Am scris la sfarsitul lunii trecute despre similitudini in privinta contextului pietelor financiare internationale - al celor de actiuni in particular - observat in martie si iulie. Acestea au aparut insa in ambele sensuri. Atat in martie cat si luna trecuta, acutizarea valului de vanzari din pietele de actiuni, abandonarea dolarului american in pietele valutare si noile maxime record stabilite in pietele de marfuri au fost urmate brusc de rasturnari la fel de spectaculoase de situatie.
In dimineata zilei de luni 17 martie, de exemplu, pretul spot al aurului depasea $1030 pe uncie – pe fondul stirii anuntate duminica 16 martie privind intentia J.P. Morgan Chase & Co. de a prelua Bear Stearns Cos. Inc. la doar $2 pe actiune – dar pana la sfarsitul aceleiasi saptamani cotatiile aveau sa coboare cu aproape 10%.

Pietele de actiuni – care in prima jumatate a lunii martie pareau ca se afla la marginea colapsului – au revenit brusc pe agenda cumparatorilor si au ramas acolo pentru aproape trei luni, in particular titlurile din sectorul financiar (in acelasi mod in care castiguri de pret notabile inregistrate de asiguratorii americani de bonduri MBIA Inc. si Ambac Financial Group Inc. au condus corectia pozitiva de la sfarsitul lunii ianuarie).

Similar, o serie de burse globale si-au revenit la fel de rapid la mijlocul lunii trecute, imediat dupa deprecierile importante suferite de actiunile unor giganti financiari americani ca Fannie Mae, Freddie Mac si Lehman Brothers Holdings Inc., dar si dupa ce vineri 11 iulie pretul futures al petrolului cotat la New York cu scadenta cea mai apropiata a stabilit cel mai recent maxim al tuturor timpurilor la peste $147 pe baril.

De aceasta data, pe o lista de altfel nu foarte lunga a explicatiilor posibile, 'suspectul de serviciu' a fost masura Securities and Exchange Commission anuntata marti 15 iulie privind restrictionarea (nu totala, insa) a operatiunilor de tip 'short-selling' pentru 19 titluri ale unor companii financiare listate.

Pentru acestea, perioada urmatoarelor trei zile de tranzactionare (16, 17 si 18 iulie) a adus aprecieri de pret importante care au variat de la 6.6% pentru Daiwa Securities America Inc. la 89.5% pentru Fannie Mae. Decizia SEC a fost extinsa marti 29 iulie, urmand sa functioneze pana pe 12 august. Unde istoria nu a mai rimat insa este in cele mai recente abordari de politica monetara ale marilor banci centrale.

Rezerva Federala a anuntat atat pe 25 iunie cat si pe 5 august ca mentine rata cheie a dobanzii in Statele Unite la 2%. Banca centrala americana se asteapta ca ‘inflatia sa se modereze mai tarziu in acest an si anul viitor, dar perspectivele raman incerte’ – conform comunicatului care a insotit decizia de politica monetara anuntata marti seara, in care totodata a fost utilizata expresia ‘ingrijorare semnificativa’ in legatura cu riscurile inflationiste.

Richard W. Fisher (presedintele Rezervei Federale din Dallas) a fost singurul dintre votanti care cu aceasta ocazie a optat pentru o majorare a ratei cheie – indicand pentru a 5-a data consecutiva o optiune diferita fata de cea a majoritatii.

Banca centrala a Australiei a anuntat marti 5 august mentinerea ratei cheie a dobanzii la 7.25%, cel mai mare nivel al ultimilor 12 ani – sugerand insa ca urmatoarea actiune de politica monetara ar putea sa fie o reducere. Acelasi semnal a fost dat la inceputul lunii iunie de catre banca centrala a Noii Zeelande, urmat pe 24 iulie de reducerea dobanzii de referinta cu 25 bps, de la nivelul record de 8.25% la 8%. In urma cu doar cateva luni, cresteri succesive ale ratelor cheie pareau sa fie un drum cu sens unic pentru ambele banci centrale.

Moneda canadiana si cea britanica par totodata vulnerabile in fata unor noi taieri ale dobanzii de referinta in Canada si Regatul Unit – perceptie care s-a tradus si prin explozia din ultimele zile a cursului USD/CAD deasupra rezistentei situate la 1.03 - 1.04, prag care a oprit in mod repetat initiativa cumparatorilor pe parcursul acestui an.

La randul sau, guvernul nipon devine din ce in ce mai pesimist in legatura cu economia locala, apreciind ca aceasta ‘se deterioreaza’. Mai mult, ‘exista o probabilitate mare ca economia sa fi intrat in recesiune’ – a declarat miercuri 6 august Shigeru Sugihara din pozitia unui oficial de top in cadrul agentiei guvernamentale Cabinet Office cu ocazia publicarii datelor pentru luna iunie ale unei estimari a conditiilor economice viitoare.

In conditiile in care rata cheie a dobanzii in Japonia se mentine la 0.5%, de altfel cel mai mic nivel printre economiile care formeaza G7, guvernul nipon isi face deja socotelile unei recesiuni, dar tema inflatiei provoaca diferente de opinie din ce in ce mai vizibile la nivelul Rezervei Federale – nu este surprinzator ca dolarul american este cumparat impulsiv in aceste zile impotriva yenului japonez, dupa o apreciere de aproape 15% notata deja de la mijlocul lunii martie.



NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative.
Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.




Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
VANGUARD S.A.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri