Propulsat de un ritm de crestere remarcabil, pretul spot al aurului a revizitat in luna noiembrie a anului trecut topul istoric stabilit la aproape $850 in ianuarie 1980. Si desi piata avea sa se congestioneze apoi pentru cateva saptamani intre $840 si $770, cumparatorii nu au dat la niciun moment un semnal serios de pierdere a initiativei – presiunile de cumparare urmand sa se contureze inca si mai notabil in ultimele zile de tranzactionare ale lunii decembrie.
Pe 2 ianuarie, in sfarsit, cotatia spot a reusit sa depaseasca maximul ultimilor 28 de ani – pentru ca dupa sugestia facuta pe 10 ianuarie de catre presedintele Rezervelor Federale, Ben Bernanke, privind disponibilitatea bancii centrale americane de a continua ajustarea in scadere a dobanzilor in Statele Unite, pretul aurului sa ajunga la aproape $915. Mai mult, atat piata platinei cat si cea a argintului au atins deja noi maxime istorice.

www.vanguard.ro

De la momentul de panica al pietelor financiare internationale de la mijlocul lunii august a anului trecut, pretul aurului a inregistrat o apreciere de aproape $250 (40%) - reprezentand una dintre cele mai notabile miscari observate in pietele globale majore in ultimii ani.

Performanta pietei aurului din ultimele luni e un ecou al sustinerii acordate de cumparatori pe parcursul anului 2005 chiar in conditiile in care US Dollar Index (un indice agregat al dolarului american calculat pe baza unui cos alcatuit din valutele celor mai importanti parteneri comerciali ai Statelor Unite) s-a apreciat in aceeasi perioada cu peste 10%.

Ca in multe alte cazuri, nu exista o singura explicatie suficient de rezonabila pentru avansul de pret remarcabil al pietei aurului (al pietelor metalelor pretioase in general) – si in particular pentru accelerarea acestuia din ultimele luni.

Este adevarat ca, inca din vara anului trecut, exploziile ascendente ale pietei aurului au pornit din congestii de pret usor de recunoscut si interpretat de catre analiza tehnica drept semne ale existentei unor presiuni de cumparare remarcabile – insa confirmarea unor noi maxime record a fost mai degraba marca unor premize fundamentale solide, decat a unor principii tehnice validate in mod neconditionat.

Se poate argumenta ca noua obsesie a pietelor globale pentru inflatie a stat la baza trendurilor ascendente teribile recent observate in pietele metalelor pretioase (si ale altor marfuri intens tranzactionate la nivel international). O relationare reflexiva – in termenii teoriei documentate de catre George Soros in cartea sa ‘The Alchemy of Finance’ – ar putea fi inca in desfasurare, in sensul in care perceptia publicului despre conturarea la orizont a unor presiuni inflationiste in crestere conduce la deschiderea unor noi pozitii de cumparare in piata aurului (si in pietele altor marfuri), pentru ca preturi din ce in ce mai ridicate afisate in aceste piete sa conduca ele insele la asteptari inca si mai mari asupra inflatiei (sau chiar la procese inflationiste in mod efectiv).

Cand pretul aurului stabilea un top istoric in apropierea nivelului $850 in ianuarie 1980, insa, obsesia pentru inflatie era reflectata si de catre yield-urile notelor de trezorerie americane.
Situatia actuala nu este catusi de putin comparabila. Din vara anului trecut, yield-urile notelor de trezorerie americane au plonjat, insa pretul aurului si-a continuat si chiar accelerat aprecierea.

Combinatia recenta a unor yield-uri din ce in ce mai scazute aferente notelor de trezorerie americane cu un trend ascendent din ce in ce mai puternic observat in mod particular in piata aurului ar putea semnaliza un context global mult mai vulnerabil in fata posibilitatii unei crize de amploare, decat doar estimari inflationiste ingrijoratoare.


NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
VANGUARD S.A.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri