Analistii firmei de consultanta in investitii, KTD Invest, sunt optimisti in privinta evolutiei Bursei de la Bucuresti pe termen scurt si mediu, reactia surprinzator de buna de joi a pietelor internationale la speculatiile privind o crestere a dobanzii cheie de catre Banca Centrala Europeana (BCE), sustinand teoria potrivit careia tendinta externa ramane una pozitiva.
Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a mentionat ieri ca o crestere a ratei dobanzii, cu ocazia urmatoarei sedinţe dedicate politicii monetare, este posibila, ca urmare a presiunilor inflationiste tot mai mari.

„Din declaratiile de la conferinta de presa a BCE rezulta ca exista o foarte mare probabilitate ca in aprilie dobanda de referinta in zona euro sa creasca cu 0,25 puncte procentuale. In mod putin surprinzator, pietele de actiuni nu au scazut la aceasta stire (cum ar fi normal, pentru ca la scumpirea banilor de regula performanta companiilor si a actiunilor scad). Asadar mediul extern ramane pentru moment puternic favorabil”, se mentioneaza intr-un raport trimis clientilor KTD.

In privinta pietei locale, analiza tehnica realizata de KTD indica un trend pozitiv pe termen scurt pentru 25 dintre cele 37 de actiuni avute in vedere. Dintre acestea, societatile de investitii financiare (SIF) se evidentiaza cel mai mult, atat trendul pe termen scurt cat si cel pe termen mediu pentru fiecare dintre cele 5 companii fiind unul pozitiv. Printre companiile cu perspective negative pe termen mediu si scurt se afla Transgaz (TGN) si Zentiva (SCD).

„Pe grafice, din punct de vedere tehnic, trendul actiunilor romanesti pe termen mediu este in mod clar ascendent si destul de generalizat”, spun analistii firmei de consultanta in investitii.

In cazul bancilor listate pe Bursa de la Bucuresti se estimeaza cresteri intr-un orizont de timp apropiat, singura exceptie fiind reprezentata de actiunile Erste Bank (EBS), care au perspective negative pe termen scurt, insa pozitive pe termen mediu. Si Fondul Proprietatea se inscrie in randul companiilor pentru care sunt asteptate evolutii bune in viitor.

Analistii KTD mentioneaza ca trendul pe termen mediu este determinat in principal prin studierea pozitiei si comportamentului pretului curent de tranzactionare fata de media mobila simpla pe 50 de zile in vreme ce trendul pe termen scurt face referire la media mobila simpla pe 20 de zile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri