Bursa a crescut cu 1,26% si a recuperat o parte din corectia din precedentele doua sedinte, de 1,6%, in linie cu pietele externe, iar tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat sa conduca detasat in topul lichiditatii, potrivit Mediafax.
In prima ora piata a avansat cu 0,9%, iar actiunile celor cinci SIF-uri au avansat mai accelerat si au ridicat indicele BET-FI cu peste 2% fata de ziua anterioara. Ulterior, pana in ultima jumatate de ora preturile au variat usor in jurul valorilor inregistrate la ora 11:00.

Dupa ora 16:00 preturile si-au accelerat usor ascensiunea, iar investitorii au devenit mai activi la tranzactionare, realizand operatiuni de 10 milioane lei (2,3 milioane euro), suma care reprezinta 22% din rulajul sedintei, de 45 milioane lei (10,7 milioane euro).

Ultimele operatiuni cu titlurile SIF-urilor au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 3,19%, iar primele zece actiuni in functie de lichiditate au dus indicele BET cu 1,47% peste nivelul de la finalul sesiunii anterioare.

Totodata, cotatiile titlurilor companiilor din sectorul energetic au avansat in medie cu 1,34%.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv SIF-urile, a incheiat ziua in urcare cu 2,07%.

Rulajul pietei actiunilor, de 45 milioane lei (10,7 milioane euro), a fost cu aproape 60% mai mare decat valoarea cumulata a operatiunilor de miercuri, de 28,5 milioane lei (6,7 milioane euro).

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, spune ca, desi analistii se asteapta la o evolutie mai buna a pietei locale fata de cea a burselor mature, investitorii sunt inca precauti ca urmare a problemelor politice din lumea araba, in stransa legatura cu pretul petrolului, dar si a incertitudinii privind iesirea Romaniei din recesiune.

"Cu siguranta volumele mari (de actiuni tranzactionate - n.r) sunt facute de speculatori, iar in momentul in care stirile interne si externe lipsesc, vedem variatii foarte reduse pe actiuni, iar aceasta duce si la apatia investitorilor pe termen scurt. Investitorii asteapta certitudini, deoarece au mai fost zvonuri de stopare a declinului economic, care in cele din urma s-au dovedit a fi false", a declarat Morariu, potrivit Mediafax.

El crede ca rezultatele financiare raportate de companii pentru anul trecut au fost la nivelul asteptarilor, insa spune ca trebuie vazut impactul pe care pretul puternic ascendent al petrolului il va avea asupra cresterii economice si asupra performantelor companiilor.

"In functie de evolutia politica si economica din urmatoarea perioada, atat pe plan intern, cat si international, putem asista la intrarea sau activarea pe piata locala a mult asteptatilor investitori straini, care sa duca la majorarea volumele, si sa speram ca si a preturilor", adaugat brokerul.

Actiunile FP au continuat sa fie cele mai tranzactionate, cu un rulaj de 17,4 milioane lei, si au asigurat 39% din lichiditatea pietei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost eefctuata la 0,616 lei, pret in crestere cu 0,98%. La finalul sesiunii in piata erau afisate ordine de vanzare pentru 13,7 milioane de actiuni FP, iar la vanzare volumul era de 6,6 milioane de titluri.

Cu actiunile Fondului au fost realizate si trei deal-uri, de 4,8 milioane lei, la acelasi pret cu cel de la inchiderea pe piata principala.
Morariu crede ca pretul actiunilor Fondului Proprietatea nu pare foarte interesant in acest moment nici pentru cumparatori, nici pentru vanzatori.

"Probabil ca unii investitori asteapta ca pretul sa scada sub 0,6 lei pentru a cumpara. Totodata, lipsa stirilor pe acest emitent a contribuit la lichiditatea si volatilitatea mai reduse din ultima perioada", a afirmat brokerul.

Titlurile Fondului
au fost urmate in topul rulajelor de actiunile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2), cu operatiuni de 5,3 milioane lei si, respectiv, 4,1 milioane lei. Actiunile SIF Oltenia au avansat cu 2,34%, la 1,487 lei, iar ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova a fost realizata la 1,389 lei, pret in crestere cu 3,27%.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,2%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu maximum 1,9%. Bursele din Slovenia si Bulgaria erau in scadere, insa cu 0,2% si, respectiv, cu 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri