Bursa de la Bucuresti (BVB) ramane un jucator de mici dimensiuni in Europa emergenta, in ciuda listarii Fondului Proprietatea, care are totusi meritul de a le fi adus aminte investitorilor institutionali de potentialul pietei locale, considera Aris Xenofos, presedintele EFG Eurobank Fund Management Company (FMC) si membru in consiliul de administratie al Bursei din Atena.
“N-as spune ca piata de capital din Romania nu poate fi pusa pe harta burselor cu potential de investitie din Europa, insa dimensiunea acesteia ramane una relativ mica. Listarea Fondului Proprietatea este un semnal care atrage atentia marilor jucatori internationali, insa aceasta nu este indeajuns pentru a spune ca acum s-au rezolvat toate lipsurile. O crestere a BVB poate fi realizata doar prin aducerea altor companii private, sau printr-o politica de privatizare mai agresiva”, declara presedintele subsidiarei de asset management a EFG Eurobank.

Oficialul spune ca nu doar BVB se confrunta cu o problema a lichiditatii, si in Grecia rulajele zilnice scazand drastic in ultimii ani.

Toate bursele sunt acum intr-o cursa pentru atragerea companiilor mari in vederea listarii. La Atena avem o lichiditate medie de 80 – 100 milioane de euro in fiecare zi si tot nu este indeajuns avand in vedere ca la inceputul anilor 2000 faceam si de cinci – sase ori mai mult. Mai nou bursele sunt amenintate si de eventualele delistari. In Grecia, din ce in ce mai multe companii de dimensiuni nu foarte mari pleaca de pe bursa pentru ca nu isi mai pot permite costurile”, mentioneaza Aris Xenofos.

Totusi, seful pe investitii al EFG Eurobank spune ca perspectivele in ceea ce priveste evolutia burselor europene in 2011 sunt predominant pozitive, in special in cazul pietelor emergente.

Pentru mine este destul de clar ca 2011 va fi un an bun pentru pietele din Europa, dar mai ales pentru toate tarile emergente. Daca ar fi sa ne referim strict la continentul nostru, am vazut mai multe estimari ale unor analisti internationali, care indicau o crestere de circa 15% in urmatoarele 12 luni pe indicele Euro stoxx 50. Personal inclin sa fiu de aceeasi parere”, declara Xenofos.

Indicele Euro stoxx 50 urmareste evolutia actiunilor celor mai mari 50 de companii din zona euro, fiind un indicator important al trendului pietelor de capital din Europa.

Presedintele EFG Eurobank FMC a vorbit si despre posibilitatea aducerii unor produse structurate, precum celui lansat astazi, pe Bursa de la Bucuresti. Acesta a explicat ca de multe ori investitorii tind sa confunde un astfel de fond listat cu o actiune ca oricare alta, cand de fapt nu este asa, miza nefiind fluctuatiile de pret din piata, ci randamentele de la maturitate.

“Din punct de vedere strategic listarea unor astfel de instrumente pe bursa nu se justifica, nu vedem beneficii suplimentare in eventualitatea unei listari. Nu exclud sa aducem un astfel de produs pe BVB, insa lichiditatea redusa ma face sa spun ca este ceva putin probabil”, mentioneaza Aris Xenofos.

Sursa foto: www.assetconference.gr

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri