 32 mil EUR) fata de sem.I 2006 si o pierdere neta de 4 ori mai mare (600,000 EUR). Compania a motivat scaderea vanzarilor prin efectul realizarii a doua proiecte foarte mari in 2006 (pentru MTEL si administratia statului). De asemenea, Synergon obtine in mod constant venituri din tranzactii financiare care in acest semestru au scazut cu 66%.

Cotidianul local de business Világgazdaság a relatat miercuri ca o lege gandita sa reprezinte un adevarat scut anti-preluare pentru activele considerate strategice in Ungaria ar putea intra in vigoare cel mai devreme la 10 octombrie deoarece se bucura de sprijinul tuturor partidelor parlamentare. Legea a fost propulsata de oferta OMV de preluare a MOL, compania ungara reiterand opinia sa negativa fata de intentia OMV, considerand ca aceasta “subevalueaza in mod substantial afacerile si perspectivele MOL, preluarea urmand sa micsoreze valoarea companiei”.

POLONIA [Capitalizarea Bursei de la Varsovia: 220.8 mld EUR ]

Valoarea saptamanala a tranzactiilor la bursa poloneza a insumat 1.7 mld EUR, in scadere cu 23% fata de luna anterioara. Indicele reprezentativ pentru cele mai mari companii, WIG 20 s-a prabusit cu aproape 4% in aceasta saptamana, in pofida revenirii de pe bursele europene, in tandem cu indicele BET, avansul sau de la inceput de an fiind redus la numai 10%.

Bursa de la Varsovia a modificat, incepand din 24 septembrie, cosul indicelui WIG 20 prin excluderea MOL si includerea dezvoltatorului imobiliar Polnord. Polnord intentioneaza sa intre si pe piata romaneasca, prin achizitia unei companii poloneze care detine terenuri in Romania si in Ucraina.
Singurul emitent din cosul indicelui care a terminat saptamana in crestere a fost CEZ, care a replicat evolutia buna din piata de origine, pe fondul intentiei anuntate de a licita pentru minele de carbuni din Silezia.

Top cresteri WIG-20: CEZ (utilitati): +4.1%; Polnord (constructii): 0.00%
Top scaderi WIG-20: PBG (grup industrial): -7.02%; BRE Bank: -6.75%; Grupa Lotos: -6.46%
Grupul media polonez ITI , detinator al postului de televiziune TVN a bugetat pentru investitii si achizitii o suma de aprox. 400 -500 mil EUR si intentioneaza sa intre pe piata din Ucraina anul viitor, dupa cum a declarat co-fondatorul grupului, Jan Wejchert , catre Gazeta Prawna. TVN va deschide un birou in Ucraina, la fel cum a procedat si la Moscova, unde intentioneaza sa difuzeze productii TV in parteneriat cu companii locale.

Rafinaria Mazeikiu Nafta, detinuta de grupul petrolier PKN Orlen a primit o indemnizatie in valoare de 70 mld USD pentru incendiul izbucnit anul trecut si care i-a redus output-ul la jumatate. Valoarea finala a indemnizatiei va fi stabilita dupa reconstruirea completa a facilitatilor afectate.

Compania de biotehnologie Bioton a estimat ca in urma noii sale achizitii, Amestor International, care detine Pharmatex Italia, va obtine venituri de 50 mil EUR la sfarsitul anului 2010. Achizitiile vin sa completeze golul aparut in urma esecului de a prelua conmpania ucrainiana Indar, cu care Bioton se afla in negocieri avansate de privatizare. Bioton a obtinut in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 29 mil EUR (+20.5% h/h) iar profitul net a avansat cu 26% pana la 17.8 mil EUR.

Capitalizare: 3.2 mld PLN (845.2 mil EUR); P/E:22 ; P/S: 14.8; P/B:3.1
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri