Scriam in comentariul publicat in publicatia Wall-Street pe 31 ianuarie anul curent, sub titlul \'Rezervele Federale se inclina\': \'Notam de curand ca noua obsesie a pietelor globale pentru inflatie pare a fi stat la baza trendurilor ascendente teribile recent observate in pietele metalelor pretioase (si ale altor marfuri intens tranzactionate la nivel global).
O relationare reflexiva – in termenii teoriei documentate de catre George Soros in cartea sa ‘The Alchemy of Finance’ – ar putea fi inca in desfasurare, in sensul in care perceptia publicului despre conturarea la orizont a unor presiuni inflationiste in crestere conduce la deschiderea unor noi pozitii de cumparare in piata aurului (si in pietele altor marfuri), pentru ca preturi din ce in ce mai ridicate sa conduca ele insele la asteptari inca si mai mari asupra inflatiei (sau chiar la procese inflationiste in mod efectiv).

www.vanguard.ro

Pentru Rezervele Federale, indraznesc sa consider, conteaza mai putin ce anume provoaca o criza a pietelor de actiuni (parerile in privinta premizelor vor ramane, ca intotdeauna, impartite intre mai multe scoli de gandire si teme prevalente), si mai mult care pot fi posibilele repercusiuni asupra economiei.

Am fost intrebat de curand despre durata pe care cred ca o va avea criza financiara globala, si raspunsul meu a luat in considerare o alta relationare reflexiva pe care o vad la acest moment – si anume, intre perceptiile investitorilor si performanta in sine a pietelor internationale de actiuni, in sensul in care asteptarile privind o contractie economica puternica in Statele Unite alimenteaza un val masiv de vanzari in pietele globale, pentru ca preturi din ce in ce mai mici afisate sa accentueze inca si mai mult perceptiile economice pesimiste (si chiar sa conduca la procese efective de contractie economica).

Pe 22 ianuarie, Rezervele Federale au taiat de urgenta rata cheie a dobanzii in Statele Unite cu 75 bps, de la 4.25% la 3.50% - intr-adevar, mai degraba ca raspuns la panica pietelor globale, decat ca reactie la noi semnale economice puternice in directia unei contractii inevitabile.

O asemenea masura rapida si substantiala, fara precedent in ultimii peste 25 de ani, dovedeste ca insasi banca centrala americana intelege a doua relationare reflexiva descrisa mai sus (cu riscul ignorarii celei dintai), insa pune Rezervele Federale intr-o pozitie virtual periculoasa intrucat investitorii vor masura eficienta unei asemenea masuri radicale de politica monetara mai degraba prin prisma modificarilor de cotatii in pietele globale, decat prin aceea a urmatoarelor cifre economice.'

In contextul premizelor citate mai sus, notam in raportul zilnic de piete internationale aparut pe site-ul VANGUARD joi 14 februarie:

'In perceptia pe care o am cu datele disponibile la acest moment, presiunile de cumparare remarcabile din pietele bondurilor americane pe termen lung – ma refer la notele de trezorerie americane pe 10 ani si 30 de ani – par a fi atins deja un maxim la sfarsitul lunii ianuarie. Cred ca o corectie negativa a pretului acestor note de trezorerie – echivalenta unei corectii pozitive a yield-urilor corespunzatoare – ar putea lua curand prin surprindere pietele globale.'

Imi mentin intacte opiniile exprimate pe 14 februarie. Mai mult, chiar avansul pretului notelor de trezorerie americane pe termen mai scurt (al celor pe 2 ani, de exemplu) – in opinia mea - devine din ce in ce mai vulnerabil unei corectii negative (echivalenta unei corectii pozitive a yield-urilor corespunzatoare).

In masura in care, insa, yield-urile notelor de trezorerie americane pe termen scurt vor ramane tributare deteriorarii conditiilor economice din Statele Unite, continuand sa forteze generozitatea de politica monetara a Rezervelor Federale, iar yield-urile notelor de trezorerie americane pe termen lung ar putea redescoperi subit tema inflatiei si pe cea a unei posibile abandonari fortate a unei game largi de instrumente financiare americane (note de trezorerie, in special) din partea investitorilor straini (banci centrale, in particular) – exista o buna sansa ca diferentialul dintre cele doua categorii de yield-uri sa se largeasca in continuare.

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
VANGUARD S.A.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri